Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi[20 Mart]

Bigumigu Pazar Gazetesi[20 Mart]

Dijital nesil için haftanın gündemi.

Geçtiğimiz hafta Pazar Gazetesi’ni yayınlamamızdan saatler sonra Ankara’da Güven Park yakınında gerçekleşen patlamanın dehşeti ve üzüntüsü olanca ağırlığıyla üzerimizdeyken 6 gün sonra İstanbul’da İstiklâl Caddesi’nde yaşanan yeni saldırı herkes gibi bizi de derinden sarstı. İçinde bulunduğumuz bu alacakaranlık günlerin kasveti altında kendimizi biraz da zorlayarak bu hafta da Pazar Gazetesi’ni aksatmadan yayına hazırladık. Saldırılarda ölenlerin yakınlarına ve tüm halkımıza baş sağlığı, yaralananlara da acil şifalar diliyoruz.

Yalçın Pembeciğlu
Bigumigu Yayın Yönetmeni

KÜLTÜR-SANAT

Radiohead bu yazı yollarda geçirecek

İngiliz alt rock grubu Radiohead’in 2016’da gerçekleştireceği ve önümüzdeki aylarda yayımlanması beklenen dokuzuncu stüdyo albümlerini destekleyecek dünya turnesinin ayrıntıları açıklandı. Grubun turne durakları arasında İstanbul elbette yine yok. Radiohead’i canlı izlemek isteyen Türkiyeli müzikseverler için turne kapsamındaki en yakın festival ise Haziran ayı başında Barselona’da gerçekleştirilecek Primavera Sound olacak.

Görsel: Consequenceofsound.net

Prince, yeni albümüyle birlikte anılarını da yayımlıyor

2017 sonbaharında dinleyicilerle buluşması beklenen yeni Prince albümü bir sürprizle geliyor. Prince müzik dünyasının en büyük gizemlerinden biri olarak gösterilen hayatını şu sıralarda kaleme alıyor. Yayıncı Spiegel & Grau ise otobiyografinin “alışılmadık” türden bir kitap olacağını çoktan açıkladı.

Görsel: Consequenceofsound.net

Lollapalooza’nın ana grupları belli oldu

Bu yıl 25. yaşını kutlayan Lollapalooza Festivali’nin ana grupları açıklandı: Radiohead, Red Hot Chili Peppers ve LCD Soundsystem. Chicago’da düzenlenen festivalin dört günlük formatının da 25. yıla özel olarak genişletilmesi bekleniyor. Temmuz ayı sonunda gerçekleştirilecek festivalin diğer yıldızları ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Görsel: Lollapalooza.com

35. İstanbul Film Festivali’nin programı açıklandı

Bu yıl 7-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen İstanbul Film Festivali’nin programı açıklandı. 62 ülkeden toplam 221 filmin gösterileceği festival, Akbank Galaları, Dünya Festivallerinden, Antidepresan, Mayınlı Bölge ve Geceyarısı Çılgınlığı gibi klasikleşmiş bölümlerinin yanı sıra Musikişinas, Işığın Peşinde ve Gömülü Hazineler adlarını taşıyan yeni bölümleriyle de dikkat çekiyor.

Görsel: iksv.org

İstanbul Tasarım Bienali’nden tasarımcılara açık çağrı

22 Ekim – 4 Aralık arasında “Biz İnsan Mıyız?” teması ekseninde gerçekleştirilecek 3. İstanbul Tasarım Bienali’nin küratörleri Beatriz Colomina ve Mark Wigley, bienale katılmak isteyen tüm disiplinlerden tasarımcıları bienalin temasına ilişkin iki dakikalık videolar hazırlamaya davet ediyor. Açık çağrının şartlarına uygun olarak gönderilen videoların tamamı bienalin internet sayfasının yanı sıra 22 Ekim 2016 tarihinde açılacak bienal sergisinin özel bölümünde de sunulacak.


