Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Sunar: Yeni Yaratıcılar – Moklich ve Zezeah

Bigumigu Sunar: Yeni Yaratıcılar – Moklich ve Zezeah

Bigumigu ve ATÖLYE'nin iş birliği ile doğan etkinlik serisinde Big Baboli Print House'un kurucuları Moklich ve Zezeah'ı ağırlayacağız.

Bigumigu olarak içimizdeki keşfetme ve paylaşma arzumuzu Ocak ayında fiziksel bir alana taşıdık. Yeni Yaratıcılar ile her ay özgün, yaratıcı ve ufuk açıcı çalışmalar yapan sanatçıları ağırlıyoruz. Geçmiş buluşmalarımızda Tarık Tolunay, Erdal İnci, Deniz Cem Önduygu, Emrah Ablak, Tunç Topçuoğlu konuğumuz oldu. Temmuz ayında da glitch sanatçısı ve akademisyen Selime Göç ile beraberdik. Bu ay ise serigrafi baskıyla konser afişi tasarlayan Big Baboli Print House’un kurucuları Moklich ve Zezeah’ı ağırlayacağız.

Yeni Yaratıcılar’ın 7. buluşması 16 Ağustos’ta!

Serigrafi, bir baskı tekniği olarak 1900’lü yıllardan bu yana büyük önem kazanmıştır. İlk örnekleri Çin’e ve Song Handedanı (960–1279) dönemine dayanıyor. Avrupa’ya da Asya’dan gelen bu teknik zaman içerisinde başta sanayi olmak üzere pek çok alanda kullanılır hale geldi. Ahşap veya metal çerçeve üzerine gerilen ipek kumaş şablon olarak kullanılıyor. Yapılacak tasarım önce bu kumaşa aktarılıyor ve sonrasında ragle isimli keskin ağızlı kauçuk yardımıyla yüzeye aktarılır baskı. Seri şekilde yapılabilen bir baskı tekniği olduğu ve metal, seramik, kumaş, cam gibi matbaanın baskı yapamadığı yüzeyleri de kullanabildiği için fark yaratmaktadır.

Serigrafi baskı sanat alanında da kullanılan bir teknik. Edisyonlu baskıya elverişli olması ve dijital baskıların yanında analog doğasıyla da saklama değeri olan bir parçaya dönüşüyor. Big Baboli’den Zezeah, üretim alanlarını 2017’de yaptığımız röportajda “Konser afişi hem müzisyen hem de çizer için oldukça özgür olabilecekleri, kaygısız bir alan.” sözleriyle tanımlamıştı.

Big Baboli’nin kurucuları Moklich ve Zezeah ile hem ürettikleri işler ve üretim süreçleri üzerine konuşacağız hem de serigrafi baskının yarattığı kültürü, sanat koleksiyonerliği üzerine sohbet edeceğiz. 16 Ağustos Perşembe günü ATÖLYE‘de gerçekleşecek olan buluşmamızda, Bigumigu’nun eş-kurucusu ve yayın yönetmeni Yalçın Pembecioğlu‘nun moderatörlüğünde günümüzde sanata bakış ve serigrafinin katkısını konuşacağız.

Etkinliğimiz ücretsiz olacak, ancak yaratacağımız ortamın doğası gereği katılım sınırlı olacak. Yeni Yaratıcılar’a katılmak için için buradan kayıt olabilir, Facebook etkinliğimize buradan ulaşabilirsiniz.

8 yıllık çalışma:) Ama sergideki herşey son üç yıl içinde üretilenler, bizde astıktan sonra farkettik. Gri duvardakilerin tamamı serigrafi baskı resmi konser afişlerimiz. Sağ taraf moklich sola doğru zezeah. Siyah duvarda zezeah baskı öncesi ink ve karakalem işleri var. Zaten o işlerin poster halleride az ötede. Birde sahnenin sağındaki mini duvar var orda yaptığımız albüm kapağı tasarımlarının dijital baskıları var. Onların bi olayı yok düz dijital baskı, edinmek isterseniz albümleri alın. Siyah duvardaki işleri satın alamayın diye yüksek fiyat koydum. Hhaush İstediğiniz bir iş olduğunda altındaki kırmızı noktada yazan rakamı @muratmrtseckin abimize söyleyebilir ve direkt ordayken satın alabilir, veya numaraları not edip dm den bana söyleyin ordan halledelim. Edisyon fiyatları 50-100-200 olarak seçtiğiniz işe göre değişiyor. İhtiyacınız olan tur bilgilerini yazdım buraya siz burdan halledersiniz. Dün akşamki sosyallik bize bi yıl yeteceğinden biz inimize geri çekiliyoruz. 3yıl sonra yine görüşürüz. ????

A post shared by BigBaboli Print House (@bigbaboli) on

Done! By zezeah… #silkscreen #screenprinting #gigposter#gigart

A post shared by BigBaboli Print House (@bigbaboli) on

Görsel: Bigumigu