Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Evden Çalışma Koşullarını İyileştiren Yaratıcı Çözümler [Bigumigu’da 2020]

Evden Çalışma Koşullarını İyileştiren Yaratıcı Çözümler [Bigumigu’da 2020]

Bigumigu’da 2020 yılını özetliyoruz: Hareketsizliğe ve evdeki gürültüye karşı benzersiz tasarımlar, ayakta çalışma standları, yatarak çalışma mobilyaları ve evinizi eksiksiz bir ofise dönüştürecek diğer çözümler.

2020 küresel salgın nedeniyle dünya düzeninde köklü bir değişimi başlattı. Bu değişim hayatımın her alanına yansıdı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu sıra dışı yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve öne çıkanları bu derlemede topladık.

Salgın nedeniyle işimizi, eğitimimizi, atölyemizi, antrenmanlarımızı ve neredeyse tüm yaşamımızı eve taşıdığımız bu günlerde, çalışma biçimlerimizde de büyük değişimler oluyor. Yirmi yılı aşkın süredir uzaktan çalışan Basecamp kurucu ve CEO’su Jason Fried bu durumu, Web Summit 2020‘de “Evden çalışmıyoruz, pandemiden çalışıyoruz” sözleriyle en iyi şekilde ifade etmişti. Bu kalıcı olabileceğini öngörebiliyoruz artık ve çoğumuz “Evde işe en iyi nasıl odaklanabilirim, nasıl rahat ve sağlıklı bir çalışma ortamı kurabilirim?” gibi önemli soruların çözümlerini arıyoruz. Dolayısıyla bununla ilgili tasarımlara da daha sık rastlar olduk. Şimdi hep birlikte bu yıl evde geçen hayatlarımızı iyileştirmeyi amaçlayan bu ilham verici çözümlere birlikte göz atalım.

Çalışma Kapsülüne Dönüşen Kanepe

Londra’da bulunan mimari ve tasarım stüdyosu Jak Studio geleneksel L koltuk konseptini yeniden ele alarak kozaya dönüşebilir hale getirmiş. Tasarımcı ekip kendi deyimleriyle “geleceğin ev-iş yeri”ni yaratmayı hedeflemiş. L20 sıradan kanepelerde olduğu gibi yatağa da dönüşebiliyor. Kapsülün içinde açılır bir masa, bir okuma ışığı, bir USB bağlantı noktası ve dizüstü bilgisayar şarj noktaları bulunuyor. Katlanır masa açıldığında mantar levha da kullanıma hazır oluyor. Bu levha, kanepenin sırt dayama kısmında saklı. Kanepenin kumaşı, gürültü kontrolü sağlayan bir malzeme. Bu sayede konsantre olmak için sessiz bir ortam sağlıyor ve kozayı konferans görüşmeleri için de uygun bir yer haline getiriyor.


BeYou

Her Pozisyona Uyum Sağlayabilen Çalışma Sandalyesi

ABD’li tasarım stüdyosu Bravo Tribe’ın imzasını taşıyan BeYou, Kickstarter’da yalnızca 5 dakika içinde hedeflediği fonu toplamış. Bu da bu tip sağlıklı çalışma ortamı yaratan tasarımlara ne kadar ihtiyaç duyulduğunun göstergesi olsa gerek. Bravo Tribe ekibinin, bu ürünü kendi evden çalışma deneyimlerine dayanarak tasarlamış olduğunu da belirtelim. Ekip; ofiste çalışırken, evden çalışırken, dilenirken ve yemek yerken sürekli oturduğumuzun buna rağmen oturmayla ilgili tasarımlarda önemli bir ilerleme kaydedilemediğinin altını çiziyor. Dönüşebilir sandalyeyi kullanırken saniyeler içinde geçiş yapılabilen 10’dan fazla farklı pozisyon ile oturma deneyiminde devrim yaratmayı hedefliyorlar.


notadesk

İç ve Dış Mekanlarda Kullanılabilen Ayakta Çalışma Masası

Yüksekliği ayarlanabilen ayakta çalışma masalarına yeni bir yaklaşım getiren NOTADESK, her yere kolayca taşıyabilen pratik bir tasarıma sahip. Kickstarter’da 1 hafta içinde hedeflediği fonu toplayan NOTADESK, 2 farklı versiyonla sunulmuş. Bir tanesi cama ve ağaçlara takılabilen NOTADESK, diğeri ise onun bir türevi olan ve 3 ayak üzerinde duran NOTADESK Tripod. Saatlerce ayakta çalışmak da sağlıksız olduğu için her ikisi de farklı yüksekliklere kolayca ayarlanabiliyor. NOTADESK’in camlara ne kadar güçlü bir şekilde tutunduğunu göstermek için tutunma aparatları dağcılık tırmanışı yapılarak bir demo hazırlanmış.


