Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Merdiven Çıkabilen İki Tekerlekli Otonom Robot

Merdiven Çıkabilen İki Tekerlekli Otonom Robot

İki tekerleğiyle hızlı yol katedebilen ve merdivenleri çıkabilen Ascento Pro, kamera ve LiDAR sensörleri sayesinde otonom sürüş özelliği kazanıyor.

Kilometrelerce yol gidebilen, çeşitli eklentilerle farklı kullanım alanları için özelleştirilebilen, ağır işlerde insanlara yardımcı olabilen robotlar her anlamda hayatı kolaylaştırıyor. ETH Zurich merkezli araştırmacılar ve Ascento Robotics tarafından geliştirilen otonom robot Ascento Pro da bunlardan biri. İki tekerlekli Ascento Pro, Boston Dynamics’ın Handle isimli yük taşıma robotuna dış görünüş itibariyle benzerlik gösteriyor. Yalnız hem ağırlık, hem boyut hem de işlevsellik açısından Ascento Pro çok daha farklı konumlanıyor.

ascento pro

İki tekerleği, kamerası ve LiDAR sensörüyle her arazide kolaylıkla ilerleyebilen robot

İki tekerlekli otonom robot, kamerası ve LiDAR tarama teknolojisi sayesinde herhangi bir kullanıcıya bağlı kalmadan çeşitli engelleri algılayıp aşabiliyor, usta bir şekilde dengesini koruyabiliyor ve iki tekerleği sayesinde farklı arazilerde kolayca yol alabiliyor.

Tekerleklerin hızını ve esnek bacak uzantılarının çok yönlülüğünü kullanarak dengede kalabilen robot, dışarıdan gelen darbelere karşı da dayanıklılığını bu sayede koruyor. Tekerleklerinin üzerinde sürekli harekete hazır bir halde olduğu için hızlı bir itişte yere düşürülse dahi esnek bacaklarının üzerinde yeniden yükselebiliyor. Ayrıca bükülebilir esnek bacakları onun merdivenleri de rahat bir şekilde zıplayarak çıkmasına ve inmesine yardımcı oluyor.

Ascento Pro, bir önceki versiyonundan hem şarj kapasitesi hem de hız açısından daha iyi konumda. Tek bir şarjla 8 saate kadar kullanım sunan robot 12 km/s hıza çıkabiliyor. Ascento Pro, robot süpürgeler gibi şarjı bitmeye yakın en yakındaki şarj istasyonuna gidip kendini şarja takıyor. Değiştirilebilir pili sayesinde istenilirse beklemeye gerek kalmadan da yeniden kullanıma hazır hale gelebiliyor.

ascento pro

Ascento Pro, teslimattan gözetlemeye kadar pekçok farklı alanda kullanılabilir

Ascento Robotics, iki tekerlekli robotunu özelleştirebilir hale getirerek kullanıcların ona ek olarak sensörler, kameralar hatta kollar takmasına imkan tanıyor.

Şirket bu robotu teslimat, gözetim, denetim arama kurtarma ve inceleme gibi görevler için geliştiriyor. Görünüş itibarıyla tekerlekli sandalyeye benzeyen Ascento Pro, standart tekerlekli sandalyeleri özelleştirmek için de geliştirilebilir yapıya sahip. Hareket kabiliyetini ve LiDAR sensörlerini de düşününce Ascento Pro’nun hastane laboratuvarlarından posta dağıtımına, yemek sipariş tesliminden büyük depo alanlarında yük taşımaya kadar pek çok görevi yerine getirebilir.

Görsel: YouTube, Ascento Robotics