Contemporary Istanbul’dan yeni bölüm: CI Design

Bu yıl 11. kez düzenlenen Contemporary Istanbul, Susan McMurrain direktörlüğünde oluşturulacak “CI Design” bölümüyle tasarım galerilerini ve sanatçılarını ilk kez fuar ziyaretçileriyle buluşturmaya hazırlanıyor. Tasarımın koleksiyonerler için ilgi alanına dönüşmesinin sonucunda, CI Design da sanatçı, tasarımcı ve mimarlar tarafından özel olarak üretilen mobilya, aydınlatma, mücevher ve fonksiyonel nesnelere odaklanacak.

Görsel: Kulturlimited.com

#MuseumWeek 28 Mart’ta başlıyor

Twitter üzerinden yürütülen uluslararası müzeler etkinliği #MuseumWeek, bu yıl 28 Mart-3 Nisan tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Dünyanın birçok yerinden ve farklı ölçeklerdeki müzeler, birbirleriyle ve takipçileriyle farklı içerikler paylaşmaya hazırlanıyor. 7 gün boyunca, 7 farklı tema ve 7 farklı Twitter etiketi etrafında şekillenecek etkinlik müzeler için küresel tanıtım olanağı sağlıyor.

Görsel: Museumweek2016.org

CERN uluslararası sanatçıları çağırıyor

Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi CERN, Arts@CERN bünyesinde 2011’den bu yana verdiği Uluslararası COLLIDE Ödülleri’ni genişletti. Bu yıl Foundation for Art and Creative Technology (FACT) işbirliğiyle sanatçılar ödülün yanı sıra kendilerine tahsis edilen atölyelerde konaklayabilecek. Yapılan açık çağrının dünyanın en büyük parçacık çarpıştırıcısını ve World Wide Web’in beşiğini yakından görmek isteyen tüm sanatçılara açık olduğunu hatırlatalım.

Görsel: Arts.cern

Gerçeklik arayışına doğru yapay bir yolculuk: To
Disappear

Kanada merkezli plak
şirketi King Deluxe’ün son üyelerinden Slovenyalı Your Gay Thoughts, çıkış
albümünün en manidar parçası “To Disappear”ın müzik videosuyla, gerçek ve hayal
öğelerinin birbiri içine gömüldüğü
esrarengiz
bir serüven yaşatıyor
. Grubun hikayesini görsel bir animasyonla pekiştiren
yetenekli Tokyolu sanatçı densuke28, hazırladığı video ile rüyaları hatırlatan
bir evren ortaya çıkarmış.

TASARIM

IKEA’nın yeni ürünüyle evinizde topraksız tarım yapabilirsiniz

IKEA’nın ev içi bahçe kiti, herhangi bir kapalı ortamda minik bir bahçe yaratmak isteyenler için Nisan ayında satışa sunuluyor. KRYDDA/VÄXER adlı kit, bitkilerin toprağa ihtiyaç duymadan serpilmesine olanak veren hidroponik (topraksız tarım) sistemi kullanıyor. Suyu emen pamuksu dolgu maddelerinin içindeki solüsyon, ihtiyaç duyulan tüm besin minerallerini optimum seviyede karşılıyor, bitkiler daha hızlı ve sağlıklı yetişiyor.


Yürüdükçe biçim değiştiren duvar resimleri

Truly Design adlı kent sanatçıları tarafından yürütülen iletişim stüdyosu, perakendeci VF’nin İsviçre’deki merkez ofisi için yürüdükçe biçim değiştiren anamorfik bir duvar resmi tasarladı. Koridorun başında bir daire olarak görünen resim, yürüdükçe formunu kaybediyor ve soyut geometrik öğelerle yeni kompozisyonlar oluşturuyor.

Görsel:Truly-design.prosite.com

Yaratıcı ambalaj tasarımları makarnayı saça
dönüştürüyor

Moskova menşeili
tasarım ofisi Nikita, makarna paketleri için oyunbaz bir
tasarım konsepti geliştirdi ve paketin merkezine yerleşen kadın yüzünün etrafındaki
kesiklerden makarnaların farklı saç modelleri olarak görünmesini sağladı.

