Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
5G ile Uzaktan Yapılan İlk Dövme

5G ile Uzaktan Yapılan İlk Dövme

T-Mobile, 5G bağlantılı bir robotik kol kullanarak dünyanın ilk uzaktan dövme yapım sürecini eş zamanlı olarak gerçekleştirdi.

Dövme sanatçısıyla arada binlerce kilometre varken dövme yaptırmak mümkün mü? Belki şu an için değil ama 5G ağının küresel ölçekte yayılmasıyla bu durum sıradan bir iş haline gelebilir. T-Mobile 5G teknolojisinin ne gibi yenilikler getirebileceğini The Impossible Tattoo kampanyasıyla gösteriyor.

Anomaly Amsterdam tarafından yaratılan kampanyada dünyanın ilk uzaktan dövmesi yapılıyor. Hollandalı dövme sanatçısı Wes, oyuncu Stijn Fransen’a aralarında kilometrelerce mesafe olmasına rağmen 5G teknolojisi sayesinde eş zamanlı olarak dövme yapıyor. Bu sayede 5G ile neredeyse hiç gecikme yaşanmadan anlık olarak iletişim kurabileceği gösteriliyor.

5G hızı sayesinde aralarda mesafe olsa bile ince operasyonlar yapmak mümkün

Anomaly Amsterdam uzaktan dövme fikrini hayata geçirmek için teknoloji uzmanlardan oluşan bir ekiple çalışıyor. Birkaç aylık proje süresi içerisinde robotik kol hazırlanıyor. Yaratıcı üretim ortağı The Mill, robotik kolu üretirken filmin prodüksiyon aşamasında da yer alıyor. Üretimin ardından test çalışmalarına başlanıyor. Uzaktan dövme sırasında en ufak bir hataya yer olmayacağı için protez deri örnekleri üzerinde sayısız test yapılıyor.

Robotun dövme sanatçısının hareketlerini nasıl izleyeceği, deri ile hangi noktada temas kuracağı ve bu verilerin 5G ile nasıl aktarılacağı ayarlanıyor. Bir diğer tarafta kendisine dövme yapılmasını bekleyen Stijn Fransen ise bu sırada dövmesinin nasıl olacağına karar veriyor. Çünkü bu aşamada da ince ayrıntılar için testlerin yapılması gerekiyor.

Büyük gün geldiğinde Wes bir tarafta protez kola dövme yaparken diğer tarafta anlık olarak bu hareketler oyuncunun koluna işlenmeye başlıyor. T-Mobile böylelikle ilk uzaktan dövme sürecine imza atarken 5G ağının robotik operasyonlar için ne kadar yararlı olabileceğini gösteriyor.

Künye

Müşteri: T-Mobile
Ajans: Anomaly Amsterdam
Yaratıcı Yönetmen: Afshin Moeini, Christian Poppius
Yaratıcılar: Maria Patti, Dieuwertje Matheeuwsen, Blaž Verhnjak
Ajans Yapımcısı: Loïs van Ruijven
Prodüksiyon Şirketi: The Mill
Yönetmen: Alfie Johnson
Geliştiriciler: Seph Li, Matthew Hill, Eleanor Edwards
İdari Yapımcı: Jarrad Vladich, Josh Davies
Ses:  Wave Studios

Görsel: YouTube