Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tansiyon Ölçen Dövme

Tansiyon Ölçen Dövme

ABD'li bilim insanları, varlığı kullanıcı tarafından hissedilmeyen ve uzun süre takip yapabilen elektronik bir dövme geliştirdi.

Dövme, teknolojinin etkisiyle bir sağlık takip aracı olarak kullanılmaya başladı. Elektronik dövme olarak da anılan bu dövmeler, giyilebilir teknolojinin bir kolu haline geldi. Kullanıcının maruz kaldığı UV miktarı tehlikeli boyutlara ulaştığında onu uyaran şu dövme cilt kanserini önleme amaçlı önemli bir örnekti. Daha önce kan şekeri seviyesine göre renk değiştiren şöyle bir dövmeye de yer vermiştik. Bu defa da kullanıcının tansiyonunu sürekli takip altında tutan bir başka dövme var sırada.

Dövme, tansiyon ölçme ritüelinin yarattığı gerginliğe son veriyor

Tansiyon ölçmenin rahatsız edici tarafları var. Her şeyden önce daha tansiyon aletini kolunuza takar takmaz gerilip kendi kendinize tansiyonunuzu yükseltebiliyorsunuz. Sürekli takip edilmesi gereken kronik bir durumunuz varsa da o aleti yanınızda taşımanız, aletin ne kadar eski olduğuna bağlı olarak çevredekilerden yardım istemeniz gerekebiliyor. Zaten bu aletin, icat edilmesinden bu yana – ne kadar dijital versiyonları yapılmış olursa olsun – fazla bir tasarımsal gelişim göstermeden hantal yapısını koruduğunu görüyoruz. Havayla şişen kısım (manşet) ise kimi zaman kolunuzu sıkıştırıp rahatsız edebiliyor. Bu süreçleri düzene sokmanın ve günlük yaşama görünmez bir şekilde entegre etmenin bir yolu olabilir mi?

tansiyon ölçen dövme

Texas Üniversitesi’ndeki (Austin) ve Texas A&M Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kan basıncını izlemenin tüm bu can sıkıcı taraflarını ortadan kaldıracak bir çözüm geliştirdiklerini duyurmuşlar. Bilek üzerine uygulanmak için geliştirdikleri bu geçici dövme, kullanıcının gün içinde tansiyonunun ölçüldüğünü bile unutacağı kadar varlığıyla yokluğu bir olan bir çözüm. Üstelik uzun süre orada kalacağı için daha fazla veri ve buna bağlı olarak daha iyi bir takip olanağı sunuyor.

Dövme neredeyse görünmez ve ağırlığı da yok. Tansiyonu son derece hassas bir şekilde ölçüyor. Mürekkebi, grafen. Bu malzeme, kurşun kalemlerdeki grafite benziyor. Ancak bu malzemenin çok büyük farkları var. Her şeyden önce dünyanın en güçlü ve en ince malzemelerinden birini oluşturmak için atomik olarak kompakt hale getirilmiş.

Dövme iki sıra halinde hizalanmış 12 grafen şerit içeriyor. Dış kısımdaki işaretler küçük elektrik sinyallerini kola iletiyor, ortadakiler ise bu sırada kan akışındaki değişiklikleri algılıyor. Dövme, kan basıncının her zaman (evde, işte ve hatta uyku esnasında) kişinin doğal halinde izlenmesini sağlıyor.

New Scientist’in bildirdiğine göre, yapılan testler sonucunda bu grafen dövmenin, kan basıncını uluslararası niteliklere dayalı en yüksek A Sınıfı standartlarına göre tespit edebildiği görülmüş.

E-dövme çoğu teknoloji ürününde olduğu hastanın yanında belirli bir donanımı bulundurmasını gerektiyor. Araştırmacı ekip bu amaçla kablosuz bağlantıların ve hatta uyumlu bir akıllı saatin işin içine gireceği yükseltilmiş bir sürüm tasarlıyor. Ayrıca şu sıralar yüksek tansiyon hastalarında dövmenin etkinliğini test ediyorlar.

Görsel: Texas Üniversitesi