Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Melike Altınışık’ın Karadeniz Kıyılarında Dalgalanan Mimari Projesi

Melike Altınışık’ın Karadeniz Kıyılarında Dalgalanan Mimari Projesi

Ödüllü projeleriyle tanınan Melike Altınışık Architects, TPAO Genel Merkezi için Karadeniz kıyılarında tasarladığı projenin tasarım detaylarını açıkladı.

Daha önce İstanbul’daki 369 metrelik televizyon ve radyo kulesi olan Çamlıca projesini geliştiren ve birçok ödüllü projesi bulunan Melike Altınışık Architects (MAA), bu kez Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) için Zonguldak’taki Filyos nehrinin kıyısına konuşlanan dalgalı bir tasarıma imza atıyor.

İnşaatı devam eden TPAO’nun yeni genel merkezi için Altınışık ve ekibi tarafından hazırlanan proje, antik çağda Billaius olarak anılan ve Batı Karadeniz’in en büyük akarsularından biri olan Filyos nehrinin kıyısında yer alıyor. Filyos liman alanı içerisinde yer alacak olan ana bina, ofis alanlarının yanı sıra mendirek duvarının eşiğinde bir seyir alanına sahip.

Proje kapsamında ayrıca zaman ve sürekliliğin mekansal birleşimi olarak nitelendirilen mevcut dalgakıran duvarı 110 metre genişliğinde ve 30 metre derinliğinde yeni bir mekana dönüşecek. Binadaki ana katlar, liman alanını 360 derece deneyimleyebilecek giriş lobileri, ofisler, toplantı odaları ve gözlem odaları olarak düzenlenmiş durumda. Altınışık ve ekibi bu proje ile tarih, doğa ve teknoloji arasında sınırların mekansallaştığı ve mekanlar arasındaki ilişkilerin bulanıklaştığı bir köprü kurmayı amaçlıyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında inşaatına başlanan projenin 2023 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Kariyerinin başlarında 2006-2013 yılları arasında Zaha Hadid Architects Londra ofisinde görev alan Melike Altınışık, kurucusu olduğu Melike Altınışık Architects (MAA) ile yakın zamanda inşaatına başlanan Seul Robot & AI Müzesi dahil olmak üzere çok sayıda ödüllü mimari projenin de sahibi.

Görseller: Melike Altınışık Architects, Instagram, Youtube