Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sürprizlerle Dolu Dövmeler

Sürprizlerle Dolu Dövmeler

Dünyanın birçok yerinde insanlar Maison Hefner'e gidip, Hefner'e göre onları en iyi yansıtan kelime ya da cümleyi dövme yaptıyorlar.

Gözünüz kapalı güvenebileceğiniz kaç kişi sayabilirsiniz? Çok azdır herhalde. Birine güvenmek çok zorken, o kadar körlemesine güvenmek bilmiyorum nasıl başarılıyor. Öyle bir döneme girdik ki ailemize ya da ailem dediklerimize bile göz kısarak baktığımız ve “acaba” dediğimiz oluyor. Giderek bu duygunun sonuna yaklaşıyoruz gibi hissediyorum bazen. Belki de insan bazı duyguları da evrimleşirken terk edecektir kim bilir? En yakınlarımıza bile güvenip güvenmemeyi tartışırken bazılarımız sürprizlere çok açık. Hatta o kadar açıklar ki ne olduğunu bilmedikleri bir dövme yaptıracak kadar açıklar.

Münihli dövmeci Monty Richthofen, Maison Hefner adıyla dövme yapıyor. Hefner, kişilerin derdini dinliyor ve onlara bir kelime veya bir cümle hediye ediyor. 23 yaşındaki genç yetenek, yetişkinlere motivasyonel cümle ya da mantra dövmeleri yapıyor. Sanatçı 2017 yılından beri My Words, Your Body projesini gerçekleştiriyor. Bu projeden evvel dövme sanatçısının geçmişi ise 1,5 yılı kapsıyor. Hefner şimdilerde Londra’da yaşıyor ve Central Saint Martins Art School’da tasarım okuyor.

Karşınızdakine Ne Kadar Güveniyorsunuz?

Sanatçı dövmeyi belirlemeden evvel yaptıracak kişiyle yarım saatle 1,5 saat arasında değişen bir sürede sohbet ediyor ve karşısındaki kişiyi tanıyor. Bu süreçte ona dövme yaptıran kişilere sorduğu asla değiştirmediği dört sorusunu yöneltiyor: Neden bu dövmeyi istiyorsun? Güven senin için ne anlam ifade ediyor? Neden bana güveniyorsun? Ve eğer dövmeyi beğenmezsen ne yaparsın? Bu soruların cevapları da dövmenin nasıl olacağını belirliyor. Sanatçının defterinde 5 binden fazla alıntı, cümle, kelime yazıyormuş. Sanatçı belirlediği dövmeye göre defterini açıyor ve o kişiye uygun olduğunu düşündüğü dövmeyi hayata geçiriyor.

Dövme yaptıranlar çoğunlukla Hefner’le aşk, kariyer, yaşam ve ölüm gibi konularda dertleşiyorlarmış. Sanatçı, sadece etkinlik özelinde gördüğümüz sürpriz dövme konseptini bir seriye dönüştürdü diye dikkat çekmiyor ama. Dövmelerine baktığınızda biraz asi ve kişisel bir not gibi olduğunu görebiliyorsunuz. Konseptinin sürpriz olmasından gayrı da sanatçı dövme yaptığı kişilerin sarhoş olmasına izin vermiyor ve dövme yapılma süreci boyunca kişilerin dikkatinin dağılmaması adına sosyal medyadan uzak durmalarını istiyor. Tabii ki bu dövmeyle ilgili her şeye dövme sanatçısı karar vermiyor. Belki ne olacağı sürpriz ama nereye olacağı değil. Dövmeyi istediğiniz yere yaptırabiliyorsunuz. Yani aşağıda göreceğiniz tüm dövmeler kişilerin olmasını istediği yerde, evet.

Sanatçının geleneksel dövme süreçlerinin dışında bu yönteme eğilmesinin sebebi de geleneksel dövmenin çok monoton ve sürekli aynı kalıpta işleniyor olması. Sanatçı insanların akıllarında bir fikirle gelip defterinden tasarımlara bakıp bedenine bir şey yaptırması onu artık heyecanlandırmıyormuş. Konuşmasından hoşlanmadığı kişiye de dövme yapmıyor sanatçı. Çünkü karşılıklı güvende dürüst olmanın önemli olduğunu düşünüyor.

Sanatçının işlerini sitesinden ve Instagram’ından inceleyebilirsiniz.

   

Görsel: Maison Hefner