Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Garson Robot Görev Başında

Garson Robot Görev Başında

Bear Robotics’in Servi isimli otonom servis robotu, restoranların en çalışkan elamanı olmak için tasarlandı.

Robotların hayal edilenin ötesine akla mantığa uymayacak işleri yapabildiğini görmek her zaman daha hayranlık uyandırıcı oluyor. Geleceğin üstün yetenekli robotlarını hayal etmeyi bir tarafa bırakırsak hala günlük işlerde insanların yükünü hafifletecek basit ama etkili çözümlerle karşılaşmak da mümkün.

Restoran uzmanları ve teknoloji girişimcilerin ortak ürünü Bear Robotics, her şeyin otomatikleştiği çağımızda servis sektöründeki işleyişi hızlandıracak yardımcılarıyla geliyor. Restoranlardaki deneyimi daha üst bir seviyeye çıkarmak isteyen Bear Robotics, lokantaların hem sahne önünde hem de görünmeyen tarafında görevleri üstlenebilecek bir robot sunuyor. Yatırımcısı olduğu SoftBank Robotics’in de katkısıyla geliştirilen Servi her an göreve hazır otonom servis robotu.

Mutfakla masalar arasında yorulmadan mekik dokuyan Servi

Servi ve Servi Mini olmak üzere iki farklı modeli bulunan servis robotu ihtiyaca uygun olarak özelleştirilebiliyor. İçeceklere odaklanan bir dükkan için daha fazla bardağın aynı anda taşınmasına imkan veren bir eklenti ya da bir pizzacının pizzalarını daha hızlı ve düzgün bir şekilde taşımasını sağlayan ek taşıma katı ile farklılaştırılabiliyor. Tek bir şarj süresi boyunca 12 saate kadar hizmet verebilen robotlar birbirleriyle kurduğu senkronizasyon sayesinde aynı ortamda birlikte çalışarak güçlerini birleştirebiliyor.

Servi, kompakt bir tasarıma ve kişiselleştirilebilir dokunmatik bir arayüze sahip. Bu da onun farklı konseptteki restoranlarda rahatça kullanılmasına imkan tanıyor. Tabakları müşterilere servis edebilen, boş bardakları ve tabakları taşıyan Servi, sensörleri ve kamaraları sayesinde dar alanlarda bile ustaca görevini yerine getirebiliyor.

Tabii ki kollarının olmaması bir eksiklik olarak göze çarpıyor. Servis öncesi robotun aşçı ya da bir başka çalışan tarafından doldurulması ya da boşaltılması gerekiyor. Ağırlık sensörleri sayesinde robot servis işlemi tamamlandığında durumu algılıyor ve otomatik olarak görev yerine geri dönüyor.

Servi, pandemi döneminde işverenlerin kurtarıcısı oldu

Pandeminin restoranların iş yapma şeklini değiştirmesi işverenler kadar çalışanları da etkileyen bir durumdu. Zorunlu kapanmalar sonrası yeniden canlanmaya çalışan sektör, çalışan bulma konusunda da sıkıntı yaşadı. Tam da bu dönemde piyasada olan Servi bazı restoran sahipleri için hızlı bir çözüm oldu.

The New York Times’ın restoranlarda çalışmaya başlayan robotlar konusuna eğildiği Ekim ayındaki haberinde konuşan Florida’daki Sergio’s Restaurant zinciri sahibi Carlos Gazitua, pandemi sonrası iş imkanı sunmalarına rağmen çalışacak kimseyi bulamayınca Servi’yi ekibe dahil edenlerden. The New York Times’a verdiği demeçte robotun kurulum ve destek dahil ayda 999 dolara mal olduğunu söyleyen Gazitua, Servi’nin görev aldığı restoranlarının sayısını da genişletmiş.

servi

Restoran sahipleri için zam istemeyen ya da hasta olup izin almayan bir çalışan mükemmele yakın olabilir ama Servi’nin de düzenli teknik bakıma ihtiyaç duyduğunu ve bozulma ihtimali bulunduğunu hatırlatmakta fayda var. Bear Robotics’in CES 2022’de de teknoloji meraklılarıyla buluşturduğu Servi şu anda ABD’de birçok noktada aktif olarak kullanılıyor. Robotun yemek servisleri dışında da kullanılabileceği örnekler Bear Robotics’in Instagram hesabındaki bazı paylaşımlarda görülebilir.

Bear Robotics geçtiğimiz aylarda servis robotunun halk sağlığı ve güvenlik standartlarını test edip onaylayan NSF Sertifikası aldığını da duyurdu. Bilim-kurgu filmlerinden çıkmış gibi olan bu robotların becerileri kadar güvenlik ve temizlik standartlarına da dikkat etmek gerektiğini vurgulayan şirket, departman tarafından onaylı tek yemek servis robotu Servi’nin bu avantajla daha fazla restoranda görev alabileceğini söylüyor.

Görsel: YouTube, Bear Robotics