Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İklim Krizinin Tehditi Altındaki Kahveye Alternatif “Çekirdeksiz Kahve”

İklim Krizinin Tehditi Altındaki Kahveye Alternatif “Çekirdeksiz Kahve”

Kahve türlerinin yüzde 60'ının iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya olduğu bir dönemde, gıda atıklarından yapılan çekirdeksiz kahve gündemde.

Son birkaç yıldır, içtiğim her kahve için şükredip, aynı anda da aklımdan “Dünyada kahve tükendiği zaman ne yapacağım ben?” diye geçirip duruyorum. Bu korkuyla yaşamamın nedeni, kahve türlerinin %60’ının iklim krizi nedeniyle yok olma riski altında olduğunu açıklayan ve tüm dünyada oldukça ses getiren şu araştırma. Gezegene duyarlı kahve tutkunlarının birçoğu da muhtemelen o günden bu yana benim gibi her kahvesini son kahveymiş gibi kıymet vererek içiyor. Peki etsiz etin, sütsüz sütün yapılabildiği bir dünyada kahvesizliğe de çözüm getirelemez mi? Neyse ki Singapur merkezli vizyon sahibi bir girişim olan Prefer, bu konuda gerçekçi bir adım attı.

Kahve tutkusu ile sürdürülebilirliği buluşturmak

Prefer’ün çözümü yukarıda da bahsettiğim gibi kahve çekirdeği olmayan kahve. Sinir bilimi alanında uzman Jake Berber ve gıda bilimcisi Tan Ding Jie tarafından kurulan Prefer, kahve tutkusu ile sürdürülebilirliği bir araya getirme misyonuyla hareket ediyor.

Prefer, yerel bir soya sütü zincirinden topladığı soya fasulyesi posası, ulusal bir ekmek üreticisinin bayat (1 günlük) ekmekleri ve bira fabrikalarından topladığı arpa tanelerini içeren gıda atıklarından çevre dostu bir karışımla sektöre yeni bir soluk getiriyor. Fermantasyon da dahil olmak üzere süreç, kahve ağaçlarının olgunlaşması için gereken yılların aksine, baştan sona sadece 48 saat sürüyor.

Prefer: “Demlenmesi ve deneyimlenmesi, normal kahveden farklı değil”

Bu kahvenin demlenmesi özel bir alet ya da süreç gerektirmiyor. Kullanıcının yaşamına şimdiye kadarki kahve rutinleriyle hiçbir fark yaratmayacak şekilde dahil oluyor. Baristalar alışılmış yöntemlerle hazırlayıp köpürtebilirken, içenler de tıpkı geleneksel kahvenin verdiği hazzı ve deneyimi yaşayabiliyor. En azından Prefer’ün iddiası bu yönde.

Prefer’ün kahvesi doğası gereği kafeinsiz. Ancak kafein ihtiyacı hissedilen durumlarda çaydan türetilmiş kafein tozunu ekleyerek kahveyi kafeinli hale getirme seçeneği sunuyor.

İster güçlü bir espresso ister köpüklü bir kapuçino havasında olun, bu çekirdeksiz kahve size ne isterseniz karşılığını alabilmeyi vadediyor. Yenilikçi karışım, umami tonlarıyla benzersiz bir malt tadı sunarak karışık içeceklerde de kendine yer bulurken, sade bir şekilde de servis edilebiliyor.

Prefer, çekirdeksiz kahvesini Aralık 2023’te kendi ülkesinde belirli kafelerde satışa sunmuş bile!

Bu mükemmel kahve alternatifi arayışında Prefer yalnız değil. Seattle merkezli startup Atomo da ön saflarda yer alıyor ve çekirdeksiz kahve deneyimini yeniden yapılandıran ve bozan bir ‘moleküler kahve’ sunuyor. Atomo, kahvenin moleküler yapısından faydalanarak ve içerik maddelerini ileri dönüştürülmüş bitki atıklarından temin ederek, sürdürülebilirlik ve bilimin farklı bir karışımını sunarak, kahve üretimiyle ilişkili karbon ayak izini %93 gibi şaşırtıcı bir oranda azaltıyor.

Görsel: Prefer


Bigumigu Yazarı
| GENEL