Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Londra’nın Hava Kalite Verisini Toplayan Güvercinler

Londra’nın Hava Kalite Verisini Toplayan Güvercinler

Pigeon Air projesi, güvercinlere sırt çantası gibi giydirilen minik sensörlerle Londra'daki konumunuzun hava kalite raporunu size tweet atıyor.

Özellikle büyük şehirlerde uzun yıllar solumaya maruz kaldığımız hava, tahmin edileceği üzre, pek iç açıcı senaryoları beraberinde getirmiyor. Mesela Londra’da her sene 9500 insan hava kirliliği yüzünden hayatını kaybediyor. Peki güvercinlerin, Londra’nın bu derdinin çözümüne nasıl bir katkısı olabilir?

İngiliz Plume Labs‘in geliştirdiği Pigeon Air Patrol, güvercinleri hava kalite sensörleriyle kuşatıp başkentte hangi bölgelerin ne kadar kirli olduğunu haritalandırmayı amaçlıyor.

Güvercinlere, kendileriyle orantılı 25 gram ağırlığında sırt çantası gibi takılan sensörler uçucu organik bileşenleri, nitrojen oksitleri ve ozon gazlarını gözlemleyip, ölçümleyebiliyor. Londralılar ise @PigeonAir hesabına bir tweet atıp bulundukları konumun hava kirliliğine dair değerlendirmeleri öğrenebiliyor.

Çevre kirliliğinin sebep olabileceği ciddi sorunların, Hindistan ve Çin gibi uzak diyarlarda aramadan, hemen başucumuzda gitgide belirginleştiğini bizlere hatırlatan proje, diğer bir yandan da sadece insan hayatının değil doğanın en özgür canlılarından güvercinler başta olmak üzere tüm hayvanların da tehlikede olduğuna dikkat çekiyor.

Görseller; Twitter, Youtube