Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İşçi Atlas Robotun Hünerleri

İşçi Atlas Robotun Hünerleri

Boston Dynamics'in yayınladığı yeni videoda Atlas; hızlı hareket eden, çevresini incelikli bir şekilde anlayabilen ve ağır nesneleri kolaylıkla kavrayıp taşıyabilen iyi bir işçi olabileceğini ortaya koyuyor.

Boston Dynamics’in insansı robotu Atlas, sürekli yeni yetenekleriyle gündeme geliyor. Örneğin zorlu parkurların üstesinden kolaylıkla geliyor, koreografisi yapılmış bir dans performansını mükemmel bir şekilde yerine getirebiliyor veya açık havada kendi başına koşuya çıkabiliyor. Şimdi de şantiyelerde nasıl zahmetsizce çalışabileceğine şahit oluyoruz. Boston Dynamics’in dün yayınladığı videoda Atlas, nesnelerle rahatça etkileşime girerken ve akıcı hareketlerle etrafındaki dünyayı manipüle ederken görülüyor.

işçi atlas robot

Video için şantiye ortamını temsil eden çok katlı bir iskelede kurulmuş. Atlas, bu iskelenin tepesinde bekleyen bir işçiye alet çantası götürmekle görevine başlıyor. Bunu yapmadan önce iskeleye ulaşabilmesi için çözmesi gereken problemi çözüyor. Bir kargo kutusunu iterek hareket kabiliyetini, algılayışını ve atletik yapısını test ediyor. Merdivenleri tırmanıyor, istediği zaman zıplayarak katları inip çıkıyor. Hatta işini bitridiğinde proje mühendislerinin “Sick Trick” adını verdiği bir tür ters bir takla bile atıyor.

İnsanlar kadar hızlı çalışabilen bir Atlas

Atlas kontrol ekibi lideri Ben Stephens, robotun bu görevleri belli bir insan hızıyla yapabilmesinin önemli olduğunu vurguluyor. “İnsanlar bu görevlerde çok iyiler, bu nedenle kontrol yazılımında büyük yükseltmeler yapılması gerekti” diyor. Tabii robotların insanlar kadar hızlı olmakla kalmayacağını, zamanla insanlardan çok daha hızlı ve güçlü olacağını öngörmek zor değil.

işçi atlas robot

Boston Dynamics, Atlas’ın ters takla atma ve parkur yapma becerisinin, çevresini incelikli bir şekilde anlama becerisiyle el ele gittiğinin altını çiziyor. Atlas’ın çevresine nasıl tepki vereceğini bilmesi gerekiyor. Bu nedenle proje ekibi insansı robotun çevresini nasıl algılayacağını ve sabit engellerin üzerinden nasıl geçeceğini bilmesini sağlamak için ince ayarlar yapmış. Bu yeni görevle, Atlas’ın hareket ve algılama yetenekleri, yalnızca çeşitli boyut, bileşim ve ağırlıktaki nesneleri bulma, tutma ve hareket ettirme sorununun üstesinden gelmiyor; aynı zamanda bu sabit nesneleri taşırken ya da iterken dengesini de koruyabiliyor.

Görsel: YouTube