Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google Alışveriş Üzerinden Satış Yapmak Ücretsiz Olacak

Google Alışveriş Üzerinden Satış Yapmak Ücretsiz Olacak

Google, perakendecilerin satış platformu Google Alışveriş üzerinden ürünlerini ücretsiz listeleyebileceğini duyurdu.

İşletmelerin birçoğu mağazalarını COVID-19 nedeniyle kapattı. ABD sayım bürosu verilerine göre giyim ve takı alışverişlerinde yüzde 50 oranında düşüş yaşandı. Satıcılar sadece çevrimiçi satışlarla gelir kazanabiliyorlar. Tüketiciler de sadece zorunlu ihtiyaçlarını değil aynı zamanda keyfi alışverişlerini de internet üzerinden yapmaya başladı. Ülkemizde olduğu gibi dünya genelinde de e-ticaret satışları artış gösteriyor. Satıcılar her ne kadar kendilerinden alışveriş yapan müşteriler ile bağlantı kurmaya çalışsa da büyük ölçekte bunu başaramıyorlar.

Google’da reklam yayınlamayanlar bile ürünlerini listeleyebilecek

Perakendecilerin bu durumunu göz önünde bulunduran Google hem rakipleri ile rekabet edebilmek hem de satıcılara ve müşterilere yardımcı olmak amacı ile Google Alışveriş özelinde birtakım değişikliklere gidiyor. Yeni düzenleme ile Google Alışveriş platformunda satış yapmak ücretsiz hale getiriliyor. Bu sayede bir satıcı Google’da reklam yayınlamasa bile ürünlerini ücretsiz olarak listeleyebilecek. Perakendeciler ve küçük işletmeler bu sayede her gün Google’a giren milyonlarca kişiye ürünlerini ücretsiz olarak gösterebilecek.

Google Alışveriş şirketin entegre bir parçası olarak yaklaşık 20 yıldır varlığını sürdürüyor. Platform, Amazon gibi satış gerçekleştiren benzer konseptteki şirketlerle rekabet halinde. Yapılan bu değişiklik COVID-19 zamanı değişen alışveriş tercihlerini göz önünde bulundurmakla birlikte rekabette bir adım önde olmak için gerçekleştirildi.

Google’dan küçük işletmelere internet satışları için destek

Daha önceleri bir internet sitesi üzerinden satış yapan kişilerin Google Alışveriş’te reklam yerleşimi için ödeme yapması gerekiyorken değişimle beraber mağaza yöneten herkes ücretsiz olarak ürünlerini paylaşabilecek. Bununla birlikte listeleme seçeneği geçerliliğini koruyacak. Google tarafından tanıtımı yapılan ürünler üst sırada yer alacak.

Google ticaret başkanı Bill Ready hali hazırda müşterilere dijital kanallardan hizmet vermeye uygun çok sayıda perakendeci ve küçük işletme olduğunu belirtiyor. Google, bu düzenleme sayesinde müşterilerin aradıklarını bulmasına yardımcı olurken işletmeleri de ekonomik açıdan rahatlatmayı hedefliyor. Ready, Google’ın bir süredir değişiklikler üzerinde çalıştığını COVID-19 ile birlikte sürecin hızlandığını da vurguluyor.

Paypal ile ortaklık

Google Alışveriş’teki değişikliğin yanı sıra PayPal ile yapılan ortaklık sayesinde satıcıların hesaplarını bağlaması sağlanacak. Perakendecilerin ürünlerini yönetmesine yardımcı olmak için ise BigCommerce ve Shopify gibi şirketlerle birlikte çalışacak. Hizmet ABD’de 27 Nisan itibari ile devreye giriyor. Önümüzdeki birkaç ay boyunca diğer ülkelerde de geçerli olmaya başlayacak.

Update to Google Shopping

Görsel: Google, doofinder