Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görme Engellilerin Yardımcı Pilotu: Biped

Görme Engellilerin Yardımcı Pilotu: Biped

3B kızılötesi kameraları yapay zeka algoritmalarıyla birleştiren Biped, uzamsal ses teknolojisiyle görme engellilerin rehberi oluyor.

Görme engelli bireylerin daha stresiz ve güvenli bir şekilde yolda yürümesine ya da bir yere ulaşmasına imkan tanıyan, gündelik yaşamını kolaylaştıran teknolojik girişimler, uygulamalar veya ürünler insanların yaşamında fark yaratabiliyor. Honda’nın ayakkabıya yerleştirilebilen navigasyon sistemi Ashirase, rehber köpek hizmetine erişemeyenler için sunulan robot rehber köpek Theia, dokunsal bildirimlerle rehberlik eden baston Sense Five, kamera ve yapay zeka desteklenen InnoMake ayakkabıları şu ana kadar bu alanda yazdığımız girişimlerden sadece birkaçı.

Otonom araçların işleyişinden ilham alan Biped, uzamsal sesler aracılığıyla görme engellilerin yardımcısı oluyor

İsviçre merkezli girişim Biped, görme engelli bireylere daha fazla hareket özgürlüğü sunmak için otonom araç teknolojisinden ilham alan bir fikirle karşımıza çıkıyor. Tıpkı otonom araçların yayalara ya da diğer araçlara çarpmamak için kameralarını kullanması gibi Biped görme engelliler yürürken onlara rehberlik ediyor.

Görme engelli insanlar için özellikle büyük şehirlerde dışarıda dolaşmak stresli ve güvensiz olabiliyor. Kalabalık bir noktada insanların arasından geçmek, yeni ortamları keşfetmek bir sorunken baston veya rehber köpek gibi bir nesneye ya da canlıya bağlı olarak hareket etmek kişiyi sınırlandırabiliyor. Görme engelliler için yardımcı pilot görevi üstlenen ve sezgisel geri bildirimlerle kişiyi yönlendiren Biped; kamerası, yapay zekalı yazılımı ve uzamsal ses teknolojisiyle bu sorunları bir nebze olsun ortadan kaldırmayı hedefliyor.

biped

Kullanıcının omzuna oturtturulan yapay zeka destekli cihazın önünde yer alan 3B kızılötesi kamera 170 derecelik açıyıla görüntü alabiliyor. Yapay zeka tabanlı yazılım çevredeki sabit ya da haraketli nesneleri birkaç saniye öncesinden uzamsal sesler aracılığıyla kullanıcıya bildiriyor. Filtrelenmiş önemli nesneleri ya da kişileri ayrıca uyarıyor. Kablolu ya da kablolu ya da kablosuz bir kulaklık ile uzamsal sesler aracılığıyla sezgisel geri bildirimler veriyor.

Biped’in kamerası çevredeki nesneleri, engelleri, ya da kişileri tanımlayıp bilgi vermesinin haricinde GPS sayesinde kullanıcılarına akıllı telefon üzerinden rota çizebiliyor. Yaklaşık 900 gram ağırlığındaki Biped’in lityum pilleri tek seferde 6 saatlik kullanım sunuyor.

Otonom araçlar ve onların çalışma prensiplerini görme engelli bireyler için aktif olarak nasıl kullanabileceklerini düşünen ekip, bu potansiyelin peşinden gidip yazılım ve donanım çalışmaları yapıyor. Süreç Lozan’da bulunan Jules Gonin Göz Hastanesi ile birlikte yürütülüyor. Biped şu an hala geliştirilme aşamasında. Prototip, hedef gruplar üzerinde denenirken uzmanlardan ve son kullanıcılardan gelen geri dönüşler doğrultusunda test aşaması tamamlanacak ve ürün kullanıma sunulacak. Biped, İsviçre’den gidecek 15 girişimle birlikte Switzerland Global Enterprise ve Presence Switzerland kapsamında CES 2022’de de tanıtılacak.

Görsel: Biped, Switzerland Global Enterprise