Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İsteğe Bağlı Olarak Görünüp Kaybolabilen ‘Sihirli’ Dövmeler

İsteğe Bağlı Olarak Görünüp Kaybolabilen ‘Sihirli’ Dövmeler

Dünyaca ünlü dövme sanatçısı Bang Bang, bilim insanlarıyla yürüttüğü ortaklık ile dövme mürekkeplerine bambaşka bir soluk getiriyor.

Aralarında Rihanna, Cara Delevingne, LeBron James, Adele, Miley Cyrus ve Selena Gomez gibi isimlerin de bulunduğu ünlülerin yıllardır dövmeleri için kendilerini emanet ettikleri New Yorklu dövme sanatçısı Keith Scott “Bang Bang” McCurdy sanatıyla, dövme meraklılarının zaten yakından takip ettiği bir isim. Ancak bu kez Bang Bang’in sanatsal bakış açısına değil, sahibi olduğu Hyprskn isimli kozmetik şirketi çatısı altında dövme endüstrisini nasıl dönüştürdüğüne tanık oluyoruz.

‘Magic Ink’in Sihri Nereden Geliyor?

Hyprskn’in geliştirdiği Magic Ink (Sihirli Mürekkep) isimli dövme mürekkebi, bildiğimiz hiçbir dövme mürekkebine benzemiyor. Çünkü bu ürün sadece derinin üst katmanına renk vermek için değil, bambaşka işlevler için üretilmiş nano teknolojik bir ürün.

University of Colorado araştırmacılarından malzeme mühendisi Prof. Dr. Carson Bruns tarafından uzun bir laboratuvar süreci sonunda geliştiren Magic Ink, dermal dolgularda kullanılan bir polimer olan PMMA içeriyor ve standart dövme mürekkeplerine kıyasla vücutla daha iyi uyum sağlıyor.

Ancak Magic Ink’in asıl sihri buradan gelmiyor: Çünkü Magic Ink, iki dalga boyunda ışık kullanan özel bir kalem olan “sihirli kalem” ile kontrol edilerek dövmenin görünür olmasını ya da devre dışı bırakılabilmesini sağlıyor. Yani sihirli kalemi kullanarak dövmenizin rengi ile oynayabiliyor ve hatta onu tamamen yok edebiliyorsunuz.

Kendisi de bir dövme meraklısı olan Dr. Carson Bruns’ın bu “yok edilebilme” fikrini bu kadar içselleştirmesindeki bir diğer sebep ise, Magic Ink’in medikal nedenlerle dövme yaptırması gereken insanlara fayda sağlayacak olması. Yani örneğin radyoterapi sırasında vücudunun ilgili bölümüne dövme ile bir işaret konulan bir hasta, Magic Ink sayesinde tedavi süreci bitip iyileştiğinde bu travmanın izlerini sonsuza kadar taşımak zorunda kalmayacak.

Gelecekte Başka Medikal Amaçlara da Hizmet Edecek

Kendisi de bir dövme meraklısı olan Prof. Bruns Magic Ink’in işlevini şu eğlenceli cümle ile anlatıyor: “Magic Ink ile yapılmış bir dövmeniz ve bir Magic Pen’ininiz varsa dövmelerinizden çekinmeden büyükannenizi ziyaret edebilirsiniz.”

Dövmelerinden kolayca sıkılan veya dövme yaptırma kararını bir türlü veremeyenlerin ihtiyaçlarını karşılayacak bu teknolojik ürün, dövme endüstrisinin geleceğini değiştirecek olmasının yanı sıra Dr. Carson Bruns’un bu konudaki hassasiyetleri sayesinde, ulaşılabilir ve pratik bir medikal yardımcı işlevi de görebilecek.

Örneğin nano sensörleri sayesinde, güneş kreminizi tazelemeniz gerektiğini ya da kan şekerinizin yükselip / düştüğünü anlık olarak haber vermesi beklenen Magic Ink ile yapılmış dövmeler, yakın gelecekte dövme sanatına olan bakış açısını tümden değiştirebilir.

 

Görsel: YouTube, Hyprskn