Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zararsız Zihin Kontrolleri ve Zorlayan Yogalar

Zararsız Zihin Kontrolleri ve Zorlayan Yogalar

Venezuelalı canlandırma sanatçısı Angela Stempel, yoganın umulandan daha zor olabileceğini animasyonlaştırıyor.

İnsanlar yogada üçe ayrılıyor: yapanlar, yapmak isteyenler ve yapmak istemeyenler. Yapanlar yapmayanlara yoganın ne kadar iyi hissettirdiğini, bedenen ve ruhen huzur bulduğunu konusu açılınca dile getiriyor. Yapmak isteyenler, akıllarının bir köşesinde hep bu düşünceyi saklıyor ama bir şekilde önüne bahaneler çıktıkça ilk önceliği yoga olmadığından öteliyor. Yapmak istemeyenlerse istemiyor işte, çok da zorlamanın ve onları ikna etmeye çalışmanın faydası yok. Zaten, gerçek anlamda bedenin o yoga rutinine alışması için ruhun ona meyilli olması gerekiyor. Düşünüldüğü kadar kolay bir şey değil çünkü. Evet, beden ve ruh sonunda çok iyi hissediyor ama o terleri nerede boncuk boncuk atsak zaten sonunda iyi hissetmez miyiz? Mesela, düşünün 20 katlı bir yapıyı çıkıyorsunuz. Sonunda bir oh çeker rahatlarsınız ve belki o 20 katı çıkarken de hayatla ilgili bir probleminiz çözülmüştür. Canlandırma sanatçısı Angela Stempel de animasyon kısasında bize bir sınıfta yoga yapma sürecini eğlenceli çizgilerle gösteriyor.

En Zoru Hep Başlangıçtır: İlk Yoga Dersi

Angela Stempel ezkaza animasyona bulaşmış bir sanatçı. Başlangıçta liberal sanatlarda eğitim gören sanatçı programına uyuyor diye animasyonu seçiyor, sonrasındaysa bölüme aşık oluyor. Sanatçı Boston’da okulu bitirdikten sonra Los Angeles’a taşınıyor ve üretimlerini halen orada gerçekleştiriyor. Angela, nevi şahsına münhasır çizimlerini elde ve kare kare çiziyor. Renata Zeiguer’ın Wayside şarkısı için çizdiği animasyon kısasında da tüm çizimlerini ve boyamalarını tek tek elle yaptı. Bu yöntemle sanatçı, animasyon dalının anlatıcılığının, figüratifliğinin ve soyutluğunun potansiyellerini daha farklı keşfettiğine inanıyor.

Wayside şarkısının animasyonunda bir yoga sınıfını görüyoruz. Şarkının sözleri de içsel monologlardan oluşuyor. Sözler spiral ve uyumlu bir düşünce döngüsü şeklinde tekrarlanıyor. Videodaysa karakterimiz canını dişine takıp yoga yapıyor. Ve tabii sınıftaki diğer karakterler de onunla aynı durumu paylaşıyor. Fakat sınıftaki herkes enteresan bir şekilde birbirine benzese de bizim karakterimiz henüz onlar gibi değil, çünkü kendisi sınıfın yeni üyesi. Hocaları disiplin yönü ağır basan biri ve hepsinin kulağına kendilerine meydan okusunlar diye gidip gidip fısıldıyor. Tuhaf ve birbirinin aynı bu karakterler, ana karakteri animasyonda yapılan bir dizi rahatsız edici egzersize katılmaya ve onun giderek daha fazla onlara benzemesine yol açıyor. Şarkının içsel monologları ve yoga yaparken ki ifadeler ise birbirini keyifle tamamlıyor. Angela bu animasyonun konusunu kendi yaşadığı bir yoga sınıfı deneyiminden yola çıkarak yazmış. Ayrıca animasyonun boyama kısmında Annapurna Kumar ve Isabelle Aspin’den destek almış. Kevin EskewNick Petley ve Alexandra Cadena da yapım sürecine dahi olmuş. 

Angela’nın video için çizdiği karakterler onun tarzını çok güzel yansıtıyor. Biraz komik ve saçma fakat bir o kadar da saykodelik ve soyut. 3 dakikalık şarkı ve onun animasyon videosu izleyiciye keyifli anlar yaşatmayı amaçlıyor izlerken. Hepimizin bir yoga dersinde yaşayabileceği ilk gün durumunu esprili bir şekilde bizlere gösteriyor.

Görsel: Vimeo