Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zorlu Parkurları Ustalıkla Geçen Atlas Yeniden Sahnede

Zorlu Parkurları Ustalıkla Geçen Atlas Yeniden Sahnede

Son parkur videosunda atlama, zıplama ve dengede durma gibi atletik yeteneklerini gösteren Atlas, robottan öte artık neredeyse bir insan gibi.

Boston Dynamics’in robotu Atlas son olarak Do You Love Me parçası eşliğinde diğer modeller Spot ve Handle ile dans ederken karşımıza çıkmıştı. Taklalar atıp parkur koştuğu daha önce de bilinen Atlas’ın dans videosunda daha atik ve estetik olduğu göze çarpıştı. Hyundai’nin sahibi olduğu şirket, parkurlardaki başarısıyla göz dolduran robotunun ne kadar ilerleme gösterdiği yeni videosuyla paylaştı.

Yaklaşık 86 kilogram ağırlığında ve 1,5 metre uzunluğundaki robot, boyutu olduğu kadar artık hareketleriyle de bir insana benziyor. İnsanların parkurda yapabileceği işleri ustalıkla yapıyor. Bir önceki dans videosunda Atlas’ın daha estetik ve kıvrak hareketlerini net bir şekilde görme imkanımız olurken robot bu sefer eski günlerde olduğu gibi parkur üzerinde boy gösteriyor.

Atlas robotun insan davranışlarından ilham alan yeni hareketleri

İki Atlas robotunun yer aldığı videoda robotlar bir dizi sıralı kontrplak paneli seri hareketlerle geçiyor, denge çubuğunda ilerliyor, hızlı adımlarıyla dikkat çekiyor, daha uzun zıplıyor ve tek eliyle destek alarak engel üzerinden atlıyor. Son olarak her iki robot oldukça senkronize ve kusursuz bir şekilde ters takla atarak videoyu bitiriyor. Robotlar parkur üzerindeki davranışlarında hamlelerini ve tüm olası hareketlerini gördüklerine göre uyarlayarak gerçekleştiriyor. Bu sayede mühendisler, Atlas’ın karşılaşacağı her boşluk ya da engel için önceden programlama yapmaya gerek duymuyor.

Her ne kadar Atlas çevikliği ve becerileriyle dikkat çekiyor olsa bile robotların insanların korkulu rüyası olacağı distopik bir geleceği düşünmek için oldukça erken. Atlas her adımında küçük de olsa bir hata payı içeriyor. Ayrıca Boston Dynamics, Atlas’ın zayıf kol eklemleri ve omurga eksikliği nedeniyle doğası gereği hala geliştirilmelere açık olduğunu söylüyor.

Videoyu hayranlıkla takip eden izleyiciler bu eksiklikleri net olarak fark edemeseler bile mühendisler; güç-ağırlık oranı, denge ve algoritmalar konusunda eksiklikler olduğunu söylüyor. Örneğin Atlas robotlarından biri 37. saniye civarında engelin üzerinden tek elinin desteğiyle zıpladıktan sonra biraz denge kaybı yaşasa da sonrasında hemen toparlıyor.

Robotun yeteneklerini ve sınırlarını zorlamak için şirketin oldukça zamanı var. Atlas, henüz Spot gibi ticari olarak satışa sunulmuş bir ürün değil. Atlas’ın yeteneklerinin paylaşıldığı video dışında bir yeni video daha var. Burada da geliştiriciler Atlas’ın parkur boyunca nasıl manevra yaptığı, atletik yeteneklerini nasıl geliştirdiği gibi bilgileri paylaşıyor.

Görsel: YouTube, Boston Dynamics