Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Krüw’ün Sağlam Sanatçıları: Can Gürgül

Krüw’ün Sağlam Sanatçıları: Can Gürgül

Türkiye'nin yeni ve sıkı sanatçı kolektifi Krüw'ün üyelerini tanıyoruz.

KRÜW 35 PLAKA sergisiyle İzmir’le buluşan Krüw‘ü nar gibi tanelerine ayırmaya ve her birinin özgün çizgisini tanımaya devam ediyoruz. Bu haftaki konumuz ise Can Dağlı ve Kaan Bağcı ile birlikte Krüw’ün İzmir cephesini oluşturan dövme sanatçısı Can Gürgül ile birlikteyiz.

Krüw’ün üyeleriyle yaptığımız röportajların tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

1988 Şişli, İstanbul’da doğan İzmir sevdalısı Can Gürgül, 2001’den bu yana İzmir’de yaşıyor. Sanatçı, akademik eğitimini Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde tamamladı.

Dövme sanatıyla ilk olarak kendine yaptığı bir dövmeyle tanışan Can Gürgül, profesyonel olarak 2007 yılından bu yana dövme sanatçısı. Zamanla yurtdışında da çalışmaya başlayan sanatçı ilk olarak 2011 yılında Avusturya’da konuk sanatçı oldu. Hollanda, Belçika, Almanya, Macaristan gibi ülkeler bunu takip etti. İzmir Alsancak, Meksika Sokak’ta kendi ev-ofisi Bear Boss Tattoo’da sanat hayatını sürdüren Gürgül’ün dövme anlayışı, “Temiz Çizgi ve Gölgeler, Bitmiş Tasarım ve Kusursuz İşçilik” üzerine kurulmuş.

Tasarım bakımından geometrik, siyah ve gri, nokta işi, aşırı gerçekçi, ve neo-geleneksel gibi dövme sanatı akımlarına hakim olan Can Gürgül, zaman zaman yurtdışı ve İstanbul’da çeşitli stüdyolarda konuk sanatçı olarak çalışmaya devam ediyor.

Çizimle kendini ifade ederken dövmenin temel aracın olduğunu ne zaman anladın? Senin için diğer teknikler yerine dövmeyi özel kılan nedir?

Can: Desen çalışmak oldum olası vazgeçilmezimdi. Desen çizerek grafik tasarım bölümüyle buluştum. Grafik tasarımın aradığım şey olmadığını farkettiğim noktada farklı bir yol arayışım başladı ve bu zamanlarda dövmeyle tanıştım. Dövmeyi özel kılan şey kalıcılığı. Tükenmez kalemle desen çalışmayı hatırlatıyor bana mantık olarak. Daha özel olanı ise olgunlaşması. Dövmenin iyileşme safhası ve yaş alması bir resim tekniğinin girebileceği en manalı formlardan biri.

Nelerden ilham alıyorsun? Tasarım sürecin nerede başlıyor, nasıl devam ediyor? Üretmeye başladığında aklından neler geçiyor?

Can: Sayısız şeyden ilham alıyorum. Fakat doğanın kusursuzluğu en büyük ilham kaynağım. Çalışmalarımda, dövme için olsun veya olmasın, doğadan bir unsur muhakkak kullanıyorum. Bu bir refleks gibi gelişti sanki bende. Tasarım sürecim her yıl değişiyor aslında, çalışma şekli ve teknikleri konusunda sürekli yenilik yapıyorum. O yüzden rutin veya geleneksel bir metodum olmasa da genelde ilk aşama aydınger, kalem ve eskiz kağıdıyla başlıyor. Bir illüstrasyon için süreç daha karmaşık tabii ama dövme için bunca yıl sonrasında bazen doğaçlama çalışmak daha bile keyif veriyor.


Krüw ile nasıl tanıştın? Çizgisini imzasına dönüştürmüş isimlerle birlikte üretmenin sana ne gibi katkıları oldu?

Can: Bir çok başarılı sanatçı dostumun içinde olduğu böyle bi projeyi duyar duymaz kulak kabarttım tabi. Beraber iş yapmak için can attığım insanlarla beraberim. Herkes birbirinden yetenekli ve alçakgönüllü. Hepsinden öte birlikte üretmek güzel bir tecrübe.

Gönlünde yeri bi’ ayrı olan tarafsız bakamadığın işin hangisi?

Can: Önceki işlerime baktığım zaman genellikle hissettiğim şey içinde rahatlığı barındırmıyor açıkçası. Bir zaman sonra tekrar göz gezdirdiğim desenlerde hata bulmaya odaklandığım için favori bir çalışmam yok diyebilirim. Dövmelerimde birkaç favorim var tabi. 🙂

Dövme anlayışını “Temiz çizgi ve gölgeler, bitmiş tasarım ve kusursuz işçilik” olarak tanımlıyorsun. Bu anlayış nasıl evrimleşti? Zihinsel mükemmellikle teknik kusursuzluğun senin içinde bir araya geldiğini ne zaman anladın?

Can: zihinsel olarak yaptığınız işin geldiği noktayı kavramak oldunluk ve zaman isteyen bir durum. mütevazi olup yaptığınız iş her ne olursa olsun dışardan bir göz gibi bakabilmek ve eleştirebilmek, kendini geliştirmenin temeli bence. dövme öğrenmek için kendi bacaklarımı katledişimden bu yana 10 sene geçti, birçok sanatçıyla yanyana dirsek çürüttüm. vizyonumu ve bileğimi geliştirmek için kendime acımasız davranmam gerektiğini düşünüyorum. her zaman yaptığınız şeyin “daha güzelini” yapabileceğinizi bilmeniz bir kamçı gibidir. benim için dövme, internet üzerinde 3-5 like tan çok daha öte. dövmenin tasarımı ve işçiliği, sağlamlığı ve üzerinde benim yaptığım dövmeyi ömür boyu taşıyan kişinin bundan gurur duyması temel hedeflerim.

“34” / Canavarz

Canavarz sergisi için hazırladığın işin 34, adeta İstanbul diye bağırıyor. Bir İzmir sevdalısı olarak neden senin canavarın İstanbul?

Can: Ben aslında doğma büyüme İstanbulluyum. Ama tam çocukluğumun bittiği dönemde İzmir’e taşınmış olmamızdan ötürü de olabilir; İstanbul’dan korkuyorum. Ürkütücü bir şehir. İstanbul’dan çok keyif aldığım zamanlar da oluyor tabii ki. Güzel anıların, metrobüs kalabalığı ve betonun grisine karıştığı şehir İstanbul benim için.

Takip ettiğin sanatçılar kimler? İşlerini beğendiğin takip etmemizi önerebileceğin sanatçılar var mı?

Can: Takip ettiğim sayısız sanatçı var ve ufak bir liste yapmak hiç kolay olmasa da:

Kate Mackay Gill, Justin Hartman, Thomas Carli jarlier, niki23gtr, Mistertroshin, Emily Rose Murray, Alexander Grimm, Oscar Akermo, Sanghyuk Ko, Matteo Pasqualin ve Marco C. Matarese

Can Gürgül’ü internet sitesi, Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

“Anıların Gücü Adına” / 90’z

“Elmer Fudd” / Villainz

Görsel: Can Gürgül