Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Güneydoğu’nun Geleneksel Dövmecileri, İstanbul Tattoo Convention’a Geliyor

Güneydoğu’nun Geleneksel Dövmecileri, İstanbul Tattoo Convention’a Geliyor

Dünyanın ve Türkiye’nin deneyimli dövme sanatçıları, bu yıl altıncısı gerçekleşecek dövme festivali "İstanbul Tattoo Convention"da dövme tutkunlarıyla buluşacak.

“Türki̇ye’ni̇n i̇lk ve tek uluslararası dövme festi̇vali̇” olarak tanıtılan İstanbul Tattoo Convention’ın altıncısı 26-28 Nisan’da, Taksim’de Grand Pera’da gerçekleştirilecek. Festivalin en heyecan verici sürprizi ise geleneksel dövme sanatını Güneydoğu’da törensel bir şekilde icra eden usta kadın dövmeciler.

İstanbul Tattoo Convention’ın beşincisi 2019 yılında gerçekleştirilmişti ve pandemi nedeniyle festivale uzun bir ara verilmişti. Festivali fikir olarak ortaya atan ve hayata geçirilen marka ise ürettiği dövme malzemeleriyle dövme sektörünün liderlerinden olan Golden Arrow.

Geleneksel dövmelerle ilgili belgesel gösterimi olacak

Güneydoğunun geleneksel dövmecileri olarak festivalin konuğu olacak kadınlar, 60 yaşın üzerinde bireylerden oluşuyor. Cuma günü geleneksel yöntemlerle yaptıkları dövmeleri ve hazırlık aşamasını anlattıkları bir belgeselin gösterimi yapılacak. Aynı gün saat 15.00’da bu yöntemlerle festivalde de dövme yapacaklar. Ayrıca Tattoom Art Gallery sponsorluğunda, ünlü Antropolog Ahmet Yavuklu’nun Deq (dövme) semineri gerçekleşecek.

Güneydoğulu dövme sanatçıları, gençliklerinde büyüklerinden öğrendikleri şekilde yeni doğum yapmış annelerin sütünü, odun isi ile karıştırarak elde ettikleri malzemeleri iğne ile ellerine, yüzlerine ve bacaklarına işlediklerini; böylece köylerindeki genç erkeklerin kalplerini kazanmaya çalıştıklarını anlatıyor. O dönemde dövmeler totem, koruyucu ya da şans getiren bir sembol olarak görülüyormuş.

İstanbul Tattoo Convention’a, ABD, Birezilya, Rusya, İtalya, İngiltere, Hollanda ve Almanya gibi dünyanın birçok yerinden ünlü dövme sanatçıları katılıyor. Aralarında Hollywood yıldızlarının dövmelerini yapan sanatçılar da bukunuyor. Festivalde birçok kategoride dövme yarışmaları, yaratıcı atölyeler, seminer ve sergiler ile sektördeki son trendler ve teknikler izlenebilecek. Ziyaretçiler sanatçıların geleneksel ve modern tekniklerini de uygulamalı olarak izleme ve diledikleri sanatçıya dövme yaptırma imkanına sahip olacak. Dünyaca ünlü dövme ekipman markaları ve malzeme tedarikçileri de tanıtım ve satış amacıyla festivalde olacak.

Dövme sanatçıları ve modellik yapmak isteyenler için de başvuruların açık olduğunu görebilirsiniz. Sanatçı başvurular için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz:

Sanatçı Başvuru

Türkiye’nin tanınmış DJ leri ve dans ve müzik grupları da festivali renklendirecek. Festival kapsamında Grand Pera eşsiz tarihi dokusuyla Ünlü Ressam Deniz PELİSTER’in dövme konulu resim ve sanat sergisine de ev sahipliği yapacak. Dövme Tutkunları, festivali gezip görmek, bu sıra dışı ve eğlenceli atmosferde bulunmak için etkinlik boyunca kapı girişlerinden ve www.bilitinial.com adresinden etkinlik öncesi avantajlı fiyatlarla biletlerini alabilecek.

İstanbul Tattoo Convention’ın 2024 programı şöyle:

26 NİSAN CUMA 14:00 – 23:00
27 NİSAN CUMARTESİ 11:00 – 23:00
28 NİSAN PAZAR 11:00 – 20:00

Festivalle ilgili gelişmeleri, İstanbul Tattoo Convention’ın Instagram’ı ve internet sitesi üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: İstanbul Tattoo Convention


Bigumigu Yazarı
| GENEL