Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
BrandZ: 2015’in En Değerli 100 Küresel Markası

BrandZ: 2015’in En Değerli 100 Küresel Markası

Yıllık en değerli 100 küresel markayı saptayan BrandZ raporu 2015 ve son on yıla yönelik gelişmeleri kapsıyor.

WPP adına her yıl en değerli 100 küresel markayı saptayan Millward Brown, 2015’in en değerlilerini açıkladı. Özellikle teknoloji, perakende, sigorta ve telekomünikasyon kategorilerindeki markaların değerlerinde artış olduğunu gösteren BrandZ sonuçları ülke, bölge ve marka bazında da başlıca eğilimlere dikkat çekiyor. Raporun onuncu yılı şerefine bu süre zarfında sektör ve markaların değerlerinde görülen bazı değişimler de sonuçlara dahil edilmiş.

En değerli küresel markalar arasına yeni giren yedi markanın altısı Asya Pasifik bölgesinden çıkmış. Aralarında Çinli teknoloji şirketi Huawei ve ilk kez yer almasına rağmen perakende kategorisinde Walmart, Amazon gibileri geride bırakarak birinci sıraya yerleşen Alibaba özellikle göze çarpıyor.

Teknoloji ve perakende kategorilerinin her biri %24’lük artışla diğer kategorileri değer sıralamasında geride bırakıyor. Perakendedeki değer büyümesinde en büyük payın da Alibaba’da olduğu görülüyor. Alibaba dışında bakıldığında tüm kategoride sadece %2’lik büyüme gözlemlenmiş.

Genel anlamda bakıldığında da Asya’nın 21 markasıyla listenin %17’sini oluşturarak marka değerinde büyüme kaydettiği görülürken Kuzey Amerika ise sıralamadaki markaların yarısını içererek egemenliğini muhafaza etmeye devam ediyor.

Marka değerinde düşüş yaşayan kategoriler arasında lüks tüketim (%6 oranda) ve küresel bankalar (%2 oranda) bulunuyor. Lüks tüketimdeki düşüşü Çin ekonomisinin yavaşlaması ve hediye alımında hükümetin getirdiği kısıtlamaların etkilediği belirtiliyor.

Dünyanın en değerli markası sıfatına %67’lik yükselişiyle Apple layık görülüyor. Google’ı bu yıl geride bırakarak birinci olan teknoloji devinin bu yükselişi özellikle iPhone 6’nın çıkışıyla açıklanıyor. Apple’ın marka değerinin on yıl içinde %1.446 oranlık bir yükseliş yakaladığı da not edilmiş. 2015’in en değerli ilk beş küresel markasını merak ediyorsanız; Apple’ı Google, Microsoft, IBM ve VISA takip ediyor.

2015’in en değerli küresel markaları arasında 12. sırada yer almasına rağmen değerinde en çok büyüme kaydeden Facebook oldu. %99 oranla önde gelen Facebook’u bu anlamda Apple (%67) ve Intel (%58) takip ediyor. Sıralamaya ilk kez 2011 yılında giren Facebook’un dört yıl içindeki kazandığı büyüme değeri de %272 oranında.

On yıl içinde teknoloji ve telekomünikasyon kategorilerine ait markaların değerlerinde, şaşırılmayacak şekilde, ciddi bir büyüme görülüyor. On yıl önce %36 oranlık değere sahipken bu yılki sıralamanın ortaya koyduğu değerin toplam %44’ünü kapsıyor.

Kategorilerin on yıllık marka değeri yolculuğuna baktığımızda; fast food’un %252 oranla değer büyümesinde galip geldiği onu da bira (%183), teknoloji (%175), kıyafet (%139) ve telekom sağlayıcılarının (%136) takip ettiği görülüyor.

Sıralamada BRIC olarak geçen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin gruplandırmasından 15 marka bulunurken bunların 14’ü Çin çıkışlı. On yıl önce bu anlamda sadece bir Çinli marka bulunduğu, Çinli markaların geçen zamanda %1.004 oranda yükseliş gösterdiği de ortaya çıkmış. Brezilya ve Rusya’daki ekonomik gerileme nedeniyle, BRIC gruplandırmasında sadece Çin ve bölgesel bankası HFDC ile Hindistan’ı görebiliyoruz.

2015’in en değerli 100 küresel markasının tamamını buradan öğrenebilir, haberde parça parça yer verdiğimiz infografiğin detaylarına da şuradan bakabilirsiniz. Raporun tamamına ise buradan ulaşabilirsiniz.


Görsel; Millward Brown infografik

Kaynak

Manşet görseli rapordan, görseller ilgili infografikten alınmıştır.