Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ebeveynler İçin Çalışma Masası

Ebeveynler İçin Çalışma Masası

Henrico County Halk Kütüphanesi, çalışan ebeveynlerin ihtiyaçlarını araştırarak bu ihtiyaçlara uygun çalışma masaları tasarlattı ve kullanıma sundu.

Pandemiden en çok etkilenen kesimlerden biri, küçük çocukları olan çalışan ebeveynler oldu. Hem ofis, hem çocuk yuvası/okul haline gelen ev ortamında yetişkinler oldukça sıkıntı yaşadı. Aslında çocuklu çalışanlar konusunda, pandemi öncesinde de çözülememiş sorunlar vardı. Özellikle de çalışan kadının hakları ve ofislerde ona sunulan imkanlar daha yeni yeni tartışılmaya; kreşi olan iş yerleri de yaygınlaşmaya başlamıştı. Bu haberde gördüğünüz çalışma masası ise bu tartışmaya tasarımsal bir çözümle dahil oluyor.

Ebeveyn için çalışma masası, çocuk için oyun alanı

ABD’nin farklı noktalarında şubeleri bulunan Henrico County Halk Kütüphanesi’nin Fairfield şubesi, ebeveynlerin sorunlarını iyi gözlemlemiş ve hatta araştırmalar yapmış. Bu araştırmaların sonucunda da yerel topluluğa fayda sağlamak adına şubeye bu haberde gördüğünüz çalışma masalarından eklemiş.

Kütüphane, öncelikle bölge halkından ihtiyaç duyduğu kütüphaneyi tarif etmelerini istemiş. Bu araştırma sayesinde yeni bir eğilimi fark etmiş. Kütüphane ziyaretçiler için artık sadece kitap alınan bir yer değil; aile olarak da zaman geçirebilecekleri bir yer olarak kullanılıyormuş. Özellikle de çalışmak için burayı kullanan ebeveynler, küçük çocuklarını yanlarında getiriyorlarmış.

Şubenin toplulukla ilişkiler koordinatörü Patty Conway gözlemlerini şöyle anlatıyor: “Ebeveynin küçük bir çocuğu varsa, onu dizlerinin üzerine oturtması ve çocuk bakımı ile bilgisayar kullanma ihtiyaçları arasında denge kurmak için gerçekten mücadele etmesi gerekiyordu.”

Bu gözlem ve araştırmaların sonucunda kütüphane personeli, mimarlık firması Quinn Evans’ın iç mimarı Shannon Wray ve mobilya tasarım şirketi TMC ile karşılıklı oturup beyin fırtınası yapmaya koyulmuş. Sonuçta da bu ebeveyn masaları doğmuş.

Kütüphanenin ikinci katındaki çocuk bölümünün yanına dört adet bu çocuk dostu mobilyalardan yerleştirmişler. Bu mobilyalar; bir tarafında bilgisayar bulunan bir masa ve diğer tarafında yumuşak, vinil matlı bir oyun parkı içeriyor. Bu sayede çocuk, ebeveynin görüş alanı içinde kalıyor. Çocuk bu sırada; aynalarla, değiştirilebilir etkileşimli panellerle ve gözetleme delikleriyle oynayarak zaman geçirebiliyor. Mandallı bir kilit sistemi, çocuğun bu oyun alanından kaçıp kaybolmasını engelliyor. Mobilyalar dezenfekte işlemlerine dayanıklı ve toksik olmayan malzemelerden yapılmış.

Tasarımın ev için olan versiyonları da mevcut. TMC, internet sitesinde konfigürasyonları mümkün olan iki ana versiyonunu yayınlamış. Her tür endüstrinin çalışanlarından talep aldıklarını belirtiyorlar.

Bu iş istasyonları aslında pandemiden önce piyasaya sürülmüş. Ancak elbette evden ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla daha fazla ilgi görmeye başlamışlar.

Siz ne dersiniz, kullanışlı görünüyorlar mı?

Görsel: TMC