Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
NVIDIA’dan İnsansı Robotlar İçin Yapay Zekâ Platformu “Project GR00T”

NVIDIA’dan İnsansı Robotlar İçin Yapay Zekâ Platformu “Project GR00T”

İnsansı robotlar için tasarladığı yeni yapay zekâ platformu Project GR00T’u duyuran NVIDIA, önde gelen robot şirketlerinin bu platformu kullanacağını açıkladı.

NVIDIA 18 Mart’ta gerçekleşen GTC Konferansı’nda yeni yapay zekâ platformu “Project GR00T”u duyurdu. Teknoloji devi, platformu “robotik ve somutlaştırılmış yapay zekâ alanındaki çığır açıcı çalışmaları ilerletmeyi amaçlayan, insansı robotlar için tasarlanmış genel amaçlı bir temel model” olarak tanımlıyor. Platformu, insansı robotları daha da gelişmiş kılacak yeni bir donanım ve yazılım platformu olarak nitelendirmek mümkün.

NVIDIA’nın kurucusu ve CEO’su Jensen Huang, gelişmeleri şöyle yorumluyor: “Genel insansı robotlar için temel modeller oluşturmak, bugün yapay zekâda çözülmesi gereken en heyecan verici sorunlardan biri. Dünyanın dört bir yanındaki önde gelen robot uzmanlarının genel robot teknolojisine doğru dev adımlar atması için olanak sağlayan teknolojiler bir araya geliyor.”

Project GR00T tarafından desteklenen robotlar neler yapabilecek?

“Generalist Robot 00 Teknolojisi” anlamına gelen GR00T tarafından desteklenecek robotlar, doğal dili anlayacak ve insan eylemlerini gözlemleyerek hareketleri taklit edecek şekilde tasarlanacak. Gerçek dünyada gezinmek, uyum sağlamak ve onunla etkileşime geçmek için koordinasyonu, el becerisini ve diğer becerileri hızla öğrenecek.

CEO Jensen Huang, NVIDIA GTC Yapay Zekâ Konferansı’ndaki açılış konuşmasında çeşitli görevler için yaratılmış bu tür birkaç robotu sergiledi bile. Konuşmayı içeren aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.

“Bedenlenmiş yapay zekâ”nın, emek kavramını sonsuza kadar değiştireceği tarihi bir dönüm noktasında mıyız?

Çip üreticisi yeni platformu, yukarıda da bahsettiğim gibi “insansı robotlar için genel amaçlı bir temel modeli” olarak tanımlıyor. Üstelik platforma, Tesla gibi birkaç önemli istisna dışında, şu anda neredeyse tüm önde gelen insansı robot yapımcılarını katmış durumda. Platformu kullanacak şirketler arasında; Boston Dynamics, 1X Technologies, Agility Robotics, Apptronik, Figure AI, Fourier Intelligence, Sanctuary AI, Unitree Robotics ve XPENG Robotics yer alıyor.

Sanctuary AI kurucu ortağı ve CEO’su Geordie Rose, NVIDIA ile olan iş birliği hakkında şu açıklamayı yapmış: “Bedenlenmiş yapay zekâ yalnızca insanlığın en büyük zorluklarından bazılarının üstesinden gelmeye yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda şu anda ulaşamayacağımız veya hayal gücümüzün ötesinde yenilikler yaratacak” dedi. “Bu kadar önemli bir teknolojinin silolar halinde inşa edilmemesi gerekiyor; bu nedenle NVIDIA gibi uzun vadeli iş ortaklarına öncelik veriyoruz.”

Agility Robotics’in kurucu ortağı ve baş robot sorumlusu Jonathan Hurst ise NVIDIA ile olan iş birlikleri hakkında şunları söylüyor: “Digit gibi insan odaklı robotların emeği sonsuza kadar değiştirmeye hazır olduğu tarihi bir dönüm noktasındayız. Modern yapay zeka, gelişimi hızlandıracak ve Digit gibi robotların insanlara günlük yaşamın her alanında yardımcı olmasının önünü açacak. Robotların günlük yaşamın bir parçası olması hayalini gerçekleştirmek için bilgi işlem, simülasyon araçları, makine öğrenimi ortamları ve diğer gerekli altyapıya yatırım yapmak üzere NVIDIA ile ortaklık yapmaktan heyecan duyuyoruz.”

GR00T, Nvidia’nın yeni teknolojileri ürünlerini de destekleyecek. Bunlardan biri NVIDIA GTC Yapay Zekâ Konferansı’nda tanıtılan Jetson Thor isimli bilgisayar. Jetson Thor, basın bülteninde şöyle tanımlanıyor: “Karmaşık görevleri gerçekleştirebilen ve insanlarla ve makinelerle güvenli ve doğal bir şekilde etkileşim kurabilen yeni bir bilgi işlem platformu olarak yaratıldı. Performans, güç ve boyut açısından optimize edilmiş modüler bir mimariye sahiptir.”

Konferansta tanıtılan bir diğer NVIDIA ürünü ise SoC. SoC, GR00T gibi çok modlu üretken yapay zeka modellerini çalıştırmak için 800 teraflop 8 bit kayan noktalı yapay zeka performansı sunan bir transformatör motoruna sahip, NVIDIA Blackwell mimarisine dayanan yeni nesil bir GPU içeriyor. Entegre işlevsel güvenlik işlemcisi, yüksek performanslı CPU kümesi ve 100 GB Ethernet bant genişliği ile tasarım ve entegrasyon çalışmalarını önemli ölçüde basitleştiriyor.

Konferansta, GR00T’nin kullandığı Isaac araçlarına da yer verildi. Bu Isaac araçlarının, herhangi bir ortamdaki herhangi bir robot düzenlemesi için yeni temel modeller oluşturma kapasitesine sahip olduğu vurgulandı. Bu araçlar arasında takviyeli öğrenime yönelik Isaac Lab ve bir bilgi işlem düzenleme hizmeti olan OSMO yer alıyor. Ayrıca Isaac Manipulator ve Isaac Perceptor isimli programlar da en çok dikkat çekenler arasındaydı.

Isaac Manipulator, sağlam bir temel model koleksiyonu ve GPU ile hızlandırılmış kitaplıklar ile robotik kollar için son teknoloji ürünü el becerisi ve modüler yapay zeka yetenekleri sunuyor. Yön/rota planlamasında 80 kata kadar hızlanma sağlıyor ve verimi artırarak geliştiricilerin daha fazla sayıda yeni robotik görevi otomatikleştirmesine olanak tanıyor. İlk ekosistem ortakları arasında Yaskawa, Universal Robots, Teradyne’a ait bir şirket, PickNik Robotics, Solomon, READY Robotics ve Franka Robotics yer alıyor.

Isaac Perceptor, verimliliği ve işçi güvenliğini artırmanın yanı sıra hata oranlarını ve maliyetleri azaltmak için üretim ve sipariş karşılama operasyonlarında benimsenen otonom mobil robotlarda giderek daha fazla kullanılan çoklu kamera, 3D surround görüş yetenekleri sağlıyor. Malzeme taşıma operasyonlarında ve daha fazlasında yeni özerklik seviyelerine ulaşmayı hedefleyen ArcBest, BYD ve KION Group bu teknolojiti ilk benimseyenler arasında yer alıyor.

Yeni Isaac platformu özelliklerinin önümüzdeki çeyrekte kullanıma sunulması bekleniyor. Project GR00T hakkında detaylı teknik bilgiye buradan ulaşılabiliyor.

Görsel: Project GR00T