Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekayla Veri Resim Serisi: Makine Halüsinasyonları – Doğa Rüyası

Yapay Zekayla Veri Resim Serisi: Makine Halüsinasyonları – Doğa Rüyası

Refik Anadol’un Makine Halüsinasyonları: Doğa Rüyası serisi gezegenimize ait 46 milyondan fazla fotoğraf hatıralarından oluşuyor.

Medya sanatçısı ve yönetmen Refik Anadol geçtiğimiz Şubat ayında sona eren dijital sergisi Machine Hallucinations (Makine Halüsinasyonları) büyük beğeni topladı. Olabilecek her çeşit veriyi alıp işleyip görsel materyallere dönüştürmesiyle kendinden söz ettiren sanatçı, makine öğrenim algoritmalarını görüntüler üzerinde kullanarak sinestetik bir gerçeklik deneyimi yarattı. Hatıraların teknoloji yardımı ile nasıl dışarı aktarabileceğini gösterdi. Bilginin mekansal olarak deneyimlenebilmesine imkan tanıdı.

Doğa Rüyası gezegenin hafızasını makinenin kendi filtresinden geçiyor

Refik Anadol pandemi ve ardından karantina zamanlarını yaşadığımız bu süreç ile birlikte Machine Hallucinations: Nature Dreams (Makine Halüsinasyonları: Doğa Rüyası) isimli serisini yakın bir zamanda paylaşacağını Instagram hesabından duyurmuştu.

Makine Halüsinasyonları: Doğa Rüyası serisinde gezegenimize ait 46,474,696 adet fotoğraf bulunuyor. İnsanların umuda ve mutluluğa ihtiyaç duyduğu karantina zamanlarında doğadan yansıyan parçaları sunan Refik Anadol projesiyle teknolojiyi ve veri okumayı bir araya getiriyor.

Seride makine zekasının doğayı kendi merceğinden geçirerek ortaya çıkardığı görseller bulunuyor. Bir nevi yapay zekanın doğayı görme ve algılama şekli sunuluyor. Gezegenin hafızası makinenin kendi filtresinden geçiyor. Yapay zeka fiziksel mekanlar ile onların belleğimizdeki izdüşümleri arasındaki görünmez bağlantıları birden fazla bakış açısıyla belirginleştiriyor. Ortaya fotoğrafik manzaralar bütünü çıkıyor. Canlı renklerin harmanlandığı seri doğanın yansımalarını makine öğrenmenin büyüsüyle harmanlıyor.

Refik Anadol 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında yaptığı Makine Halüsinasyonları: Doğa Rüyası paylaşımıyla da biyolojik çeşitliliğe dikkat çekti.

View this post on Instagram

Dear friends, what happens when the mind of a machine becomes able to process the wonderful nature that we, living beings, are fortunate to experience through all of our senses? Let's take a look at how AI creates a synthetic reality out of its admiration for how we see and dream about the environment. New AI Data Sculpture studies of Nature Dreams. Sevgili dostlar, makine zekâsı biz canlıların bütün duyuları aracılığıyla deneyimleyebildiği eşsiz doğayı kendi merceğinden geçirirse ortaya nasıl bir görsel tecrübe çıkar? Gelin yapay zekanın doğayı görme ve hayal etme yetimize duyduğu hayranlığı nasıl sentetik bir gerçekliğe dönüştürdüğüne bir göz atalım. Yeni Yapay Zeka Heykel çalışması; Doğa Rüyası.

A post shared by Refik Anadol (@refikanadol) on

Görsel: Instagram, Twitter