Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yaya Güvenliğine Dikkat Çeken Tuğlalı Kampanya

Yaya Güvenliğine Dikkat Çeken Tuğlalı Kampanya

Kanada'daki aktivistler, yayaların yaya geçidinden güvenli bir şekilde geçebilmesi için tuğlaların kullanıldığı "Be seen, grab a brick!" isimli bir kampanya başlattı.

Tuğla taşıyan bir yayanın, karşıdan karşıya geçerken sürücülerin daha fazla dikkatini çekeceği bir gerçek. Vancouver’daki bir grup yaya güvenliği savunucusunun başlattığı “Pedestrian Brick Crossing System.” isimli pilot projenin dayanağı da bu gerçek. Vision Zero Vancouver isimli grubun başlattığı proje daha güvenli bir alt yapı beklentisini ortaya koyuyor. Bu amaçla Granville Adası’ndaki işlek yaya geçidinin iki tarafına da içinde tuğlalar olan birer sepet yerleştirmişler. Vision Zero’ya göre burada sürücüler karşıdan karşıya geçmeye çalışan insanları sık sık görmezden geliyor ve dört şeritli trafik de üst yola ait büyük sütunlar da çok sayıda kör nokta yaratıyor. Konuyu Vancouver Belediyesi’ne iletmelerine rağmen belediyeden sadece hız sınırı tabelalarının değişeceğine dair söz alabilmişler. Bunu da elbette yeterli bulmuyorlar.

Sadece köpük tuğla kullanıldı ama sürücülerin dikkatli olması için yeterli oldu

Vision Zero Vancouver’a göre bu nahoş yaya deneyimi, güvensiz olmasının yanı sıra, insanların adaya yürüyerek veya bisikletle gelme isteklerini de azaltıyor. Bu da birçok kişinin araba kullanmayı tercih etmesine neden oluyor ve bir kısır döngü yaratıyor. Sadece bir tuğlayı sallamak olsa bile yapabilecekleri gerçek şeyler olduğunu göstermek istemişler. Vision Zero Vancouver bu protestodan sonuç aldığını da iade ediyor. “Görünen o ki, elinde tuğla taşıyan yayalar, araçlarına gelebilecek potansiyel hasardan endişe duyan sürücülerde oldukça korku uyandırıyor. Birdenbire yayaları görmekte ve durdurmakta sorun yaşamıyorlar! Elbette sadece köpük tuğla kullandık ama çok etkili olduklarını kanıtladık” diyorlar.

Sorunu ortaya koyan verilere rağmen yaya hakları savunucuları, yaya güvenliğinin Vancouver’da “yerel liderleriden yeterince ilgi görmeyen veya eyleme geçilmeyen” bir sorun.

Uzun vadede yolları iyileştirmek için grup, yetkililerin Granville Adası’ndaki yolu her iki yönde iki şeritten bir şeride daraltması gerektiğini savunuyor. “Adaya giden trafiğin iki şeritli olmasına gerek yok; zaten hepsi park yeri arayan insanlarla dolu. Bu, şehrin geçidi daraltmasına olanak tanıyacak, böylece çapraz mesafeyi kısaltacak ve yan yana giden arabaların neden olduğu kör noktaları ortadan kaldıracak.”

Vision Zero, geçidin yükseltilmiş bir yaya geçidine dönüştürülmesini de istiyor. Hedefleri, büyük resimde Granville Adası’nın daha yaya dostu hale getirilmesi.

Kuzey Amerika’daki yol güvenliği kurumları, son yıllarda halkı yolları geçmeden önce yüksek görünürlüklü bir bayrak almaya teşvik etti, ancak Vision Zero Vancouver tarafından yapılan denemeler, kırmızı tuğlaların bayraklardan daha etkili olduğunu gösterince tüm aktivistler tuğlalara odaklanarak “Be seen, grab a brick!” kampanyasını devreye sokmaya başladı. Dolayısıyla kampanyanın başka ülkelerde de sahiplenilip uygulandığına şahit olabilirsiniz.

Görsel: Vision Zero Vancouver


Bigumigu Yazarı
| GENEL