Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çalışma Masası İçin Egzersiz Sandalyesi

Çalışma Masası İçin Egzersiz Sandalyesi

Hareketsiz çalışma hayatı nedeniyle rahatsızlıklar geçiren tasarımcı Brian Oaks, çalışırken egzersiz yapmayı sağlayan Fitwork adlı bir ofis sandalyesi tasarladı.

COVID-19 salgını nedeniyle işimizi, okulumuzu ve egzersizlerimizi dahi eve sığdırmak durumunda kaldık. Burada bizi bekleyen en büyük risk, gün geçtikçe daha fazla hareketsizleşmek. Son yıllarda araştırmalar sağlığa verdiği zararları ortaya çıkardıkça “oturmak yeni sigaradır” anlayışı yerleşti. Ayrıca uyku sorunları ve depresif ruh hali gibi gitgide insanı dibe çeken psikolojik sorunlara da neden oluyor. Sağlığımız korumak adına çalışma saatlerimizi küçük veya mümkünse uzun süreli hareket ettiğimiz molalarla bölmemizde, ayağa kalkıp hareket etmemizde fayda var. Geçtiğimiz ay 7 yıllık evden çalışma deneyimlerimi sizinle paylaşmış ve bu konuyu detaylı olarak anlatmıştım. Sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak adına bu yıl beni en çok heyecanlandıran tasarımlardan biri ise ayakta çalışmak için yüksekliği ayarlanabilen laptop standı olmuştu. Bu defa ise işi bir adım daha öteye taşıyıp masa başında egzersiz yapmayı sağlayan Fitwork var sırada.

Fitwork ile masa başında oturun, ayakta durun, yürüyün veya pedal çevirin

Fitwork, mesai süresince hareket etmenizi sağlarken, günlük egzersiz rutininizi çalışma saatleri içine taşıyarak zamandan da kazandırıyor. Elbette mesai saatleri dışında hareket etmek istediğinizde de klasik bir spor aleti gibi kullanılabilir.

Fitwork altında bir koşu bandına, önünde ise bir eliptik pedal sistemine bağlı olan bir ofis koltuğu. Ayakta dururken ve koşu bandını kullanırken, yüksekliği ayarlanabilen bir ayakta çalışma masası kullanmayı gerektiriyor. Fitwork, tasarımcı ve girişimci Brian Oaks tarafından tasarlanmış. Oaks hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle kayropraktik tedavi (bel, boyun ve sırt ağrıları çeken insanlar için elle uygulanan mekanik müdahaleler) ve hatta sırt cerrahisine ihtiyaç duyduğundan bu sorunlara çözüm getirmeyi amaçlamış. İşini yaparken sağlığını korumaya odaklanmış. Tasarım için şu an Kickstarter’da destek topluyor.

Fitwork, ev-ofis konseptini ev-spor salonu konseptiyle birleştiren hibrit bir tasarım. Sadece salgın zamanlarında değil, sıradan ofis şartlarında da oldukça ihtiyaç duyduğumuz, hayati öneme sahip bir şey aslında. Sağlık sigortasından daha önemli bir şey varsa o da çalışanların sağlığını koruyacak bu türden önlemler. Ayrıca hareket etmek verimliliği artırdığı için işverenlerin de tercih edeceği bir şey haline gelebilir. Dilerim bu tür ürünler yaygınlaşır ve hem fiyat hem de lojistik açıdan herkesin erişimine açık gelir. Şu an görünüm olarak biraz hantal bir duruşu olsa da hızla geliştirileceğine şüphe yok. Üstelik koşu bandı ve pedal çevirmenin yanı sıra ihtiyaca göre başka spor aletleriyle harmanlanarak farklı versiyonları yapılabilir.


Görsel: Kickstarter