Görsel: Behance

Yalnızlar için “sarılan” kanepeler

Tasarımcı Eun Kyoung
Lee, uzun bir günün sonunda biraz şefkate ihtiyaç duyan yalnızlar için sıradışı
bir kanepe tasarladı. A’Design Awards için tasarlanan ve “
Free Hug Sofa
adını taşıyan kanepe sahiplerini karşılık beklemeden sarmalıyor.

Görsel: Adesignaward.com

Amsterdam’ın dünüyle bugününü birleştiren duvar resmi

Amsterdam’da açılan ve kent merkeziyle IJ kıyısını birleştiren Cuyperspassage adlı tünel, 80.000 parça çiniden oluşan etkileyici bir duvar resmine ev sahipliği yapıyor. Yayaların ve bisikletlilerin kullandığı tüneldeki duvar resmi dev bir filonun tehlikeli sulardaki ilerleyişini betimliyor. Tünelin ortalarında gemilerin gözden kaybolmasıyla soyutlaşan ve piksellere dönüşen çalışma, eski Amsterdam ile yeni Amsterdam arasındaki geçişi sembolize ediyor.

Görseller: Jannes Linders

80’lerin popüler nesneleri hayata döndü

Tekstil sanatçısı ve sahne kostümü tasarımcısı Jessica Dance, 80’li yıllara ait herkesin aşina olduğu elektronik cihazları ve çeşitli aksesuarları yeniden tanımladı ve yünden yumuşacık objelere dönüştürdü. Dance’in çalışmaları, 3-6 Mart tarihleri arasında Londra Olympia’da düzenlenen The Spring Knitting and Stitching Show’da sergilendi.

Görsel: Jessica Dance

İspanya’nın kamyon sanatı projesi otobanları renklendiriyor

Kamyon sanatı diye adlandırılan dorse yüzeylerini boyamak Hindistan’da artık gelenekselleşti. Dünyanın geri kalanı ise bu yüzeyleri genelde reklam şirketlerine kiralamayı uygun buluyor. İspanya’da gerçekleştirilen “Truck Art Project” adlı çalışma ise yaklaşık 100 sanatçının eserini 10 kamyona dağıtmayı ve otobanlara renk getirmeyi hedefliyor.


Bir sanat yönetmeninin elinden gerçeküstü video-doodle’lar

FrankNitty3000 isimli kullanıcı, Instagram hesabında reklam sektörüne de göndermelerde bulunan video doodle’lar yayınlıyor. Gerçeküstücülüğün sınırlarını teknolojinin imkanlarını kullanarak daha zorlayan ve kolaj çalışmaları da yapan sanatçının Instagram hesabında 4.000 kadar takipçisi bulunuyor.

REKLAM

Reklamın yeni nesil yetenekleri Kırmızı Ödülleri için yarışıyor

Bu yıl 13. kez düzenlenecek olan Kırmızı Ödülleri’nin “Kariyerine Hız Katanlar” konseptli reklam kampanyasında reklamcılık sektörünün yeni nesil temsilcileri yer aldı. Ajanslardan gelen öneriler doğrultusunda belirlenen isimler, kampanya için giydikleri kırmızı kostümlerle Formula 1 pilotlarını canlandırdı.

Görsel: Kırmızı Ödülleri

Yaratıcı bir “snap” at, Güzel Sanatlar’da stajı kap

Reklamcılık sektörünün köklü ajanslarından Güzel Sanatlar, yeni dönem yaz stajyerlerini adayların kendilerini en yaratıcı biçimde ifade edebildikleri Snapchat aracılığıyla seçmeye karar verdi. Snapchat’te @guzelsanatlar kullanıcısını ekleyen tüm adaylar, bu hesaba oluşturdukları yaratıcı snap’leri atarak başvuru yapabilecekler.

