Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Vodafone, Bisiklet Sürücüleri İçin Akıllı Mont Geliştirdi

Vodafone, Bisiklet Sürücüleri İçin Akıllı Mont Geliştirdi

Vodafone Hollanda, Amsterdamlı bisiklet sürücülerinin trafikte akıllı telefon kullanmalarını önleyebilmek ve güvende olmalarını sağlamak için giyilebilir teknolojinin gücünü kullandı.

Hollanda’daki bisiklet sayısı, şehirde yaşayan insan nüfusundan fazla… Bu sebeple şehirdeki yolların hakimi bisiklet sürücüleri. Ancak, bisiklet sürücüleri yollarda pedal çevirirken ellerinden akıllı telefonları düşürmüyor ve bisiklet kullandıkları sırada mesajlaşıp, gidecekleri yönü belirlemek için telefonlarının harita özelliğini kullanıyor. Sonuç olarak ise trafik kurallarını ne yazık ki ihlal ediyor. Vodafone Hollanda’nın Amsterdamlı katılımcılar ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre, her 10 bisiklet kullanıcısından 4’ü şehrin caddelerinde dolaşırken akıllı telefon kullandığını itiraf ediyor. Amsterdam sakinlerinin 3’te 1’inden fazlası, bisiklet kullanırken güvenli şekilde akıllı telefon kullanabilmek istiyor.

Bisiklet sürücülerinin trafikte kendilerini ve başkalarını tehlikeye attığının farkında olan Vodafone Hollanda, bu probleme bir çözüm bulmak için harekete geçerek Hollanda bisikletçiler birliği Fietsersbond’la bir araya geldi ve “Smart Jacket” adındaki, giyilebilir teknolojilerle donatılan bir bisikletçi montu geliştirdi.

Smart Jacket, içine yerleştirilen kredi kartı boyutundaki bilgisayar Raspberry Pi sayesinde bisikletçiler ulaşmak istedikleri konumu akıllı telefon haritasından belirledikten sonra telefonu montta bulunan fermuarlı özel cebe yerleştiriyor.

Montun sırt bölgesinde yer alan LED ışıklar, bisikletçilerin hangi yöne döneceğini arkalarından gelenlere, montun bilek kısmında yer alan ışıklar ise sürücüye hangi tarafa dönmesi gerektiğini gösteriyor. Smart Jacket’ın bir başka özelliği ise, sırt bölümünde yer alan ışıkların arada bir Vodafone logosunu ve trafikteki herkesin neşelenmesini sağlamak amacıyla gülenyüz simgesi göstermesi.

Görsel; YouTube