Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Catan, Sürdürülebilirlik Temalı Yeni Kutu Oyununu Tanıttı

Catan, Sürdürülebilirlik Temalı Yeni Kutu Oyununu Tanıttı

Efsane kutu oyunu CATAN, yeni versiyonu ile oyunculardan sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği gibi güncel problemlere stratejik çözümler bulmasını bekliyor.

Kutu oyunu seviyorsanız veya bu dünyaya biraz olsun aşina iseniz bile CATAN ismini mutlaka duymuşsunuzdur. Bilmeyenler için kısa bir özet geçelim isteriz: Strateji ve diplomasi temalı bir oyun olan CATAN, Catan isimli bir ada üzerinde yerleşimci rolünü üstlenen oyuncuların, kaynak bulmaları, şehirler kurmaları, birbirleriyle ticaret yapmaları, uzlaşma sağlamaları ve elbette karşılıklı rekabet etmeleri üzerine kurulu bir öyküye sahip. İlk olarak 1995 yılında Alman oyun tasarımcısı Klaus Teuber tarafından “The Settlers of Catan” olarak piyasaya sürülen CATAN, bugün dünya genelinde milyonlarca hayranı olan ve 100’den fazla dile çevrilerek lokalleştirilmiş bir fenomen bir kutu oyunu. CATAN’ın, aynı zamanda birçok farklı basılı ve dijital versiyonu da bulunuyor.

Kendi alanında gerçek bir ikon olan bu kutu oyunu, bu kez de yeni dünya düzenine selam çakan bir versiyonla oyun dünyasına bir kez daha giriş yapıyor. Bu versiyonun adı ise: CATAN: New Energies (Yeni Enerjiler)

Bu Kez 21. Yüzyıla Işınlanıyoruz

Klasik versiyonunda M.S 900 yılında geçen CATAN, New Energies versiyonu ile oyuncularını dünyanın tam bir iklim krizinin eşiğinde olduğu 21. yüzyıla ışınlıyor. Yani CATAN bu versiyonuyla oyunculara aslında şu soruyu yöneltmiş oluyor: “Catan Adası doğal kaynakların azaldığı, nüfusun patladığı, karbon emisyonlarının kontrol edilemez boyutlara geldiği günümüzde nasıl kurtarılabilirdi?”

Catan’ın bu yeni versiyonu New Energies’de oyunculardan, hızlı ve ucuz bir şekilde fosil yakıt güç santralleri inşa etme veya daha yavaş bir şekilde yenilenebilir enerjiye yatırım yapma kararı almaları bekleniyor. Kurguya göre en çevreci oyuncu oyunu her zaman kazanmasa da kirlilik seviyeleri belirli bir eşiği aştığında meydana gelecek felaket herkes için bağlayıcı oluyor. Yani böyle bir senaryoda oyun herkes için sona eriyor ve sürdürülebilirliği öncelikli hale getiren oyuncu zafer kazanmış oluyor. Bir diğer deyişle Catan: New Energies, oyun kurgusunda kolektif bilinci önceleyen bir anlayışa yaslanıyor.

Dünyayı Kurtarmak İçin Asla Tek Oyuncu Yetmez!

Catan ürünlerini geliştiren ve lisanslayan şirket Catan GmbH’nin yönetici direktörü Benjamin Teuber söz konusu kolektif bilinç farkındalığını şu sözlerle özetliyor:

“Gezegene yansıttığımız kolektif etki, iklim değişikliğinin eşitsiz etkilerini de yansıtıyor. Örneğin genellikle sera gazı emisyonları çok daha az olan adaların, iklim felaketinin yükünü taşımak zorunda kaldığı görülüyor. Oyun bu yönüyle dünyada mevcut olan iklim adaletsizliğini de yansıtıyor”

Teuber’in oyunla ilgili altını çizdiği bir diğer önemli konu ise, Catan: New Energies’i test eden oyuncuların neredeyse tümünün, adanın kötüye gitmesinden sonra paniklemesi ve “dünyayı kurtarmamız gerek” dürtüsüyle bir rakipleriyle iş birliği yapmaya meyletmiş olmaları.

Catan: New Energies oyununun 2024’ün son çeyreğinde piyasaya sürülmesi bekleniyor. Ancak bu tematik Catan versiyonuna heyecan duyan oyun severler için belirtmek gerekiyor ki bu oyun Catan Gmbh’nin ilk iklim krizi farkındalığı temalı oyunu değil. Daha önce piyasaya sürülen ve adadaki petrol kaynaklarının verimli kullanımını amaçlayan Catan: Oil Springs de bu konuda önemli mesajlar içeriyor.

 

Görsel: Catan Gmbh Facebook, Youtube