Görsel: Güzel Sanatlar

Arılar geri gelsin diye çalışan reklam kampanyası

Kanadalı General Mills, Honey Nut Cheertos markasıyla arıları geri getirerek ekolojik sisteme bir fayda sağlamak adına kır çiçeği tohumları dağıtıyor. Kanadalı takipçilerinden de kampanyaya kayıt olup ücretsiz tohumlara sahip olmalarını bekleyen firma, bölgedeki arı nüfusunu yeniden artırmayı hedefliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=9fbMQUVYuRQ


“Doğayı yok etmek, hayatı yok etmektir”

Çevreci aktivistlerin oluşturduğu Robin Wood Vakfı için Alman Grabarz & Partner ve Hong Konglu Illusion ajansları tarafından çift pozlamayla yaratılan çarpıcı illüstrasyonlar, insanlığın ve medeniyetin doğa üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor. Reklam çalışmaları, hayvan vücutlarını bir ekosistem olarak hayal edip bu ekosistemin insan eliyle nasıl aşama aşama yok olduğunu resmediyorlar.

Görsel: Behance

Target yeni mayolarını Barbie bebeklerle tanıttı

ABD’li perakende devi Target’ın sıfır beden manken imajını yerle bir eden ve farklı vücut tiplerine uygun 2016 sezonuna ait mayoları Barbie bebeklerle tanıtıldı. Target, tüm vücut tiplerine sempati duyduğunu geçen yıl da büyük beden modeller ve moda blogger’larıyla desteklenen “Target Loves Every Body” kampanyasıyla göstermişti.

Görsel: Instagram

iPhone’un yeni reklamında Kurabiye Canavarı var

Apple’ın ABD için hazırladığı son iPhone reklamında başrolde Susam Sokağı’nın yıldızlarından Kurabiye Canavarı yer alıyor. Yeni reklamda kurabiye pişiren Kurabiye Canavarı, Siri aracılığıyla kurabiyeleri için telefonun kronometresini çalıştırıyor ve müzik dinliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=CCbWyYr82BM


IBM, sessiz sedasız dünyanın en büyük dijital ajansını kurdu

IBM’in Interactive Experience (iX) departmanı, faaliyette olduğu iki yılın ardından Ad Age tarafından dünyanın en büyük dijital ajansı seçildi. Yıllık geliri 1,9 milyar dolara ulaşan IBM iX, Nestle, Visa ve Air Canada gibi büyük müşterilere dijital dünyanın farklı alanlarında hizmet veren 10.000’den fazla çalışanı barındırıyor.


Çalışma saatlerine sınırlama getiren ajans “Biz mağaza değiliz” dedi

Reklam ajansı çalışanlarının ne kadar uzun çalıştıkları artık herkesin malumu. Wieden & Kennedy London ise çalışanlarının sabah 10’dan önce ve akşam 4’ten sonra toplantı yapmalarını yasaklıyor. Akşam saat 7’den sonra e-posta yazışmalarını bitirmeleri talep edilen çalışanların, cuma günleri de 4.30’da ofisi terk etmeleri bekleniyor. Ayrıca bu yeni düzende kimsenin haftada 40 saatten fazla çalışmayacağı öngörülüyor.

Görsel: Campaign UK

Popüler kültürün hükümdarı kim olacak?

Birbirinden nefis animasyonlar hazırlayan Koff Animation ekibi, bir markadan bağımsız olarak kendi eğlencelerini paylaştıkları yeni bir proje hazırladı. Şöhretin Bedeli isimli internet sitesi ve buna bağlı hazırlanan GIF’lerle, Türkiye’deki popüler kültürün en “renkli” karakterleri bir araya geldi.

Görsel: Şöhretin Bedeli

Pizza dağıtmanın doğa dostu yöntemi bulundu

Londralı pizza zinciri Sodo ile TBWA Londra, doğaya zarar vermeden pizza teslimatı yapmanın sportif ve düşük maliyetli bir yolunu buldu. Müşteriler, yerel bir spor kulübündeki koşucular aracılığıyla yapılan teslimatları Periscope üzerinden gerçek zamanlı takip edebildi. Gün boyu sürmesi planlanan kampanya başarıya ulaşınca da pizzalar sadece üç saatte tükendi.


