Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Honda’dan Görme Engelliler İçin Ayakkabıya Monte Navigasyon Sistemi

Honda’dan Görme Engelliler İçin Ayakkabıya Monte Navigasyon Sistemi

Honda görme engelli bireyler için Ashirase adlı, ayakkabıya yerleştirilen bir navigasyon sistemi geliştiriyor.

Teknoloji dünyası, görme engelli bireylerin hayata karışmasını kolaylaştırmak için son dönemde dokunsal bildirimlerle kullanıcıyı yönlendiren navigasyon çözümlerine odaklandı. Bunların arasında en dikkat çekici olanlardan biri Tec-Innovation’ın kamera ve yapay zeka destekli görüntü tanıma sistemi ile donattığı yeni InnoMake ayakkabılardı. Bu defa otomotiv devi Honda bu güzel gelişmelere katkı sağlayacak Ashirase adlı sistemle karşımıza.

Honda Ashirase için kendi çatısı altında kurduğu yeni girişim programı IGNITION ile birlikte çalışıyor. Geliştirilen sistemi basitçe; görme engellilerin yürümesini desteklemek için ayakkabıların içine yerleştirilen bir navigasyon sistemi olarak tanımlayabiliriz. Sistem, ayakkabının içine takılan hareket sensörlü bir titreşim cihazından ve bir de akıllı telefon uygulamasından oluşuyor. Piyasa sürülmesi hedeflenen tarih ise en geç 31 Mart 2023.

Ashirase, görme engelli bireyler için daha güvenli ve bağımsız bir yaşam vadediyor

Ashirase görme engellilere daha güvenli ve stressiz bir şekilde yürüme imkanı vadediyor. Kullanıcının sürekli olarak gitmek istediği yön ve engeller konusunda tetikte olmak zorunda kalmıyor. Rota kullanıcı için de sezgisel olarak anlaşılabilir bir şey haline geliyor. Navigasyon, ayaklara uygulanan titreşimle ilerliyor.

Ayağa titreşim veren vibratörler, ayak sinirleriyle hizalandığından kullanıcı titreşimi en net şekilde hissedebiliyor. Cihaz, kullanıcının ayak hareketine dayalı verileri kullanıyor. Herhangi bir rahatsızlık vermemek için ayak şekline uyum sağlayan yumuşak malzemeden yapılmışlar. ‘Görme engelliler için güvenlik ve rahat bir ruh hali sağlayan navigasyon’ konsepti ile ‘ashriase’, kullanıcıların gidecekleri yere güvenli bir şekilde ulaşmalarını ve daha bağımsız bir yaşam tarzına sahip olmalarını sağlayan bir ürün olarak geliştiriliyor.

ashirase

Görsel: Honda