Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
1970’lerin Balon Evi Yeniden Ziyaretçilerle Buluşmaya Hazırlanıyor

1970’lerin Balon Evi Yeniden Ziyaretçilerle Buluşmaya Hazırlanıyor

Antti Lovag tarafından iş adamı Pierre Bernard için 1970'lerde tasarlanan balon ev Maison Bernard, ödüllü mimar Odile Decq tarafından restore edildi.

Macar mimar Antti Lovag’in sanayici ve iş adamı Pierre Bernard için tasarladığı, Fransa’nın kuzeyinde yer alan ve yapımı 1971 yılında tamamlanan balon ev, dikkat çekici şekilde yuvarlak hatlara sahip bir yapı. Lovag, daha doğal bir yaşam tarzı arzusuyla ve çevresindeki manzarayla sağlayacağı ahenk bozulmasın diye bu organik, alışıla gelmişin dışındaki evi tasarladı.

Evin içinde bulunduğu alanın etrafı çelik tellerle çevrildi ve balona benzer yapıdaki kıvrımlı beton bloklardan Maison Bernard adı verilen evin dış cephesi oluşturuldu. Lovag, bu evin özgürlüğü hissettirecek bir yer olması için uğraştı ve iç mekanda birbirinden ayrılan geleneksel yapıdaki odalara yer vermek yerine odaların birbirine karışmasını istedi.

Fransız mimar Odile Decq tarafından restore edilen Maison Bernard, 5 yılın ardından yeniden ziyaretçilere açıldı. Decq, özellikle canlı renklere odaklandı ve odalar arasındaki benzersiz renk tonu uyumuna ve aralarındaki akıcı duyguyu kaybetmemeye özen göstererek 5 yıl boyunca balon evi eski dokusuna sadık kalarak yenilemek için çalıştı.

2016’da mimari alanına getirdiği inovasyon, çeşitlilik sayesinde Jane Drew Ödülü’nün sahibi olan Odile Decq, eve ilk adımını attığında kendi için büyük bir yolculuğun başladığını, evin dış ve iç mekanın yanı sıra, odaları birbirine bağlayan koridorlarda dolaşmanın kendisi için büyülü bir deneyim olduğunu söylüyor. Decq, binanın iç ve dış cephesinde kullanılan canlı renklerin yoğunluğu ve bu renklerin kıvrımlı mimariyle birleşimi yaratıcılığını artırmaya yardımcı olduğunu belirtiyor.

Fotoğrafçı Yves Gellie, Maison Bernard’ın yeniden ziyarete açılmasına katkıda bulunmak istedi ve bu farklı yapının kıvrımlarını ve capcanlı renklerini yansıtan çarpıcı bir fotoğraf çalışması gerçekleştirdi. Balon evi ziyaret edip renklerin eşlik ettiği bu yuvarlak ve büyülü yolculuğa katılmak isterseniz küçük gruplar halinde Eylül’e kadar her Salı düzenlenecek olan Maison Bernard turlarına katılabilirsiniz.

Görsel; Yves Gellie