Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sağlığınız İçin Renk ve Şekil Değiştiren Dövme: LogicInk

Sağlığınız İçin Renk ve Şekil Değiştiren Dövme: LogicInk

LogicInk; vücut değişkenlerini ve çevre etkilerini ölçümleyerek renk ve form değişimleri aracılığıyla size geri dönüş veren geçici bir dövme serisi.

Geçici ya da kalıcı olsun, vücudumuzu süsleyen dövmeler yükselişlerini sürdürüyor. Giyilebilir teknolojilerin de hayatımıza girmesiyle birlikte, dövmeler sadece bir kendini ifade biçimi olmaktan çıkıp yeni kullanım alanlarına da kavuşuyor. Örneğin; MIT tarafından geliştirilen biyolojik algılama dövmeleri, kan şekerini ölçerek özellikle diyabetli hastalar için önemli bir fayda sağlıyor. LogicInk de bu tarz “faydalı” dövmelere odaklanan bir şirket. Şirketin üzerinde çalıştığı dövmeler, size vücudunuz ve çevre etkileri hakkında bilgi vermek için şekil ve renk değiştiriyor.

Bilinen geçici dövmeler gibi uygulanan LogicInk dövmeleri; ter, cilt değişkenleri, cilt mikrobiyomları ve ortamdaki etmenleri algılayarak size gerçek zamanlı geri dönüşler sağlıyor. Kimya ile biyolojinin temellerini kullanan bu geçici dövmeler; cildin üzerine yerleştiriliyor ve yaptığı ölçümlere bağlı  olarak renk veya form değiştiriyor. Böylece bu ölçümleri ekstra elektronik cihazlarla yapmanıza gerek kalmamasını sağlıyor.

Şu an için piyasaya çıkmış ilk ürün LogicInkUV. Kickstarter üzerinde fonlaması devam eden LogicInkUV; güneşin zararlı etkileri konusunda sizi uyarıyor. Gün boyunca UV ölçümü yapan dövme; o günkü toplam UV alımınızı güneş koruyucunuzu da hesaba katarak size gösteriyor. Böylelikle, güneşte daha fazla kalmamanız gerektiğinde dövmenin pembeden mora değişen renkleriyle uyarılmış  oluyorsunuz. Bu da zararlı UV ışınlarından ve bunun yarattığı kanser riskinden sizi koruyor.

logicink_bigumigu_

Farklı Ölçümler Yapan Prototipler

LogicInkUV dışında şirketin üzerinde çalıştığı başka prototipler de var. Kanınızdaki alkolü algılayan dövme; özellikle daha genç hedef kitle için hayat kurtarıcı olabilir. Bir başka dövme ise hava kirliliğini ölçerek sizi uyarabiliyor. Bir diğeri cildimize yine zararlı etkiler yapan yüksek enerjili görünür ışık (HEVL) üzerine uyarı veriyor. Bunların yanı sıra şirket; dehidrasyon, ısı, DNA gibi pek çok etkeni algılayan farklı dövme tipleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bunlar ihtiyaca göre istendiği şekilde bir araya getirilerek tamamen kişiye özel bir dövme olarak kullanılabiliyor.

Bir uygulama ile kullanılması şart olmamakla birlikte LogicInk dövmeler özel uygulaması ile tarandığında; size çeşitli istatistikler, tarihçeniz gibi konularda bilgi verebiliyor. Bu anlamda giyilebilir teknoloji alanına yeni bir bakış getiren LogicInk dövmeleri; sağlık konusunda geri dönüş sağlayan uygulamalara ciddi bir rakip olarak görülebilir. Tek dezavantajı ise dövmenin bir günlük kullanılıyor olması. Düzenli kullanmak isteyenler için bu yüksek bir maliyete neden olabilir.

Sağlıklı bir yaşama kişiyi teşvik ederken kişinin ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilebilen benzersiz bir ifade aracı da olan LogicInk dövmeler, şık görünümleriyle de geniş bir hedef kitlenin ilgisini çekebilecek gibi duruyor. Kişinin günlük hayatı içerisine hiç rahatsızlık vermeden entegre olan bu buluş; giyilebilir teknolojilerin gidebileceği yönleri göstermesi açısından önem taşıyor.

logicink_bigumigu_

logicink_bigumigu_

Görsel: Kickstarter, Vimeo