Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İtilip Kakılan Atlas Robot Artık Ters Takla Atabiliyor

İtilip Kakılan Atlas Robot Artık Ters Takla Atabiliyor

İtilip kakılmasına, sopayla vurulmasına tepki gösterilen Boston Dynamics'in robotlarından Atlas, zıplama ve ters takla atma gibi yeni yeteneklere sahip.

Boston Dynamics, bu hafta içinde ikinci büyük gelişmesini duyurdu. İki gün önce SpotMini‘nin yeni yüzünü gösteren robotik şirketi, bugün de 2016 Şubat’ında tanıttığı insan fiziğindeki robotu Atlas’ın yeniliklerini paylaştı. Atlas’ı birçoğumuz sopayla itilmesi, yere düşürülmesi gibi karşılaştığı zorbalıklarla hatırlayabiliriz. Hatta Atlas’a gösterilen şiddete karşı oldukça büyük tepki de gösterilmişti.

Atlas’tan ters takla

Softbank’in satın aldığı Boston Dynamics, iletişim stratejisini de bir nebze değiştirerek büyük gelişmeler paylaşan uzun videolar yerine kısa videolarla yeni özellikleri tanıtmayı seçiyor. SpotMini’nin 24 saniyelik fragmanından sonra Atlas’ın kazandığı yetenekler de 54 saniyelik videoyla gösteriliyor. Öyle ki pek çok koşulda dengesini koruyabilen, düşünce ayağa kalkabilen, ağırlık taşıyıp yerleştirebilen Atlas artık zıplayabiliyor ve ters takla atabiliyor!

Atlas farklı yükseklikteki engellerin üzerine zıplarken dengeyi ve zıplama şiddetini başarıyla ayarlıyor. Atlas’ın ters taklası ise kendimize bakıp bunu yapıp yapmayacağımızı sorgulatıyor. Videonun 40. saniyesinden sonra ise Atlas’ın başarısız denemelerini görüyoruz. Öyle ki bu başarısızlıklar ve aldığı hasar Atlas’a mı ait yoksa ona zıplama komutunu veren kişinin sorumluluğunda mı? Robotlar kusursuzlaşana kadar etik açıdan en küçük nokta bile soru işaretleri yaratabilecek güçte.

Görsel: YouTube