IKEA mutfağında akşam yemeği keyfi

IKEA, mağazalarında yaşanan deneyimi bir başka boyuta taşımayı hedefledi ve “Instead of Cafe” adını taşıyan yeni hizmetini yeni bir reklam kampanyasıyla Moskova ve St. Petersburg şehir merkezlerinde uygulamaya koydu. Bizzat test ettikleri IKEA mutfaklarda sevdikleriyle akşam yemeği yerken ev konforunu hissetmek isteyenler tarafından büyük ilgi gören projenin web sayfası şimdiden 490.000, mobil uygulaması ise 60.000’den fazla kişi tarafından ziyaret edildi.

DİJİTAL

SXSW 2016’daki tüm gelişmeler Bigumigu’da

Dünyanın en büyük dijital inovasyon etkinliği “SXSW Interactive” 15 Şubat’ta sona erdi. Etkinlikten tüm haberler ve özet videolar için sizi hemen buraya alalım.


Bir türlü adını hatırlayamadığınız film hangisi?

Film adlarını hatırlamakta zorlananlardan mısınız? Dilinizin ucuna kadar geliyor ama bir türlü çıkmıyor mu? What’s My Movie adlı internet sitesi, çareyi ayağınıza getirdi. Web sitesi, Val.ai adı verilen video tanımlama servisiyle, film ve video analizi yaparak binlerce konsept (mekânlar, nesneler ve temalar dahil) içinden aradığınızı bulabiliyor.


Twitter 140 karakterle devam ediyor

Ocak ayında gündeme gelen karakter limitine ilişkin spekülasyonlara rağmen, Twitter CEO’su Jack Dorsey 140 karakter limitinin korunacağını açıkladı. Dorsey, konuyla ilgili olarak “Limit kalacak. Bizim için güzel bir kısıtlama yöntemi, ayrıca ‘anlık yazma’ hissi sağlıyor” dedi.


Instagram’da içerik akışı değişiyor

Instagram, içerik akışını kullanıcıları için biraz daha kişiselleştirmeye hazırlanıyor. Şimdilik fotoğrafları ve videoları kronolojik sırayla gösteren algoritmanın, yeni dönemde içerikleri Facebook gibi kullanıcıların daha fazla ilgisini çekebilecek biçimde düzenlemesi planlanıyor. Düzenlemenin uygulamaya geçirilip geçirilmeyeceğini ise küçük bir kullanıcı grubuyla yapılan testler belirleyecek.


Google, yazılım avcılarına verdiği ödülü iki katına çıkardı

2010’dan bu yana güvenlik araştırmalarına toplam 6 milyon dolar harcayan Google, Chrome Ödül Programı’nı genişletti. Chrome tarayıcı, Chromebook ve Chromium işletim sistemlerinde yazılım hatası veya güvenlik açığı bulanlara verdiği 50 bin dolarlık ödülü, henüz yeterince iyi bir başvuru yapılamamasının ardından 100 bin dolara çıkardığını açıkladı.


Wikipedia görme engelliler için sesli arama motoru geliştiriyor

Wikipedia ve KTH Royal Institute of Technology, kitle kaynak yöntemiyle internetin en büyük ansiklopedisini görme engelli bireylerin de erişimine açmaya hazırlanıyor. 2017’de yayınlanması planlanan servis ilk olarak İsveççe, İngilizce ve Arapça desteği sunacak. Uzun vadede ise Wikipedia’da bulunan 280 dil için de aktif hale gelecek.

Görsel: David Callahan, KTH

Amazon “selfie ile ödeme” için patent başvurusunu yaptı

Daha önce e-alışveriş dünyasına tanıtılan tek tıkla alışveriş ve yüz tanıma teknolojisi konseptlerinin ardından, Amazon müşterilerinin selfie çekerek ödeme yapabilecekleri sistem için patent başvurusunu yaptı. Parola hırsızlığını ve parola unutmayı engellemeyi hedefleyen sistem, kullanıcılardan şifreleri yerine kendi fotoğraflarını veya videolarını talep edecek.


