Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Trafikte Kadın Sürücülere Yönelik Ön Yargılara Yol Vermeyin!

Trafikte Kadın Sürücülere Yönelik Ön Yargılara Yol Vermeyin!

Ford Otosan, 8 Mart Kadınlar Günü için hazırladığı reklam filminde insanları trafikte kadın sürücülere yönelik ön yargıları kırmaya davet ediyor.

Kadınların karşılaştığı ön yargılar ve bunlara bağlı olarak önlerine çıkan sınırlama çok, biri bitse yenisi geliyor, bu alanda ülkecek sınırsız üretim potansiyeline sahibiz. Geçen senenin çok ses getiren Nike filminin de işlediği gibi pek çok kalıplaşmış algı mevcut. Kadınlar espri yapmaz, kadından bilim insanı çıkmaz, kadın dediğin kahkahayla gülmez, açık saçık giyinmez… Bu ön yargıların en klişesi de kadınların otomobil kullanması olabilir. Kendileri anlamsızca hız yaparak, makaslar atarak, içkili araç kullanarak ya da kornaya abanarak küçük birer trafik canavarı olan erkekler (ve hatta bazen diğer kadınlar bile), kadın sürücü görünce nedense “Hıh, kadın işte!” küçümsemesine çok kolay geçebiliyorlar. Ford Otosan da bu 8 Mart için tam olarak bu konuya değinen bir film yayınladı.

Film, standart bir otomobil filmi gibi açılıyor. Görüntüde bir Ford otomobil, şık ürün planlarıyla izleyiciye sunuluyor. İzleyici olarak bizler de bu filmden alışıldık olanı duyacağımızı sanıyoruz. Ancak birden erkeklerin dış sesi giriyor. “Kesin kadın!” diyor biri, “Senin neyine araba kullanmak be!” diyor bir diğeri… Tabii ki abanılan kornanın o tatlı sesiyle harmanlanmış, kadınların otomobil kullanmasına yönelik çeşitli saydırmalar… Pek çoğu da oldukça tanıdık.

Kadın Sürücülere Yönelik Söylemler

Filmde duyduğumuz “Kadınlar araba kullanmasa trafik diye bir şey olmaz!” cümlesi aslında her şeyin temeli. Kadınlar gece dışarı çıkmasın, kendi başlarına bir şey yapmasın, “çalışmasın, evlerinde çocuk baksın” türevinden bir söylem aslında bu da: Kadınlar otomobil kullanmasın, trafiğe çıkmasın. Zararsız bir espri gibi görünse de kadının toplumda var oluşuyla ilgili bir zihniyete işaret ediyor.

Tüm bu kakafoni içerisinden bir kadın sesiyle sıyrılıyoruz.  Kadın: “Güvenlik, konfor, tasarım, kalite… Hepsi için harika çözümlerimiz elbette var.” diyerek mesajına geçiyor. Ön yargıları kırmanın tek yolunun farkındalık olduğunu söyleyen film, herkesi trafiğin kadını erkeği olmasın diye trafikte kadın ön yargısına yol vermemeye davet ediyor.

Ford, yayınladığı blog yazısında da “Biz araba kullanmanın sadece erkeklere özel bir hak olduğunu düşünenlerin kadın sürücülere gösterdiği bu çirkin tepkilere kırmızı ışık yakıyor ve ‘Dur!’ diyoruz” sözleriyle çağrısını sürdürüyor.

Kampanya #TrafikteKadın etiketiyle sosyal medyada yer alıyor.

Görsel: Ford Blog