Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İllerin ve İlçelerin Siyasi Tercihlerindeki Değişimi Gösteren Seçim Haritaları

İllerin ve İlçelerin Siyasi Tercihlerindeki Değişimi Gösteren Seçim Haritaları

2024 yerel seçimlerinin ardından, yerel yönetimlerde el değiştiren yerleri ve değişimin boyutlarını farklı yönleriyle ortaya koyan farklı türde haritalar gündemde.

Yerel seçimlerden sonra karşılaştığımız Türkiye tablosu; bunun yalnızca bir yerel seçim olmadığını, bunun ötesinde önemli mesajlar içerdiğini ortaya koydu. Yıllardır belirli bir partiye oy veren il ve ilçeler bu seçimde tercihini hangi partiden kullandı? Peki ya bu illerde ne kadar seçmen yaşıyor? İl ve ilçe bazında yaşanan değişimleri kendi aramızda bolca yorumladığımız böyle bir ortamda tabloyu doğru ve eksiksiz okumak için haritalar en büyük yardımcımız. Bu haberde; bir kısmı veri görselleştirme, bir kısmı ise etkileşimli harita olmak üzere çeşitli grafikleri derledik.

Deniz Cem Önduygu’nun Türkiye ve İstanbul haritaları

Görsel tasarım stüdyosu Fevkalade ile veri mühendisliği ve görselleştirme kolektifi Çilek Ağacı’nın kurucu ortağı, bilgi tasarımcısı ve araştırmacı  Deniz Cem Önduygu yakından takip ettiğimiz isimlerden. Deniz Cem Önduygu’nun, illerde ve İstanbul’un ilçelerindeki değişimleri görselleştirdiği çalışmalarını, aşağıdaki paylaşım zincirinde görebilirsiniz.  Deniz Cem Önduygu, bu grafiklerde hem oy oranlarını hem seçmen sayısını göstermiş. İstanbul için önceki yerel seçimlerle bu yerel seçim arasındaki farkı incelemek için önemli bir kaynak. 

Emre Toros’un etkileşimli haritası

Emre Toros’un haritası, Türkiye genelinde ilçe bazında yaşanan değişimi görmek için değerli bir kaynak. Haritayı yakınlaştırarak detayları görebilmek mümkün.

Yusuf Can’dan Türkiye’nin nüfus büyüklüğüne göre yaratılmış bir seçim haritası

Yusuf Can bu haritayı, “CHP’nin kazandığı illerin nüfusu dikkate alındığında zaferinin boyutu daha da netleşiyor.” notuyla paylaşmış.

Görsel: Deniz Cem Önduygu