Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sphere’i Tuval Olarak Kullanacak İlk Sanatçı Refik Anadol Oldu

Sphere’i Tuval Olarak Kullanacak İlk Sanatçı Refik Anadol Oldu

Refik Anadol, dünyanın en görkemli eğlence merkezlerinden biri olması beklenen küre yapı Sphere’in dış cephesinde eseri sergilenecek ilk sanatçı oldu.

Sphere’in dış cephesi, 4 Temmuz’da büyüleyici animasyonlarla Las Vegas’ı aydınlatmaya başlamıştı. Yapının Exosphere olarak adlandırılan bu dış cephesi, dünyanın en büyük birleşik LED ekranı (54.000 metrekare) ve aynı zamanda devasa bir reklam panosu olarak da nitelendiriliyor. Bu dış cephe, bu aydan itibaren Refik Anadol’un eserine sahne olacak.

366 metre yüksekliğindeki küre biçimli etkinlik mekanı (iç mekan), 29 Eylül’de U2 konseriyle resmi olarak ziyaretçilere açılacak. Geri sayım devam ederken Exosphere sanat programı kapsamında dış cephede Anadol’un eserleri sergilenecek. Sanatçılar tarafından 360 derecelik bir tuval olarak kullanılacak dış cephe, yukarıda da belirttiğim gibi 54.000 metrekarelik programlanabilir LED ekran(lar)dan oluşuyor.

Refik Anadol “Makine Halüsinasyonları: Sphere” adlı yapay zekâ veri heykeliyle, Exosphere sanat programının ilk sanatçısı

Anadol’un “Makine Halüsinasyonları: Sphere” adlı yapay zekâ veri heykeli, Exosphere sanat programının açılışı niteliğinde olacak. Bu eser, bugünden (1 Eylül) yayına giriyor ve dört ay boyunca da gösterilmeye devam edecek.

Anadol ve ekibi, dinamik programlamayı kullanarak eserin birbiri ardına tekrarlanan “iki bölümünü” veya iki versiyonunu oluşturmuş. Yani her seferinde farklı form, renk ve şekillerde, farklı hızlarda oynatılıyorlar.

İlk bölüm, Uluslararası Uzay İstasyonu ve NASA’nın Hubble teleskopu da dahil olmak üzere uydular ve uzay araçları tarafından çekilen, yaklaşık 1,1 milyon halka açık görüntüyü kullanıyor. İkinci bölümde dünya çapındaki milli parklardan kamuya açık yaklaşık 300 milyon flora ve fauna görüntüsünün yanı sıra Las Vegas’taki rüzgar sensörlerinden toplanan şiddetli rüzgar hızları, yağış ve hava basıncına ilişkin veri setleri kullanılıyor.

Sanatçı, “Makine Halüsinasyonları: Sphere”in önceki işlerinden pek farklı olmadığını ancak bu sıra dışı tuvalinin “tamamen yeni bir düşünce ve yeni algoritmalar” gerektirdiğini açıklamış. “Çok benzersiz bir yaklaşım gerektiriyordu çünkü her görsel, Exosfer’in karmaşık yüzeyi ve mühendislik gereksinimleriyle eşleşiyor. O kadar ileri teknoloji ki, olağanüstü bir tuval. Gerçekten çok güzel bir meydan okumaydı.”diyor sanatçı.

Görsel: Refik Anadol Studio (render/3b görselleştirmeyle elde edilen görüntüler)