Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünya için Bir Kara Kutu Yaratılıyor

Dünya için Bir Kara Kutu Yaratılıyor

Bir grup araştırmacı, bilim insanı ve sanatçı liderliğinde hayata geçirilecek "Earth’s Black Box", iklim değişikliğine dair verileri kaydeden bir kara kutu işlevi görecek.

Tazmanya’da inşa edilecek Earth’s Black Box adlı kara kutu projesi, medeniyetimizin olası çöküşünü kaydedecek. Proje, bir grup araştırmacı, bilim insanı ve sanatçı liderliğinde yürütülüyor. Kurulacak sistem, iklim değişikliği veri kaydedicisi olarak işlev görecek.

Earth’s Black Box, küresel felakete doğru attığımız her adımı kayıt altına alacak. Gezegenin sağlığına ilişkin yüzlerce veri seti, ölçüm ve etkileşim sürekli olarak toplanacak ve gelecek nesiller için güvenli bir şekilde saklanacak. Tabii gelecek nesiller bu çöküşe rağmen hayatta kalıp var olabilirse. Geliştiriciler, verileri gelecekte keşfedecek kişiler veya uzaylı varlıklar için deşifre edilebilir hale getirmeyi planlıyorlar. Hatta toplanan verilerin uzaya yollanması da söz konusu olabilir.

Earth’s Black Box şu anda kayıtta

Yapının içine kurulacak sistemin amacı, gezegenin ölümüne yol açan olayların tarafsız bir şekilde hesabını tutmak. Onu bulanlar için somut veriler sunmak ve yapılan hataların tekrarlanmasını önlemek. Kayıt süreci şimdiden başlamış İnternet sitesine girdiğinizde de veri kayıt yapıldığına dair bir ibare görüyorsunuz. Gelişmelerden haberdar olmak için e-posta adresinizle kaydınızı gerçekleştirebiliyorsunuz. Ayrıca kara kutunun Instagram hesabı da mevcut. Proje tam kapasite hizmete girdiğinde, büyüyen veri bankası site üzerinden erişilebilir olacak.

Yapı, Tazmanya’nın batı kıyısında, 10 x 4 x 3 metrelik çelik bir monolit olarak hayata geçecek. Yapımında 7,5 santimetre kalınlığında çelik ve granit kullanılacak. Yapının dikilmesi için Malta, Norveç (bildiğiniz gibi Norveç’te bir kıyamet ambarı da mevcut) ve Katar gibi başka ülkeler de aday olmuş. Ancak jeopolitik ve jeolojik istikrarı nedeniyle Avustralya’nın Tazmanya eyaleti seçilmiş. Çünkü iklim felaketleri sırasında kara kutuyu en iyi saklayabilecek bölgenin burası olduğu düşünülüyor.

Tazmanya Üniversitesi, bu projenin duyurulması için pazarlama iletişimi ajansı Clemenger BBDO ile iş birliği yapmış. Ajanstan Jim Curtis, projenin hiçbir ticari amacının olmadığının altını çiziyor ve ekliyor: “Birine ‘Dünya’nın bir kara kutusu var’ dediğinizde, bu gerçekten güçlü bir söylemdir. Çünkü onun, ‘Neden Dünya’nın bir kara kutuya ihtiyacı var?’ diye düşünmesini sağlar. Ama her şeyden önce, bu bir araç.”

Projenin bir parçası olan Sanatsal kolektif Glue Society‘nin kurucularından Jonathan Kneebone, kara kutu hakkında şunları söylüyor: “Hepimizden daha uzun yaşamak için inşa edildi. Elektrik şebekeleri kapandığında da bu şey hala orada olacak.”

Açıklamalara göre kutu, bir yığın depolama sürücüsü ile doldurulacak ve tümü yapının çatısındaki güneş panelleriyle desteklenen internet bağlantısına sahip olacak. Piller yedek güç depolaması sağlayacak. Güneşin ilk ışıklarıyla, kara kutu bilimsel verileri indirecek ve bir algoritma internetten iklim değişikliği ile ilgili materyalleri toplayacak.

Kara kutu genel olarak, iki tür veri toplayacak:

  • Kara ve deniz sıcaklıkları, okyanus asitlenmesi, atmosferik CO2, türlerin yok olması, arazi kullanımı değişiklikleri ile insan nüfusu, askeri harcamalar ve enerji tüketimi gibi ölçümler.
  • Gazete manşetleri, sosyal medya gönderileri ve COP konferansı iklim değişikliği toplantıları gibi önemli olayları içeren haberlerden bağlamsal veriler.

Curtis: “Fikir şu, Dünya iklim değişikliğinin bir sonucu olarak çökerse, bu yok edilemez kayıt cihazı, geride kalanların bundan ders alması için orada olacak. Ayrıca liderleri sorumlu tutmak – eylemlerinin veya eylemsizliklerinin kaydedildiğinden emin olmak için çalışacak.”

Görsel: Earth’s Black Box