Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sokakları Boyamaktan Korkmayan Kızların Kampı

Sokakları Boyamaktan Korkmayan Kızların Kampı

Sokak sanatçısı Girl Mobb, sokaktaki cinsiyet eşitsizliğine dur demek için 12-16 yaş arasındaki genç kızlarla graffiti kampları düzenliyor.

Sokak sanatları her işte olduğu gibi yine erkeklerin çoğunlukta olduğu bir alan. Kadınlar varsa da hep aynı kadınlar var aslında. Tabii ki kadınlar giderek her yerde kendine yer ediniyor ve sayısını artırıyor. Yeni nesille birlikte her alanda cinsiyet eşitliği kendini göstermeye başlıyor ama henüz tam bir eşitlik olmuş değil.

Sanatçı, muralcı ve eğitimci Nina Wright da bunu farkında ve memleketi Ohio’da bunun üzerine çalışmaya başladı. Girl Mobb olarak da bilinen Nina Wright, Oakland’a ilk taşındığında kendisiyle benzer alanlarda işler çıkartan kadın sanatçılar bulmakta çok zorlandı. Kadınlar için olan sergilerde hep aynı 5-6 kadının seçildiğini ve bunun aslında üreten kadın sayısındaki azlıktan olduğunu fark etti. Kadın nüfusunun bu alanda az olması, Girl Mobb’u kadın sanatçı sayısını artırmaya yönelik bir çalışmaya itti.

Kadın Sokak Sanatçıları Yetişiyor

Girl Mobb geçtiğimiz Nisan ayında Graffiti Camp for Girls (Kızlar için Graffiti Kampı) açtı. Kamp süresi boyunca 12-16 yaş aralığındaki kızlar kendilerini sokak sanatlarında geliştirdiler ve bir yaratma sürecinin parçası oldular. Kızlar, aerosol boyalarının nasıl düzgünce kullanılacağını, gerekli güvenlik önlemlerini nasıl almaları gerektiğini ve verimli bir şekilde birlikte çalışmayı öğrendiler. Kamp bitimindeyse kızlara bitirme projesi olarak büyük ölçekli bir mural yapma görevi verildi ve ekip çalışmasıyla bu ürünü kendileri üretip çıkarmaları istendi.

Girl Mobb şimdiye kadar dört kamp gerçekleştirdi ve giderek katılımcıların bu konudaki isteği artmakta. Hatta Girl Mobb’a diğer ülkelerde, diğer şehirlerde de bu kampı gerçekleştirmesi için yoğun bir ilgi var. Sokak sanatçısı Girl Mobb, bu konuda kendisine yardımcı olmak isteyenlerin ve ilgilenenlerin sayısının giderek artmasından çok memnun. Sanatçı bu ilginin sokak sanatında görülen toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin düzeltilmesine yardımcı olacağını umuyor. Şimdilik sanatçı bu kampı Oakland’la sınırlıyor ve yaş grubunu da 12-17 olarak değiştiriyor fakat gelecekte bunu her şehre ve her yaşa yayabilir. Kampa katılan kızlar da birlikte bir çizgi dili oluşturmuşlar ve ortaya çok güzel kompozisyonlar çıkarmışlar. Pembelerin, ilkbahar renklerinin hakim olduğu çizimlerde serseri gençleri de seçebiliyoruz.

Kamp programına bakmak ve kampla ilgili bilgi almak için siteyi ziyaret edebilir, Instagram hesabından ya da #GraffitiCampforGirls ile paylaşılan çalışmalara bakabilirsiniz. Girl Mobb olsun ya da olmasın aslında birçok ülkede ve şehirde böyle bir oluşum başlatılabilir. Örneğin mural ve sokak sanatları açısından bizim ülkemizde İstanbul’da Kadıköy önemli bir bölge ve Mural İstanbul gibi etkinliklerde kadın sokak sanatçılarını da görüyoruz. Ama hala sayısal eşitsizlik var ve bu eşitsizliğin kaybolması için kadınlar sokak sanatlarında daha fazla aktif rol almalı ve bunun için cesaretlendirilmeli. Sonuçta sokaklar da hayata geçirilecek fikirler de cinsiyetsiz ve sokak sanatları erkek kulübü değil.

Görsel: Graffiti Camp for Girls