Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dans Zamanı Bitti Haydi İş Başına

Dans Zamanı Bitti Haydi İş Başına

Boston Dynamics, estetik ve karmaşık koreografiyle akıllarda kalan Spot’a eklediği yeni özellikler ve güncellemelerle birlikte dört ayaklı robotun dans etmekten çok daha fazlasını yaptığını da esprili bir şekilde hatırlatıyor.

Boston Dynamics’in zıpır robotu Spot’un ticari ve endüstriyel kullanımı için resmi olarak satışa sunulmasının üzerinden iki yıla yakın bir süre geçti. Bu iki yıllık süreçte de yeteneklerine yetenek katan Spot, Boston Dynamics’in büyük bir yüzdesine sahip Hyundai’nin metamobility kavramıyla desteklediği gelecek vizyonu için de önemli bir yer kaplıyor.

Spot; tam şarjda 90 dakikalık çalışma süresi, işlevsel kolu, uzaktan kontrol özelliği sayesinde zorlu koşullarda ve arazilerde insanların iş yükünü azaltacak becerilere sahip. Bununla birlikte en çok karmaşık dans koreografilerini büyük bir ustalıkla gerçekleştirmesiyle hafızalarda yer edindi. Şirketin Hyundai ailesine katılmasını kutlayan videosu, Mick Jagger’ın Start Me Up parçasındaki dansını taklit etmesi ya da Atlas, Spot ve Handle’ın yer aldığı yeni yıl kutlamasında Spot’u hem estetik hem de çevik hareketleriyle gördük.

Siz sadece dans ediyor mu sanıyorsunuz?

Popüler robotu için en son güncellemeleri duyuran Boston Dynamics, bu seferki videosunda Spot’un sadece dans etmekten fazlasını da yaptığını vurguluyor. No Time to Dance başlıklı video, çalışma sahasında yer alan Spot’un yeni özelliklerini tanıtırken bir çalışanın sürekli olarak dans etmesi için kafasını çelmeye çalıştığı hareketleri görmezde geldiği esprili sahneleri içeriyor. Teknisyenin dört ayaklı robotla etkileşime girmeye çalışması sonuçsuz kalsa da vardiya sonunda uzaktan kontrol edilen Spot’lar Murray isimli çalışanla ufak bir gösteri sunuyor.

Daha uzun çalışma süreci ve daha etkin kontrol

Her yenilikle Spot’ların işlevselliğini ve çalışma alanlarını artırmayı hedefliyen Boston Dynamics, robotlarının bir dansçıdan çok daha fazlası olduğunu ispatlamaya kararlı gibi duruyor. Gelen son güncellemelerle birlikte Spot’lar artık operatörlerine renkli görüntüler iletebiliyor. 5 kamerası sayesinde çevresini 3B haritalandırabiliyor, daha derin ve keskin görüntüler sunabiliyor. Kızılötesi kameralar taramalar için kullanılıyor ve kameralar sayesinde arazi alanındaki hava basıncı gibi göstergeler okunup işlenebiliyor.

Spot operatörlerinin işlerini kolaylaştıracak bir diğer yenilik robotu yönlendirmek için kullanılan dokunmatik ekranlı Spot tablet ile geliyor. Robotu hem manuel olarka kullanmak hem de otonom görevler atamak için kullanılan dokunmatik ekranın yüzeyi büyütülürken pil ömrü de sekiz saate kadar çıkarılıyor. Dijital ve fiziksel joystick kullanımı sayesinde oparatörler, Spot’un kontrolünü be yeteneklerini maksimum düzeyde ortaya çıkarabiliyor.

boston dynamics

Daha hızlı ve güvenilir bağlantı için AT&T’nin ilk 5G sağlayıcısı olacağını duyuran Boston Dynamics, Spot’un pilleri ve şarj konusunda da ilerlemeler kaydetmiş. Bir şarj kutusunda ayrıca şarj edilebilen Spot’un pilleri robot köpeğin doldurulmuş pillerle kesintisiz çalışmasına yardımcı oluyor. Portatif şarj kutusu 1 saatte pili tamamen doldurabiliyor.

Spot’a gelen yeniliklerin tanıtıldığı videoya aşağıdan detaylı açıklamalara ise bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Görsel: Boston Dynamics