Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geleneksel Anaokulu Anlayışı ile Çiftlik Yaşamını Birleştiren Proje: Nursery Fields Forever

Geleneksel Anaokulu Anlayışı ile Çiftlik Yaşamını Birleştiren Proje: Nursery Fields Forever

Ödüllü mimari proje Nursery Fields Forever, çocuklara bahçe işleriyle ve çiftlik hayvanlarıyla ilgilenme imkanı sunan bir "çiftlik-anaokulu".

İngiltere’de düzenlenen bir mimari tasarım yarışmasında katılımcılardan, “Çocukları kendileri olmaya teşvik eden yeni bir anaokulu anlayışı ne olabilir?”, “Geleceğin anaokulu nasıl olmalıdır?” sorularına cevap niteliğinde ideal bir anaokulu tasarlamaları istendi. Hollandalı ve İtalyan mimarlardan oluşan bir grup, Nursery Fields Forever projesi ile yarışmanın birincisi oldu.

Çiftlik-anaokulunda eğitim, sabit bir müfredat yerine mevsimlerin ritmine uygun olarak üç şekilde ilerliyor:

1- Doğadan öğrenme (yaşamın 5 krallığı, 4 mevsim, 4 element)

2- Teknik öğrenme (suyun nasıl tedarik edileceği, gün ışığının nasıl enerjiye dönüştürüleceği, yeryüzünün ekinleri nasıl beslediği, rüzgarın enerji kaynağı olarak nasıl kullanılacağı)

3- Pratik yaparak öğrenme (ekip biçme, bakım, yumurta toplama, süt sağma)

Çok sayıda araştırma gösteriyor ki, çocuklar dışarıda vakit geçirdiğinde ne öğrendiklerini daha iyi hatırlayabiliyor ve sınav performansları daha iyi oluyor. Ayrıca yetiştirilmelerine yardım ettikleri sebzeleri tüketmeye daha istekli oluyorlar. Çocukların çiftlik-anaokulunda daha aktif, daha sağlıklı, daha mutlu olacaklarına şüphe yok.

Çiftlik-anaokulunda hayvanlarla olan etkileşim bebekler için de faydalı. ArchDaily’nin haberine göre hayvanlarla temas etmek bebeklerde gevşemeye yardımcı oluyor ve merak duygusunu harekete geçiriyor. Daha da önemlisi alerjenlere ve böceklere karşı bebeklerin bağışıklık sistemini geliştiriyor.

Projenin mimarları, bu projeden çekingen karaktere sahip çocukların da büyük fayda göreceğinin altını çiziliyor. Çocuklar, onlara bir görev verildiğinde birbirlerine yaklaşmaya ve etkileşim kurmaya daha fazla eğilim gösteriyor. Ayrıca üçüncü bir bileşenin (bitki, hayvan gibi) varlığı da yeni oyun arkadaşları ile ilişki kurmaları için köprü vazifesi görüyor. Çiftlik-anaokulu, çocuklardaki öz güven ve sorumluluk duygusunu geliştirmek için de önemli bir fayda sağlayabilir.

Huzurevinin içinde açılan anaokulu projesinden sonra Nursery Fields Forever projesi de, alıştığımız anaokulu anlayışının yerini çok yakında bambaşka şeylerin alacağının güçlü bir göstergesi. İlginç bir şekilde yarışmaya katılan diğer tasarımların büyük çoğunluğu da doğal yaşamı yüceltiyor; bahçe, park ve çiftlik temalarını esas alıyor. Dolayısıyla değişimin ağırlıklı olarak hangi yönde gerçekleşeceği çok açık.

Görsel: aut–aut.it