Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Moklich ve Zezeah

Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Moklich ve Zezeah

Yeni Yaratıcılar'ın yedinci buluşmasında serigrafi baskıyla konser afişi tasarlayan atölye Big Baboli'nin kurucuları Moklich ve Zezeah ile birlikteydik.

Kendi alanında ufuk açıcı çalışmalar yapan, sanatı ve teknolojiyi farklı bir gözle bir araya getiren yaratıcıları keşfetmekten ve bu yetenekleri okurlarımızla tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu heyecanımızı 16 Ağustos’ta ATÖLYE‘de gerçekleştirdiğimiz Yeni Yaratıcılar’ın yedinci etkinliğiyle de fiziksel bir alana taşımaya devam ediyoruz. Bigumigu kurucularından Yalçın Pembecioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğimizin konuğu serigrafi baskıyla konser afişleri hazırlayan Big Baboli Print House’un kurucuları Moklich ve Zezeah idi. Moklich ve Zezeah ile serigrafi baskı tekniği, konser afişi kültürü ve bu ikili arasındaki ilişki üzerine konuştuk.

Serigrafi baskıda özgür bir alan; konser afişi tasarımı

Zezeah resim, Moklich ise grafik eğitimi aldı üniversitede. Big Baboli Print House’un temelleri ise Zezeah’ın lisede eline geçen bir konser afişleri tasarımları kitabı ile atılıyor. Serigrafi baskının özgünlüğü, tekrar edilememesi, sınırlı üretim gibi dinamikleri de tutkuya dönüştürmesini kolaylaştırmış. Yapısı gereği niş bir kitleye hitap eden konser afişi tasarımına başta gruplarla iletişime geçerek başlamışlar. Zaman içerisinde gelişerek birçok yerli ve yabancı müzik grubu için afiş tasarımlarına imza attılar.

Serigrafi ile pek çok zemin üzerine baskı yapılabiliyor. Bu hem sanat hem de sanayiyi kapsıyor. Bu nedenle de bileşenlerdeki ve kullanım şekillerindeki farkılık gösterince sonuç da değişiyor. Ayrıca konser afişi alanı belirli bi ana odaklandığı için daha geçici ve ana özel bir parçaya dönüşüyor. Ayrıca Krüw ile birlikte imza attıkları sergilerden de bahsederek bu kültürün yayınlaşmasına değindiler. Sanat koleksiyonerliği ve sanata erişilebilirlik konusu serigrafi baskının temelinde yatan motivasyon arasında yer aldığı için bu kavramlar da Big Baboli için değer taşıyor.

Etkinliğe katılanlar Big Baboli’nin üretim ve çalışma sürecini anlama, serigrafi baskı afiş kültürünün küresel çaptaki büyüklüğünü görme şansı yakaladı. Etkinliğin sonunda ise katılımcılar Moklich ve Zezeah ile tanışıp soru sorarak fikirlerini paylaştı. Bir sonraki Yeni Yaratıcılar etkinlikleri için bizi takip edin!

Görsel: Bigumigu