Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mikro İğneleri Sayesinde Acı Vermeyen Kendin Yap Dövme

Mikro İğneleri Sayesinde Acı Vermeyen Kendin Yap Dövme

Georgia Teknoloji Enstitüsü, mikro iğneleri sayesinde acı vermeyen ve herkesin evde kendi kendine uygulayabileceği dövmeler geliştiriyor.

Bazı insanlar, dövme iğnelerinin neden olduğu acıdan kaçındıkları için dövme yaptırmıyor. Fakat Atlanta’da, Georgia Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları geliştirdikleri yeni bir çözümle bu soruna çare olma yolunda ilerliyor. Hatta yalnızca iğne korkusu olanların değil, kendin yap bir çözüm olduğu için daha geniş kitlelerin de ilgisini çekebileceği düşünülüyor.

Bu dövmelerde kullanılan mikro iğneler, bir kum tanesinden daha küçük. Bu iğneler yıllardır kozmetik ürünlerinde, özellikle de yaşlanma karşıtı tedavilerde kullanılıyor. Ancak bu teknoloji dövme alanında ilk kez uygulanıyor.

Dövme mürekkebinden yapılmış mikro iğneler, cilde bastırıldıktan sonra kolayca çözülüyor

Araştırmanın lideri Mark Prausnitz, iğnelerin acıya sebep olmayacak kadar küçük olmasına rağmen dövme mürekkebini deride etkili bir şekilde biriktirebildiklerini vurguluyor. Bunun nedeni de iğnelerin bizzat dövme mürekkebinden yapılmış olması. Katı haldeki mürekkep mikro iğneler, cilde bastırıldıktan sonra kolayca çözülüyorlar ve mürekkebi herhangi bir kanamaya neden olmadan deri altına bırakıyorlar. Kullanıcının yara bandı ya da çıkartma gibi görünen dövmeyi alıp cildine batırması, sonuç alması için yeterli oluyor.

İğneleri, dövme desenini oluşturacak piksel benzeri birimler olarak düzenlemek mümkün. Araştırmacı ekip, yalnızca ultraviyole ışık altında görülebilen siyah ışık mürekkebi de dahil olmak üzere çeşitli renklerde mürekkep mikro iğneler yapmayı başarmış.

kendin yap dövme mikro iğne

Medikal dövmelere iyi bir alternatif olabilir

Bu dövmelerin, tüylü dostlarımızda ilgili “bilgileri kodlamak” için de kullanılabilmesi hedefleniyor. Hayvanların kulaklarına küpe ya da vücutlarına çip takmak gibi rahatsız edici çözümlerden çok daha iyi bir seçenek olacağı düşünülüyor. Şimdilik bulgular mikro iğneli dövmelerin en az bir yıl bozulmadan kalabildiğini ve tamamen kalıcı olmasının da sağlanabileceğini gösteriyor. Tabii kısa vadeli bir dövme yaptırmak isteyenler için geçici mürekkep kullanma seçeneği de sunulabilecek.

Mark Prausnitz, amaçlarının dövme sanatçıları tarafından yaratılan sanat eseri niteliğindeki dövmelerin yerini almak olmadığını belirtiyor. Hedeflerinin hastalar, evcil hayvanlar ve kolayca uygulanabilen acısız bir dövme isteyenler için seçenek sunmak olduğunu vurguluyor. Özellikle de yara izi, yanık izi, ameliyat izi gibi izlerin üzerine uygulanan medikal dövmelere önemli bir alternatif oluşturabilecek. Ekonomik açıdan da karşılanabilir bir çözüm olarak piyasaya sürülecek. Örneğin kanser nedeniyle meme ucunu kaybetmiş bir hasta, acı duymadan ve düşük maliyetli bir şekilde evinde bu dövmeyi uygulayabilecek.

Görsel: Georgia Teknoloji Enstitüsü