Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kent Merkezlerinde Dikey Tarım

Kent Merkezlerinde Dikey Tarım

Vertical Field, sürdürülebilir dikey bahçe sistemiyle kent insanlarının gıda ihtiyacını çözerken çevre koşullarına da uyum sağlıyor.

Geleneksel çiftçilikte ürünü yetiştirmek için geniş araziler gerekiyor. Bu araziler şehir içinde bulunamayacağı için tüketicinin belki de yüzlerce kilometre ötesinde ürün yetiştiriliyor ve taşımak için de oldukça fazla masraf gerçekleştiriliyor. Ancak sınırlı alanda sebze yetiştirmemenin popülaritesi arttıkça bu sorunlar çözüme kavuşuyor. Web Summit’te Bowery Farming dikey bahçeciliğe ve sürdürülebilir gıdanın geleceğine değinmiş Plenty sayesinde yapay zeka ve robot destekli dikey tarım nasıl mümkün olabileceğini görmüştük. Kentsel ekosistem için yenilikçi çözümler üreten Vertical Field ise dikey tarımın kentsel alanlarda nasıl mümkün olabileceğini gösteriyor.

vertical field

Yeniden tasarlanan konteynerler içinde dikey bahçecilik

250 yılında dünya nüfusunun 9.7 milyara ulaşacağı tahmin edilirken bu nüfusun üçte ikisinin kentlerde yaşayacağı öngörülüyor. Böyle bir durumda şehirde yaşayan insanların gıda beklentisini karşılamak oldukça kritik bir konu haline geliyor. 2006 yılında kurulan Vertical Field hem insan sağlığını hem de çevre koşullarını iyileştiren projeleriyle akıllı şehirler için doğanın tüm avantajlarını kullanan teknolojik çözümler üretiyor.

Vertical Field’in teknolojisi geleneksel tarıma göre daha az atık üretiyor, yüzde 90 daha az su kullanıyor ve hasat döngüsü daha kısa olduğu için daha fazla ürün alınabiliyor. Bununla birlikte Vertical Field’in en büyük özelliklerinden biri ihtiyaca göre taşınabilen ileri dönüştürülmüş konteynerler sayesinde bu teknolojiyi şehrin göbeğine taşıyabiliyor. Şirketin CEO’su Guy Elitzur, gıda ihtiyacının yoğun olduğu kent merkezlerinde kapalı dikey çiftlikler kurarak yaşamı kolaylaştırmak ve sürdürülebilir tarımı desteklemek istediklerini söylüyor.

Yeniden tasarlanmış nakliye konteynerleri restoranların veya alışveriş merkezlerinin otoparklarına, dükkanların arkasına veya şehirlerde uygun görülecek boş alanlara yerleştirilebiliyor. Bu sayede şehir çiftçileri meyveden sebzeye kadar farklı çeşitlilikte ürünleri yetiştirip aracı olmadan kullanıcıya sunabiliyor.

Vertical Field sürdürülebilir kent ekosistemine katkıda bulunuyor

Aydınlatma, nem, sıcaklık gibi dış faktörlere bağlı unsurlar konteynerlerde çiftçiler tarafından kontrol edilebiliyor. Bu sayede daha fazla verim almak mümkün oluyor. Taze ve verimli ürünlerle birlikte bu üretim sürecinde geleneksel tarıma göre çok daha az su kullanımı önümüzdeki yıllarda çok daha önemli olacak bir problemi önceden çözmüş oluyor.

Ukrayna merkezli girişim şehir içi dikey tarım çözümünü pilot proje olarak Varus süpermarket zincirinde kullanıyor. 25 şehirde 95 şubesi olan Varus her gün yaklaşık 260 bin müşteri ağırlıyor. Bu durum her gün daha fazla insanın Vertical Field’in dikey tarımdan haberdar olmasına imkan tanıyor.

Vertical Field şu anda taşınabilir konteynerlerinde marul, fesleğen, maydanoz, lahana ve nane gibi sebzeleri çok uygun fiyata ve verimli bir şekilde üretebiliyor. Dikey bahçeciliğin yanı sıra binaların dışına yaptığı yeşil kaplamalar ile sürdürülebilir kent ekosistemine katkıda bulunacak çözümler üretiyor.

Görsel: Instagram, Vertical Field