Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Robot Köpek SpotMini Artık Kapı Açabiliyor

Robot Köpek SpotMini Artık Kapı Açabiliyor

Boston Dynamics'in sevimli robot köpeği SpotMini'yi artık hiçbir kapı durduramaz!

Boston Dynamics SoftBank’e satıldıktan sonra iletişim stratejisini değiştirmiş; uzun videolar yerine daha kısa ve bizleri ufak ufak heyecanlandıracak videolar yayınlamaya başlamıştı. Önce Atlas’ın taklacı güvercin gibi ters takla attığı videoyu görmüş, sonra da yeni SpotMini’nin kameraya ilgili ve “n’oluyor orda” diye bakan videosunu izlemiştik. Atlas’ın itilip kakılmalarına aldığı tepkilerden sonra videoların daha pozitif ve olumsuzluktan uzak bir şekilde kurgulandığı da gözümüzden kaçmamıştı. Boston Dynamics şimdi de SpotMini’nin yepyeni bir davranışını bizlere tanıttı. Artık ona kimse dur diyemez çünkü kapalı kapıları açabiliyor!

Atıl SpotMini!

Dün yayınlanan 46 saniyelik kısa videoda Boston Dynamics’in neşesi SpotMini koşarak kapıya geliyor tek başına açamayacağını kapıya bakınca fark ediyor. Sağa dönüp birini çağıracakmış gibi bakıyor ki çağırıyor da, hop diye koridorun köşesinden beliriyor diğer robot dostu. İkinci gelen SpotMini’nin ilkinden farkıysa gövdesinin üstünde birinci nesildekiler gibi bir kol bulunması. Demek ki kol çıkarılabilir bir sistem, bu da aslında bir bakıma bunu gösteriyor. Zaten birinci neslin açıklamalarında da ham halinin 25 kilo, kol ile birlikte 30 kilo olduğu belirtiliyordu.

Kolu olan SpotMini geliyor arkadaşına yardıma ve kol yardımıyla kapıyı bir insan refleksine sahipmiş gibi açıyor. Biz nasıl elimizle kapı kolunu tutup açıyoruz ve birine yol vermek istediğimizde o geçene kadar kapıyı tutuyoruz, tam olarak ikinci gelen robot da bu davranışı sergiliyor. Ama yine bu videoda da Boston Dynamics tam olarak yeni özellikleri bizlere açıklamıyor. Yani bu videoyu izleyince Boston Dynamics robotlarının gelişmiş bir otonom sisteme sahip olduğunu da düşünebiliriz, videoda görünmeyen birilerinin onları kontrol ettiğini de varsayabiliriz. Kısacık tanıtım videolarının teknolojisi gerçekten hayal gücümüze bırakılıyor.

Belki ileride bir gün modern bir Tarkan filmi yazılırsa, mesela RoboTarkan gibi, “Atıl kurt” repliğinin “Atıl SpotMini”ye dönüşebileceğini düşünüyorum. Ayrıca, ne olursa olsun, iki SpotMini arkadaş robotunun birbirlerine yardım ederek kapı açmaları hem sempatik bir olay hem de teknofobisi olanlar için endişe verici bir gelişme.

Görsel: YouTube