Co-Creation
Tasarımcıların Uzaktan Birlikte Çalışabileceği Sanal Gerçeklik Aracı: Co-Creation

Gravity Sketch, yaratıcı sektörün pandemiyle birlikte artan uzaktan çalışma ihtiyacı için Co-Creation adlı bulut destekli sanal gerçeklik aracını geliştirdi. Gravity Sketch, yaratıcı ekiplerin 3B sanal gerçeklik ortamında birlikte çalışabildiği ve tasarımlarını birlikte gözden geçirebildiği bir tasarım platformu. Kullanıcılar bu platformda doğal olarak çizim ve modelleme yapabiliyor; kod satırları ve komutlar oluşturmak yerine doğrudan elleriyle tasarım yapabiliyor. Virtual Reality CAD aracı, tasarımcılara ve içerik oluşturuculara ölçeklendirilmiş tasarım yapma konusunda eşsiz bir alan, gerçek boyutlu modeller ve sürekli güncellenebilen ürün örnekleri sunuyor. İnsanların gerçek ölçekte ve ortamda ürünleri gerçeğe yakın bir şekilde deneyimlemelerine imkan tanıyor. Platform, salgın nedeniyle yaşanan uzaktan çalışma ihtiyacına bağlı olarak bulut üzerinde iş birliği yapmayı sağlayan Co-Creation’ı geliştirmeye odaklandı.


Grafeiphobia: Unexpected Office

Yatarak Çalışmayı Tercih Edenlere Özel Mobilyalar

Geoffrey Pascal’ın “Grafeiphobia: Unexpected Office” adlı tasarımı çalışma masasında oturmaktan hoşlanmayanlar için alternatif bir çalışma ortamı sunuyor. İnsan vücudunun mikro yerçekiminde doğal bir şekilde aldığı duruşa nötr vücut duruşu (Neutral Body Position – NBP) adı veriliyor. Astronotların sıfır yerçekimi ortamında sağlıklarını koruyabilmeleri adına NASA tarafından kullanılan bu standart, Pascal’ın da tasarımında esas aldığı şeylerden biri. Klasik çalışma masalarındaki oturma pozisyonunda tüm vücut ağırlığı bele yoğunlaşırken bu tasarımda birden fazla noktaya dağılıyor ve daha sağlıklı bir pozisyon sunuyor. En azından Pascal’ın iddiası bu yönde.


Çalışma Masası İçin Egzersiz Sandalyesi

Hareketsiz çalışma hayatı nedeniyle rahatsızlıklar geçiren tasarımcı Brian Oaks, çalışırken egzersiz yapmayı sağlayan Fitwork adlı bir ofis sandalyesi tasarladı. Fitwork, mesai süresince hareket etmenizi sağlarken, günlük egzersiz rutininizi çalışma saatleri içine taşıyarak zamandan da kazandırıyor. Elbette mesai saatleri dışında hareket etmek istediğinizde de klasik bir spor aleti gibi kullanılabiliyor. Fitwork altında bir koşu bandına, önünde ise bir eliptik pedal sistemine bağlı olan bir ofis koltuğu. Ayakta dururken ve koşu bandını kullanırken, yüksekliği ayarlanabilen bir ayakta çalışma masası kullanmayı gerektiriyor.


MOFT Z

Ayakta Çalışmak için Yüksekliği Ayarlanabilen Laptop Standı

Ayakta çalışma masalarına alternatif olarak MOFT Z, yükseliği artırılabilen katlanır bir bilgisayar standı olarak sağlıklı çalışma ortamı sunuyor. Fiberglas ve poliüretan malzemeden yapılan stand, 10 kg’a kadar ağırlık taşıyabiliyor. Origamiden ilham alan tasarım, katlanır olduğundan oldukça pratik ve hafif. Katlandığında kalınlığı yalnızca 1,27 cm oluyor ve bir A4 dosya kadar yer kaplıyor. Tek parça halindeki tasarım kullanıcının hiçbir kurulum yapmasını gerektirmiyor.


Bonus 1:

7 Yıldır Evden Çalışıyorum, Neler Öğrendim?

Bonus 2:

Evinizi Ofise Dönüştürmenizi Kolaylaştıracak Basit Adımlar

Görsel: Instagram