Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sosyal Medyada Rezil Olmayı Göze Alabilenlere BuzzFeed’den Kart Oyunu

Sosyal Medyada Rezil Olmayı Göze Alabilenlere BuzzFeed’den Kart Oyunu

BuzzFeed'in yarattığı yeni kart oyunu Social Sabotage, oyuncuların tuhaf sosyal medya gönderileriyle kendi kendilerini sabote etmeleri üzerine kurulu.

Sosyal medyada bir fotoğraf ya da metin paylaşmadan önce seçici davranmak durumunda kalıyoruz. Ne de olsa bütün çevremizin hatta bütün dünyanın gözü orada. Bir selfie paylaşmadan önce defalarca fotoğraf çekip içlerinden iyi bir tane seçmek için mesai harcayanlarımız var. Aile büyüklerinin yorumlarına sinirlenip o yorumları silmek, paylaştığı bir gönderiyi bir süre sonra silmek ve daha nice davranış motifi sosyal medyada sık rastladığımız şeyler. Yeter ki utanç verici durumlara düşülmesin, imaj zedelenmesin. Peki ya kasten bu tür utanç verici paylaşımlarda bulunsak sosyal medyadaki çevremizin tepkisi nasıl olur? Muhtemelen “Hesabın mı hacklendi?” benzeri yorumlarla karşılaşırız, değil mi? Hiçbirimiz kendi kendimizi sabote etmek istemeyiz sonuçta. İşte BuzzFeed bu tür durumları kendi lehine kullanabileceği müthiş yaratıcı bir hamle yapmış ve Social Sabotage (sosyal sabotaj) adlı bir kart oyunu yaratmış.

Social Sabotage, sosyal medyada tuhaf, saçma ve utanç verici gönderiler paylaşmak üzerine kurulu. Oyun sanal bir oyun değil, fiziksel bir kutu oyunu. Dev perakende zinciri Walmart‘tan ön siparişe sunulmuş,  Jet.com‘da da (ürün stokta yok) ürün profili oluşturulmuş.

Social Sabotage nasıl oynanıyor?

Oyuncular oyun sırasında 2 farklı kart grubundan 3 kart seçiyor. Bu 3 kart içinden de farklı gruplara ait olmaları kaydıyla 2 kartı tercih etmeleri gerekiyor. Kart gruplarından biri oyuncuya ne tür bir mesaj ya da fotoğraf paylaşması gerektiğini söylüyor. “What cards” (ne kartları) adlı bu grupta toplam 410 kart bulunuyor. Örnek vermek gerekirse bu kartlar oyuncuya “ayaklarımın fotoğraflarını internette satmayı düşünüyorum” mesajını, twerk yapan videosunu, ya da Google arama geçmişinin ekran görüntüsünü paylaşması talimatını veriyor. 90 karttan oluşan “where cards” (nerede kartları) grubu ise paylaşımın hangi sosyal medya platformunda yapılması gerektiğini söylüyor. Herkesin görebileceği bir paylaşım da isteniyor olabilir, oyuncunun kişi listesindeki birine – örneğin eski sevgilisine ya da annesine – mesaj göndermesi de isteniyor olabilir. Amaç yalnızca tuhaf bir şeyler paylaştırarak oyuncuyu mahçup duruma düşürmek. En çok kart biriktiren gözü kara oyuncu en yüksek  puanı alarak oyunun kazananı oluyor.

?

A post shared by Social Sabotage (@socialsabotage) on

LOL.

A post shared by Social Sabotage (@socialsabotage) on

Her sabotaj BuzzFeed’i akıllara kazıyacak

Peki bu oyundaki paylaşımları gerçekleştirdiğinizde sosyal medyadaki bağlantılarınız nasıl tepki verecek sizce? “Hesabın mı hacklendi?” sorusunun yerini “Yine mi şu oyunu oynuyorsun?” sorusu alacak. Dolayısıyla akıllara BuzzFeed gelecek. Ve böylece oyuncular BuzzFeed hakkında buzz yaratmış olacaklar. Deneyim olarak da hem tuhaf hem de eğlenceli. Tam anlamıyla zamanın ruhuna uygun hislere sürüklüyor insanı. Ve bu hisler hem oyuncuda hem de onun sosyal medyadaki arkadaşlarında iz bırakacak. Tıpkı BuzzFeed’in içerikleri gibi. Oyuncular ayrıca gönderilerinin ekran görüntülerini alarak #socialsabotage etiketiyle paylaşmaya da davet edilmiş. BuzzFeed gerçekten pazarlamadaki yaratıcılığıyla ve zekasıyla takdiri hak ediyor bence.

Bu oyun yaygınlaştıkça belki bazı tabular da aşılabilir ve insanların sosyal medyada olduğundan farklı, mükemmel bir imaj çizme güdüsü törpülenebilir. Zaten önemli olan maskeleri atmak ve bol bol gülmek değil midir?

Ne dersiniz? Sosyal medyada kendi kendinizi sabote etmeyi göze alabilir misiniz?

 

Görsel: Social Sabotage