Kötü amaçlı ilk iOS yazılımı bulundu

iPhone’unuz zannettiğiniz kadar güvende olmayabilir. Dijital güvenlik şirketi Palo Alto Networks tarafından yapılan açıklamaya göre, uygulama geliştiricilerinin sertifikalarını kötüye kullanan ve kullanıcıların Apple kimliklerine erişebilen bir yazılım bulundu. “AceDeceiver” adı verilen yazılım şimdilik yalnızca konum etiketi Çin olarak belirlenmiş telefonlarda etkinleştirilebiliyor.


Samsung, Waffle adında yeni bir sosyal ağ kuruyor

Samsung’un radikal inovasyon alanında çalışan birimi C-Lab’in ürünü olarak ortaya çıkan Waffle, kullanıcıların kolektif içerik üretmelerini sağlayan bir platform olarak tasarlandı. Waffle üzerindeki kareleri hatırlatan ara yüzüyle bu adı alan uygulama, sürekli olarak genişletilebilir bir içerik akışı vaat ediyor.

Görsel: Samsung.com


Minecraft ile yapay zeka deneyleri başlıyor

Microsoft’un küplerle üç boyutlu tasarımlar yapmayı sağlayan Minecraft oyunu, yapay zeka deneylerinin yapılacağı bir platform haline geliyor. Yapay zeka deneyleri için kullanıcıların açı kaynak AIX yazılımını indirmeleri gerekiyor. Bu yapay zeka yazılımı, oyunda yaratılan karakterleri kontrol edecek ve karakterlerin hareketlerinin sonuçları hakkında geri bildirim alacak.


Nintendo ilk akıllı telefon uygulamasını yayınladı

Geçtiğimiz yıl DeNA ile yaptığı anlaşmayla akıllı telefon dünyasına da adım atacağını duyuran Nintendo, ilk uygulaması Miitimo’yu yayınladı. Super Mario Bros. gibi efsane oyunların yaratıcısı olan firmanın gerçeküstü bir sosyal ağ vaat eden ücretsiz oyununa şimdilik yalnızca Japonya’dan erişilebiliyor.

TEKNOLOJİ

Sonunda gerçek oldu: Kendi kendine bağlanan ayakkabı

Nike, Geleceğe Dönüş filminde gördüğümüz ilk andan beri hayalini kurduğumuz ayakkabıyı gerçeğe dönüştürüyor. Nike Innovation Summit’te duyurulan HyperAdapt 1.0, giydiğiniz anda kendi kendine sıkılaşıyor ve ayağınızın kalıbını alıyor. Bağcık yerine bant benzeri bir sistem kullanan ayakkabı, sunduğu teknolojiyle birkaç yıl içinde Nike’nin tüm modellerine adapte edilebilecek.


Çocuklara kod yazmayı öğreten yaratıcı oyuncaklar

Primo Toys, programlama dilini çocuklara bilgisayar kullanmadan öğretmek için “Cubetto” adlı bir tahta oyuncak setini geliştirdi. Çocukların yaratıcılığını geliştirmek için tasarlanan ve programcılıkta bilinen kuralları altüst eden Cubetto, küp şeklinde tahta bir robot, programlanabilir bir pano ve 4 farklı renkten oluşan yönlendirici parçalardan oluşuyor.


Robotlarla pizza teslimatı başlıyor

Uluslararası pizza zinciri Dominos, Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da robotlarla pizza dağıtımı denemelerine başlayacağını duyurdu. Avustralya’da geliştirilen ve DRU (Domino’s Robotic Unit) adı verilen dört tekerlekli robotlar, tek seferde 10 pizza taşıyabiliyor ve tek şarjla 32 kilometre çapındaki alanda tüm teslimatları tamamlayabiliyor.


