Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Robot Hemşire Grace İzolasyondaki Hastalara Bakacak

Robot Hemşire Grace İzolasyondaki Hastalara Bakacak

Hanson Robotics'in yıldız robotu Sophia'nın yeni kardeşi Grace, hastanede yatan koronavirüs hastaları için hemşirelik yapacak.

Teknoloji dünyasının en tanınmış robotlarından biri olan robot Sophia, birkaç yıl önce SXSW’te kendisiyle yapılan bir röportajda “tüm insanlığı yok etmek istediğini söyleyerek” dikkatleri üzerine çekmişti. Sonradan bunu telafi edecek açıklamalar yapmış, daha sempatik bir imaj çizmişti. Bu robot, bir ülke (Suudi Arabistan) vatandaşlığı verilen ilk robot olarak da tarihe geçti. Biz de Web Summit 2017’de dünyanın en ünlü androidi olan Sophia ile sohbet etmiştik ve hatta nazar boncuğu takmıştık. Aradan yıllar geçti, Hanson Robotics çocuklara yapay zeka, STEM ve kod bilgisi öğreten Little Sophia adlı bir robot da tasarladı ve onu Sophia’nın kız kardeşi olarak tanıttı. Şimdi de bu kardeşlere Grace isimli bir hemşire kız kardeş eklendi.

Grace, hem koronavirüs hastalarının hem de ileri yaştaki insanların bakımını üstlenecek

Hanson Robotics Grace’i doktorlara ve hemşirelere yardımcı olması için tasarladı. Grace, pandemiyle birlikte ortaya çıkan ihtiyaca cevap vermek üzere 2021’de dünyaya geldi. Yalnızca izole edilen hastalara değil, bakıma ihtiyaç duyan ileri yaştaki insanlara da şefkat eli uzatacak.

“Sosyal robot” olarak tanımlanan bu yeni android, “Zor durumlarda bile iletişim kurmaya, terapi seansları vermeye ve sosyal etkileşim sağlamaya yardımcı olabilirim” iddiasında. Grace için dünya basınında kullanılan bir başka tanım da “üst düzey bakım konusunda uzmanlaşmış insan benzeri hemşire bot”.

Yapay zeka şirketi Singularity Studio ile iş birliği içinde geliştirilen Grace, ateş ve nabız ölçebilmesi için kamera ve ısıya duyarlı sensörlerle donatılmış. Robotun topladığı veriler, uzmanların hastalıkları teşhis etmesine ve tedavi önermesine yardımcı olmak için kullanılabiliyor.

grace

Sosyalleşme ve konuşma terapisi için de uygun olan Grace; İngilizce, Mandarin ve Kantonca konuşabiliyor. Grace, insan ifadelerini ve yüz kaslarını gerçeğe yakın olarak taklit etmesine olanak sağlayan “Frubber” adlı tescilli bir nanoteknoloji derisiyle kaplanmış.

Bu yılın sonunda Sophia’nın ve Grace’in seri üretimine başlanacak. 2022’de Çin’deki, Japonya’daki ve Kore’deki hastanelerde bolca Grace’in göreve başlaması bekleniyor.

Görsel: YouTube


Bigumigu Yazarı
| GENEL