Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Arsenal Stadyumunun Sanat Galerisine Dönüşen Dış Cephesi

Arsenal Stadyumunun Sanat Galerisine Dönüşen Dış Cephesi

Arsenal FC, Emirates Stadyumu'nun dış cephesini sanatçılar ve taraftarların iş birliğiyle kulübe özel olarak yaratılan fontun kullanıldığı retro esintili sanat eserleriyle süsleyeceğini Behind the Design adlı videosuyla duyurdu.

Arsenal Futbol Kulübü, sanatçı Jeremy Deller, Reuben Dangoor, grafik tasarımcı David Rudnick ve bir grup taraftarın iş birliği ile Emirates Stadyumu’nun dış cephesi için tasarlanan sanat eserlerini sosyal medya hesapları üzerinden yayınladığı bir video ile tanıttı. Kulübün 137 yıllık tarihini anlatan ve tamamlanması bir yıl süren ortak sanat çalışması, taraftarların yanı sıra Kelly Smith gibi kulüp efsaneleri ile David Rocastle, Eddie Hapgood, Ted Drake ve Reg Lewis gibi isimleri de bir araya getirdi. Mimari projesi Populous imzasını taşıyan Arsenal FC’nin yeni stadyumu Emirates’in dış cephesi tasarlanan sanat eserleriyle kaplanacak.

İngiltere’nin en prestijli sanat ödülü olan Turner Prize ödülünün sahibi Jeremy Deller öncülüğündeki proje, kulüp tarihine saygı duruşu niteliğinde. Kadın takımının başarısıyla çeşitliliğe dikkat çeken retro enstalasyon, 2006’da terk edilen Highbury’deki eski Arsenal stadyumu dahil olmak üzere kulüp tarihindeki önemli mekan ve anlara odaklanıyor.

Deller ve Reuben Dangoor, proje için yüzlerce el yapımı taraftar pankartı, bayrak ve afişi inceledi. “We All Follow The Arsenal” adlı eserde duvar halısı tekniğinden yararlanan sanatçılar, dünyanın çeşitli noktalarından 150’yi aşkın resmi taraftar pankartı ile taraftar gruplarını temsil eden 187 el yapımı bayrak ve afişi bir araya getirdi.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Arsenal (@arsenal)’in paylaştığı bir gönderi

Sanat eserleri için özel yazı karakterleri yaratan Rudnick ise kulübün eski stadının fontundan ilham alarak Arsenal Futbol Kulübü’nün resmi yazı karakteri Northbank’ın yeni bir versiyonunu yarattı. Ekip, tipografik tabanlı sekiz sanat eserine imza atarak kulübün kuruluş tarihi olan 1886 yılına da atıfta bulundu. Her biri farklı temaya sahip 8 sanat çalışmasının stadyumun dış cephesine yerleştirilmesine yönelik çalışmalar sürüyor.

En dikkat çeken parçalardan biri, “Başarı uyumdan doğar” anlamına gelen ve kulübün armasında yer alan mottosu Victoria Concordia Crescit. Kulübün efsane 12 oyuncusunun bulunduğu eserde yer alan savaş topları, kulübün Royal Arsenal silah fabrikasında çalışan kurucularına atıfta bulunuyor. Topçılar lakabıyla anılan kulübün yeni stadyumunun önünde de bir savaş topu heykeli bulunuyor.

Proje kapsamında, ressam Eugene Delacroix’e ait Fransız Devrimi’ni anlatan ünlü ‘Halka Yol Gösteren Özgürlük’ eserine benzer tarzda tasarlanan çalışmalar ile Rudnick tarafından yaratılan özel yazı tipiyle hazırlanan görsellere aşağıda göz atabilir ve proje sürecini anlatan Behind The Design adlı videoyu izleyebilirsiniz.

Görseller: Arsenal FC, Youtube