Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uluslararası Yaratıcılık Yarışmalarına Başvuru Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu

Uluslararası Yaratıcılık Yarışmalarına Başvuru Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu

Uluslararası reklam ve yaratıcılık yarışmalarına başvururken fikrinizi doğru anlatmak için dikkat etmeniz gerekenleri sizler için özetledik.

Asya Pasifik bölgesinin en önemli reklam ve yaratıcılık ödüllerinden olan Spikes Asia, Eylül sonunda gerçekleşecek. Pek çok yaratıcı işin ödüllendirileceği yarışma sadece Asya ülkelerinden başvuru alıyor olsa da yaratıcılık elbette evrensel bir şey. Biz de bu önemli yarışmanın arifesinde, dünya çapında “yaratıcı” bulunabilecek bir işi doğru şekilde sunmak ve prestijli bir yarışmada ödül kazanabilmek için nelere dikkat etmek gerektiğini ele almak istedik.

Kültürel Bağlamı İyi Açıklayın

Uluslararası bir yarışmada ödül kazanabilmek için öncelikle anlaşılır olmak gerekiyor. Öte yandan dünya çapında geçerli bir iş yapmak için illa kendi kültürünüzü bir kenara itmek de gerekmiyor elbette. Bilakis kültürden ve geldiği toplumun koşullarından yansımalar taşıyan işler çok daha büyük bir etki yaratabiliyor. Dolayısıyla işiniz kültürel tabanlı veya laf oyununa dayanan bir iş ise bunu açıkça anlatmak mühim. Jüri üyelerinin farklı ülkelerden geliyor olacaklarını, pek çoğunun ana dilinin İngilizce olmadığını da göz önüne alarak işin açıklamasını kültürel göndermeleriyle anlatıyor olmak şart.

İşinize İlk Kez Görüyormuş Gibi Bakın

Unutmayın ki, sizin belki de çok severek yaptığınız işi jüri üyeleri ilk kez görüyor olacak. Siz günlerce ya da belki de haftalarca o işi düşünmüş, tüm detaylarıyla kafanızdan geçirmiş olsanız da karşınızdakiler bunları bilmeyecek. Yani, sizin de işi ilk kez görüyormuş gibi bakıp değerlendirebilmeniz önemli. Bunu yaptıktan sonra çalışmanız hala anlam taşıyorsa ne ala ama taze bir bakışla gözden geçirdiğinizde çalışmıyorsa belki de bir kez daha düşünmeniz gerekir.

Hikaye Anlatmayı Unutmayın

Reklamcıysanız zaten işiniz hikayelerle. Ancak fikrinizi sunarken de bunu izlenirliği yüksek, sade ve eğlenceli bir hikaye anlatımı izleyerek yapın. Çalışmanız ne kadar yaratıcı olursa olsun kimse sıkıcı bir “case video”su izlemek istemeyecektir.

Kategorinizi Dikkatli Seçin

Reklam yarışmalarına katılırken vereceğiniz en stratejik karar kategori seçimi olabilir. Örneğin, rekabetin çok olduğu basın kategorisinden katılıp farklı kategorilerden yüzlerce yaratıcı çalışma arasından sıyrılmaya çalışmak yerine işinize farklı bir bakışla bakıp onu bambaşka bir kategoride değerlendirmek mümkün. Burada önemli olan katıldığınız kategoride, çalışmanın hedef kitleye uygunluğunu gösterebilmek.

Fazla Uzatmayın

Hikaye anlatmak dedik, evet. Öte yandan jürinin yüzlerce işi değerlendireceğini de unutmayın. Üstelik, karşınızdaki jüri üyeleri alanında çok yetkin isimlerden oluşuyor. Yani kısa bir açıklama ile fikrin çalışıp çalışmadığını anlayacaklardır.

Basit Tutun

Yukarıdakine paralel olarak sadelik de önemli. Belki stratejiyi geliştirirken pek çok araştırma yaptınız, farklı yollar izlediniz. Ancak bunların jüri açısından önemi yok, önemli olan onlara doğru bir strateji çerçevesinde çalışan bir fikir göstermek. Bu nedenle detaylarda boğulup fikrin etkisini yitirmesine neden olmayın. Odaklanmış, açık ve sade açıklamalar yeterli olacaktır.

Fikir Kendini Anlatsın

Jüri başvurunuzu izlediğinde fikri anlayabilsin. Ekstra detaylar veya bilgilerle jüri üyelerinin fikri anlamak için uğraşmasını beklemeyin. Hedef odaklı bir yaklaşımla ana fikri olabildiğince net bir biçimde verin.

Gerçekleri Anlatın

Fikri satmaya çalışmayın, sadece açıklayın. Laf kalabalıkları ve altı boş söylemlerden, reklam ve pazarlama dünyasının büyük cümlelerinden kaçının. Bunun yerine gerçek geri dönüşler, somut veriler sunun.

Ölçülebilir Bir Etki Gösterin

Bir fikrin sadece yaratıcı olması yeterli değildir. Yaptığı anlamlı etki de bir o kadar önem taşır. Bu nedenle ölçülebilir sonuçlar gösterin, rakam ve istatistikler verin. Bunların başlangıçtaki hedef ve stratejiye sizi ne kadar yaklaştırdığını anlatarak çalışmanın etkisini somutlaştırın.

Başvuruya Özen Gösterin

Bir yarışmaya katılırken bir fikri sunmak da fikrin kendisi kadar önemli olabilir. Bu nedenle başvurunuzu yaparken bütün ayrıntılara dikkat edin. Bunu bir angarya olarak görmek yerine sürecin bir parçası olarak görün. Fikrinizi doğru paketleyin.

Reklam yarışmaları bir işin görünürlüğünü artıran, ajansa prestij olarak geri dönen bir etki yapabiliyor. Ancak bu yarışmalara katılırken pek çok yaratıcı iş arasından sıyrılabilmek için çalışmanın gücünün yanı sıra başvuru malzemelerinin de doğru şekilde yapılmış olması gerekiyor.

Görsel: rawpixelRicardo VianaAndreas WeilandJohn Fornander