Google robotlarından vazgeçiyor

Yakın gelecekte pazarlanabilir ürünler çıkaramayacak olması nedeniyle, Google’ın Boston Dynamics’i satışa çıkaracağı iddia ediliyor. İlgiyle takip edilen ve Google bünyesinde 2013’ten bu yana farklı robotlar üreten ancak henüz bir gelir elde edemeyen robot teknolojileri şirketinin Google’a maliyeti milyar dolarları aşıyor. Google’ın elden çıkarması durumunda, Toyota veya Amazon’un Boston Dynamics’e talip olabileceği de şimdiden konuşuluyor.


Xbox ve PS4 kullanıcıları artık birlikte oynayabilir

Microsoft, Xbox, PS4 ve Windows 10 kullanıcılarının artık birlikte veya birbirlerine karşı oyun oynayabileceğini duyurdu. “Çapraz platform” desteği, ilk olarak Psyonix tarafından geliştirilen Rocket League oyunuyla hayata geçiriliyor. Microsoft bu adımın ayrıca diğer oyun platformlarının da bu özelliği benimsemelerine yönelik bir açık çağrı olduğunu vurguluyor.


Oculus Rift 30 adet sanal gerçeklik oyunuyla geliyor

28 Mart’tan itibaren genel satışa sunulacak sanal gerçeklik gözlüğü Oculus Rift’in dahili 30 farklı oyunu içereceği açıklandı. Üstelik, el hareketlerini tanıyabilen Oculus Touch cihazları da önümüzdeki yaz aylarında satışa çıktığında oyunların sayısı artırılacak. 2012’den beri merakla beklenen sanal gerçeklik cihazı için son iki aydır 599 dolar üzerinden ön siparişler alınıyordu.

Görsel: Mashable

Londra’nın hava durumu raporları güvercinlere emanet

İngiliz Plume Labs’in geliştirdiği Pigeon Air Patrol projesi, güvercinleri sensörlerle kuşatarak hangi bölgelerin ne kadar kirli olduğunu haritalandırıyor. Güvercinlerin üzerindeki sensörler, uçucu organik bileşenleri, nitrojen oksitleri ve ozon gazlarını ölçümleyebiliyor. Londralılar ise @PigeonAir hesabına bir tweet atıp bulundukları konumun hava kirliliğine dair değerlendirmeleri öğrenebiliyor.


Hasbro’dan çocuklar için 3D tarayıcı

Oyuncak firması Hasbro’nun çocuklar için geliştirdiği 3 boyutlu bir tarayıcının patentini aldığı açıklandı. Akıllı telefonların kameraları aracılığıyla küçük nesneleri dijitalleştiren tarayıcı, çocukların en sevdiği oyuncakları dijital dünyada kullanılabilir hâle getiriyor.

Görsel: US Patent & Trademark Office


GM, sürücüsüz araç altyapısına yatırımını sürdürüyor

General Motors, sıradan arabaları otonom araçlara dönüştürebilen kitler üreten Cruise Automation firmasını satın aldığını duyurdu. Bu satın alma, General Motors’un sürücüsüz araç altyapısına yönelik üçüncü büyük yatırımı olarak gösteriliyor. Yine de otomotiv devinin bugüne dek sürücüsüz araçlarla 1.6 milyon kilometre yol kat eden Google’ın epey gerisinde olduğunu söylemek mümkün.


Tesla Model 3 için geri sayım başladı

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın aile kullanımı için ürettiği son aracının 31 Mart’ta Hawthorne, California’da tanıtılacağı açıklandı. Yeni aracın fiyatının Tesla’nın önceki lüks otomobillerine göre daha düşük olması beklenirken, aracın tek şarjla yaklaşık 320 kilometre yol kat edeceği öngörülüyor. Model 3 için online rezervasyonlar 1 Nisan’da açılacak, araçlar ise 2017 sonuna doğru teslim edilecek.

Görsel: Twitter

Editör: Cüneyt Bender
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Mert Serim
Manşet görseli: Nike