Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hem Etkileşimli, Hem Sosyal Oyun

Hem Etkileşimli, Hem Sosyal Oyun

Etkileşimli sekizgenlerden oluşan bir sosyal oyun olan Blinks; açık kaynak koduyla pek çok farklı oyun yaratılmasına imkan tanıyor.

Daha önce üçgen formlu, origami mantığında bir yapı oyuncağı olan Troxes ile gördüğümüz Jonathan Bobrow; yine oyunu değiştirecek bir projeyle karşımızda. Kickstarter üzerinde fonlamaya açılan Blinks, birbirlerine mıknatıslarla yapışan ve bu sayede etkileşime girerek birbirine tepki veren LED ışıklı sekizgenlerden oluşuyor. Ancak, Blinks bir yapı oyuncağı değil; teknolojiyle kutu oyunu mantığını bir araya getiren, hep beraber oynanacak sosyal bir oyun. Hatta bir oyun sistemi.

Her bir Blink, yumuşak hatlı, ışıklı birer sekizgen, görünüm olarak şekere benziyorlar. Parçalar aslında oldukça karmaşık bir sistem içeriyor. Arduino tabanlı parçalarda 6 adet RBG LED, 12 mıknatıs ve pil bulunuyor. Bu sayede sekizgenler, sizin dokunuşunuza yanıt veriyor, başka bir Blink’lerle etkileşime giriyor ve kendi kendine düşünebiliyor.

Blinks ile oynanabilecek oyun sayısı sınırsız, açık kaynak kodu üzerinden isteyen istediği oyunu yaratabilir. Bu anlamda kutu oyunundan çok, iskambil kartlarına benzetiliyor. Zira aslında iskambil gibi, oyun yaratmak için bir araç olarak kullanılabilir. Bu nedenle oyundan çok “oyun sistemi” tanımını tercih ediyorlar.

Hazır Oyunlar ve Geliştirilebilecek Sayısız Yeni Oyun

Yaratılabilecek oyun sayısı sınırsız da olsa, Blinks sizin için “burada yapılmışı var” diyerek hazırladığı, hazır oyun seçenekleriyle geliyor. Bunlardan biri 2-4 kişi arası oyuncuyla oynanabilen Mortals. Bu oyunda her oyuncu 3 Blink ile başlıyor ve her Blink’in ömrü 60 saniye. Ama siz diğer Blink’lerden ömür çalabiliyorsunuz, amacınız da en uzun süre yaşayan Blink olmak. 3 ve üstü oyuncuyla oynanan Fracture ise tüm parçaları mutlu etmeye dayanıyor, mutlu olmaları için de başka oyuncularının Blink’lerine değmeleri gerekiyor.

blinks_kickstarter_bigumigu_8

Bu iki oyunun dışında hazırlanan başka oyunlar da var. Geçtiğimiz yıl içerisinde katıldıkları game jam etkinlikleri sonucunda geliştirilmekte olan yeni oyunlar sırada. Bu açık yapı göz önüne alındığında Blinks; eğer topluluğunu güçlendirmeyi başarırsa bir oyundan ziyade bir platforma dönüşebilecek potansiyele sahip. Blinks yatırımcılarından biri olan Adam Huttler, sürekli yeni ürünler pazara girdiği halde kökten bir değişikliğin çok az görüldüğü, satranç kadar eski bir endüstri olan oyun endüstrisi içerisinde Blinks’in gerçek anlamda bir yenilik olduğunu söylüyor.

Kickstarter kampanyasında an itibariyle yarı fona ulaşan Blinks’in amacı bilgisayar oyunlarının etkileşimini kutu oyunlarına taşıyabilmek. Böylece hem ekransız, hem de sosyal ama teknolojiyi de içeren bir oyun yaratılmış. Güzel bir proje, gelecekte nereye varacağını hep beraber göreceğiz.

blinks_kickstarter_bigumigu_8