Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görme Engellilerin Gözü Olacak Ayakkabılar

Görme Engellilerin Gözü Olacak Ayakkabılar

Tec-Innovation, kamera ve yapay zeka destekli görüntü tanıma sistemi ile donatılacak yeni InnoMake ayakkabılarla görme engelli bireylerin günlük yaşamını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Son yıllarda görme engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak adına çok etkili adımlar atılıyor. Rehber köpek hizmetine erişemeyen engelli bireyler için geliştirilen robot rehber köpek Theia, kullanıcıya dokunsal bildirimlerle rehberlik eden baston Sense Five yakın zamanda yer verdiğimiz etkileyici örneklerdendi. İlki geçtiğimiz yıl konsept ikincisi ise prototip aşamasında idi. Bu yeni ve çarpıcı çözümlere şimdi bir de InnoMake adlı ayakkabıların yeni versiyonları eklendi.

InnoMake, kullanıcı için şehri daha güvenli hale getirecek

Avusturyalı girişim Tec-Innovation tarafından üretilen InnoMake ayakkabı, görme engelli kullanıcıları önlerine çıkan engellere karşı uyarmak için ultrason sensörleri kullanıyor. Ayakkabılar, entegre kameralar sayesinde çok yakında daha da yetenekli hale gelecek. Tec-Innovation ayakkabılara kamera tabanlı yapay zeka görüntü tanıma sistemini entegre etmek için Avusturya’daki Graz Teknoloji Üniversitesi araştırmacılarıyla iş birliği yapıyor. Araştırmacılar, ayakkabının çıkarılabilir sensör modülünün kamera donanımlı bir versiyonunu geliştiriyorlar. Kameradan gelen çıktı, derin öğrenme algoritmaları ile iki uçta analiz ediliyor.

innomake

Aslında benzer akıllı ayakkabı projeleri yıllardır gündeme geliyor. MIT araştırmacılarından tutun da Hint ve Arjantinli bağımsız girişimcilere değin dünyanın pek çok noktasında; sensörler aracılığıyla çevredeki engelleri algılayan ayakkabılar geliştiriliyor. Yeni Innomake’i farklı kılan başta da belirttiğim gibi son teknoloji ürünü yapay zeka destekli görüntü tanıma sistemi ile donatılacak olması. Innomake; ultrason titreşimleri yayan ve ardından bu darbelerin yankılarına göre önündeki nesneleri algılayabilen, ayak ucuna monte edilmiş bir yakınlık algılama modülüne sahip. Bu sayede ayakkabı kullanıcının önünde 4 metre mesafeye kadar bulunan potansiyel engelleri algılayabiliyor. Kullanıcıyı hem Bluetooth bağlantılı bir akıllı telefondandan sesli bir şekilde hem de kullanıcının ayağına ileteceği dokunsal geri bildirim sistemiyle uyarabiliyor.

Kullınıcı yeni Innomake ile önündeki yolda daha da güvenli bir şekilde ilerleyebilecek. Ayakkabı tümsek, çukur, duvar gibi engeller algıladığında; kullanıcının engelin üzerinden atlaması, çukurun boşluğuna basmaktan kaçınması veya duvara çarpmaktan kaçınması için anında gerekli tespitleri ve bildirimleri yapabilecek.

innomake

Ayrıca internet üzerinden veri paylaşmak için şehirlere uygulamaya bağlı yeni sensör ünitelerinin de yerleştirilmesi planlanıyor. Bu şekilde, farklı şehirlerin “engel haritaları” oluşturulabilir ve kör insanlara bilinen tehlikelerin yerlerine yaklaşırken önceden uyarı sağlanabilir. Yeni InnoMake ayakkabıların ne zaman satışa sunulabileceği konusunda şimdiye kadar detaylı bir açıklama yapılmamış. Piyasada mevcut olan eski versiyon şirketin internet mağazasında 3.200 € fiyatla satılıyor. Aşağıdaki videoda bu ilk versiyonun tanıtımını izleyebilirsiniz.

Görsel: InnoMake