Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Selime Göç

Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Selime Göç

Bigumigu ve ATÖLYE iş birliğiyle başlayan Yeni Yaratıcılar'ın altıncı buluşmasında glitch sanatı üzerine eserler üreten ve akademik çalışmalar yapan Selime Göç ile birlikteydik. 

Kendi alanında ufuk açıcı çalışmalar yapan, sanatı ve teknolojiyi farklı bir gözle bir araya getiren yaratıcıları keşfetmekten ve bu yetenekleri okurlarımızla tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu heyecanımızı 26 Temmuz’da ATÖLYE‘de gerçekleştirdiğimiz Yeni Yaratıcılar’ın altıncı etkinliğiyle de fiziksel bir alana taşımaya devam ediyoruz. Bigumigu kurucularından Yalçın Pembecioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğimizin konuğu glitch sanatçısı Selime Göç idi. Selime ile glitch’in tarihsel gelişimi, sanat formu olması ve yeni medya olarak algılanması ve üretim teknikleri üzerine konuştuk.

İnsan etkisiyle makine hataları

Selime Göç, Bulgaristan’da doğuyor ve çocukluğunda ailesiyle birlikte Türkiye’ye göçüyor. Bu kültürel değişim de onun iki ülke arasında sıkışıp kalmasına, iki tarafa karşı da aidiyet besleyememesine neden oluyor. Glitch Türkçede bozulma, deformasyon, hata gibi kelimelerle karşılık aranan bir durum. Teknolojik cihazların yapmak üzerine programlandığı şeyi kusursuz yapamadığı anlara karşılık geliyor. Yağmurlu ve kapalı havalarda karasal televizyon yayınındaki bozulmalar ve renk kaymaları insanın doğrudan müdahalesiyle oluşmayan, doğal glitch olarak görülebilir.

Glitch sanatı, günümüzde yeni medya araçlarının da gelişmesiyle birlikte bir sanat formu olarak kabul görüyor. Makinenin kusursuz bir şekilde yapacağı süreci insanın müdahale ederek bozmasıyla ortaya çıkıyor. Örneğin bir görseli dökümanını metin tabanlı bir yazılımla açıp içeriğini değiştirdiğimiz zaman glitch meydana geliyor. Makine yine yapması gerekeni yapıyor ve görseli açmaya çalışıyor. Ancak insan müdahalesi ile görselin kusursuz açılması engelleniyor. Her glitch süreci kendine özgü süreçler ve sonuçlar doğuruyor. İşlemin yazılıma, donanıma ve o cihaza özgü olması da glitch’e farklı bir anlam yüklüyor. Selime de yüksek lisans tezinde Kafka’nın bir fotoğrafı üzerine Shakespeare’den alıntı yapıyor ve görselin yeni halini inceledi.

Etkinliğe katılanlar Selime’in hayata ve glitch’e bakış açısını tanıma ve bu ikili arasındaki bağı görme fırsatı yakaladı. Etkinliğin sonunda ise katılımcılar Selime Göç ile tanışıp soru sorarak fikirlerini paylaştı. Bir sonraki Yeni Yaratıcılar etkinlikleri için bizi takip edin!

Görsel: Bigumigu