Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
3B Baskı Süreciyle Animasyon Yaratmak

3B Baskı Süreciyle Animasyon Yaratmak

3B baskı sürecini animasyon yaratmak için kullanan Caleb Kraft, bu tekniğin detaylarını da sosyal medya üzerinden paylaştı.

Beklenmedik malzeme ve tekniklerle üretilen animasyonlar, bize bu alandaki yaratıcılığın uçsuz bucaksız olduğunu defalarca kanıtladı. Dövmelerle yapılan flipbook’lar ve zoetroplar; ışıkla boyama tekniğiyle, makine nakışıyla ve örgüyle yaratılan büyüleyici stop-motion’lar son zamanlarda rastladığımız en ilginç örneklerdendi. Şimdi de 3B baskı sürecinin flipbook animasyon yaratmak için kullanıldığı ilginç bir teknik var sırada.

Değişen katmanlar animasyon karelerini oluşturuyor

3B baskının animasyonda yapımında kullanılması bir ilk değil. Set öğelerinin, karakterlerin ve nesnelerin yaratımında bu teknik kullanılıyor. Örneğin şu zoetrop heykeller 3B baskıyla üretilmiş nesnelerdi. Ancak baskı sürecinin kendisiyle animasyon yaratılması yeni bir şey elbette. Bu haberdeki videolarda da göreceğiniz üzere; bir 3B yazıcıda oluşan katmanların değişken ve akışkan yapısı; animasyon yaratımı için gerçekten de çok elverişli.

Make: Magazine ve Maker Faire’de editör olan Caleb Kraft, son günlerde paylaştığı bu 3B baskı animasyon videolarıyla oldukça dikkat çekiyor. Kendisi çeşitli yapıların 3B baskı sürecini kaydederek seyirlik işler çıkarıyor. Videolardaki nesnelerin ortak özelliği; daha katı bir görünüme sahip olan bir dış yapıdan ve daha hızlı değişen bir iç yapıdan oluşmaları.

Bu yöntemle animasyon yaratmanın önemli püf noktaları bulunuyor. Dış nesnenin desteksiz olarak yazdırılması gerekiyor, o nedenle daha katı bir biçime sahip. İç kısımdaki değişken katmanların kalınlığı ise animasyonun kare hızını belirliyor.

Caleb Kraft’ın ilk deneysel 3B baskı animasyonu, klasik ‘zıplayan top’ animasyonu. Daha sonradan Eadward Muybridge’in “The Horse In Motion” isimli çalışmasından ilham alan daha komplike bir animasyona da imza atmış.

Yağım sürecinin detaylarını ve ortaya çıkan animasyonları aşağıdaki videoda görebilirsiniz. Bu şekilde animasyon yapmak isteyenler için burada gerekli dosyaları da paylaşmış.

Görsel: YouTube, Printables